Asker trebåtfestival

ASKER TREBÅTFESTIVAL: 80 klassiske båter var samlet til festival i pinsen ved stranden i Sætre
ASKER TREBÅTFESTIVAL: MS "Utvær" var største båt på festivalen
ASKER TREBÅTFESTIVAL: "Champagne" med KNS-flagg skinte i sola
ASKER TREBÅTFESTIVAL: "Lille My" var også med.
ASKER TREBÅTFESTIVAL: Klassiske treseilere i morgensola.

Trebåtfestival i strålende sol

80 vakre trebåter deltok i pinsen på Asker trebåtfestival i Sætre, der både sola og ordfører Lene Conradi kastet glans over arrangementet.

Publisert Sist oppdatert

Finnes det noe vakre enn blanklakkert treverk og nypusset messing og krom som skinner i sola? Neppe for deltakere og besøkende på Asker trebåtfestival i pinsen, som kunne glede seg over 80 velholdte smykker av noen båter ved bryggene i Sætre.

–Noe av det fine med denne festivalen er at den samler skøytefolk, motorbåtfolk og klassiske trebåtseilere, sier Børre Garegg Petersen, skipper på RS 10 «Christiania», en av de opprinnelige konstruksjonene fra Colin Archer, bygget på 1890-tallet.

Største båt på årets utstilling var MS «Utvær» som Thomas Nicolai Bjønnes nylig har kjøpt og seilt hjem fra Jørpeland i Vestland. MS «Utvær» med bruttotonnasje på 75,4 tonn og 20,9 meter lengde er bygget i furu på Stord i 1931.

Frokost

–I år har vi ingen sponsor, men vi har inngått et samarbeid med kommunen, som er med å støtte opp under arrangementet, sa arrangør Peter Ennals, som i år arrangerte trebåtfestivalen for sjette gang på åtte år.

Deltakerne fikk servert frokost i telt på land fra den lokale butikken. Speidere hadde bod på land der ungene kunne bygge trebåter og lære seg å flette tau. Mange badet på stranden i det fine været lørdag og søndag.

Lørdag var det regatta for skøytene de klassiske treseilerne, mens motorbåtene hadde rebusløp. Regattaen foregikk i perfekte forhold med sørlig bris og solskinn, og det var et vakkert skue å se sundet mellom Gråøya og Håøya fult av tradisjonelle rigger med skværseil, toppseil, fokk og klyvere. 15-meteren «Eileen» og flere 12-meter var på banen, blant dem vakre «Vema» og Peter Ennals’ egen båt «Kryss».

Vi hørte deltakere lovprise arrangementet som en avslappet og rolig festival med båtene og båtfolket i sentrum, og uten for mye kommersielt stress og mas. Deltagerne er tross alt idealister og trebåtentusiaster.