Lakkér som proffene

«Bruk kun den beste lakken» er et motto som også gjelder ved interiørlakkering. I denne artikkelen gir vi gode tips om hvordan du selv kan få et sluttresultat som kun proffene vanligvis fikser.

Publisert Sist oppdatert

Det temmelig traurige slipearbeidet før lakkering (se Båtliv 8-2015) er alltid tidkrevende. Derfor er det meningsløst å velge en lakk som ikke har god, dokumentert holdbarhet. Fra verftets side er finérplatene i interiøret som regel finpusset og deretter sprøytelakkert med syreherdende møbellakk. Slik lakk blir meget hard, og kan derfor over lang tid motstå slagskader og fuktighet. Men dessverre er denne lakktypen også lite motstandsdyktig mot UV-lys. Inngangspartiet til salongen er vanligvis det området hvor innredningen utsettes mest for solens nedbrytende stråler. Derfor er lakken her og nær vinduene gjerne bleket, og kan etterhvert krakelere.

Bindemiddel og solfilter avgjør om en god lakk skal holde i mange år. Men mye solfilter i lakken betyr også at lakken kan gulne over tid. Da er det viktig å velge en lakk med den helt riktige kombinasjonen av egenskaper, et produkt som beskytter både mot slitasje og slag, og som bevarer den flotte treoverflaten, i dette tilfellet mahogni.

Tidligere tester viser at tokomponentslakker har best motstand mot påkjenningene i et aggressivt, maritimt miljø. Blank lakk avviser UV-strålene aller best, men mange misliker store, blanke overflater i salongen. Tipset er da å benytte et toppstrøk med alkyd-urethanbasert mattlakk. Det gir en slitesterk overflate, som også er behagelig for øyet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS