MEKLING: Et av Jan Herman Linges flytende «kunstverk» er utvilsomt 27-foteren Mekling. Det ble produsert 80 eksemplarer av denne gjennom 1970-årene. Foto: Amund Rich. Løken.

Linges «kunstverk» mellom to permer

I år ville Jan Herman Linge fylt 100 år. Det går ikke upåaktet hen. Linges «kunstverk», som til dags dato flyter i tusentall på norske fjorder, presenteres både på utstillinger og mellom bokpermer. Båtbygger og Linge-ekspert Jørgen Sommerfeldt-Colberg har skrevet boken «Båtkunstneren Jan Herman Linge».

Publisert Sist oppdatert

Få personer har et større bankende hjerte for motstandsmannen og båtkonstruktøren Jan Herman Linge enn Jørgen Sommerfeldt-Colberg.

FORFATTER: Designer, båtbygger og Linge-entusiast Jørgen Sommerfeldt-Colberg har skrevet boken «Båtkunstneren Jan Herman Linge».

-Jeg har jo alltid vært båtentusiast og fattet tidlig stor interesse for Linges båter, sier Jørgen. Han er utdannet designer og jobbet først med møbeldesign, grafisk design og utstillingsdesign, før drømmen om å jobbe med båt ble en realitet.

Båtmagasinet har fulgt ham helt siden han i 2009 etablerte Stormer Marine, hvor han med enkefru Tuva Linges velsignelse, satte i gang videreutvikling og nyproduksjon av de kjente Linge-modellene Muslig, Vesling og Sportling.

Ideen tok form i 2016

20.000 BÅTER: Jan Herman Linge står bak 20.000 produserte båter, 10.000 med motor og det samme antall med seil. Foto: Seilmagasinet.

- Alt dette førte til at interessen min for Linge og hans konstruksjoner økte ytterligere. I et hyggelig samarbeide med Maritimt Museum/Linge-arkivet, hvor jeg også i perioder også har jobbet, begynte ideen om en bok å ta form i 2016, sier Jørgen. Han har hatt god kontakt med Linges etterkommere i disse årene.

«Sjø- og båtliv til hele folket»

-I arbeidet med boken kom blant annet Linges interesse for å bringe sjø-og båtlivet ut til så mange som mulig fort opp som et humanistisk prosjekt. Dette er et av mange temaer som forfølges i boka «Båtkunstneren», og det har vært en spennende reise å følge Linges liv fra ungdomstiden og fremover, sier Jørgen.

LANSERING: Boken om Jan Herman Linge skal lanseres på Norsk Maritim Museum på Bygdø 29. november.

Boken tar for seg Linge som motstandsmann fra andre verdenskrig, utdannelsen og ikke minst arbeidet som konstruktør. En stor del av boken er viet alle de forskjellige båtmodellene, helt fra de aller første som kom mot slutten av 1940-tallet, og frem til 90-tallet.

Bokbad og lansering

Lanseringen av Linge-boken skal skje på Norsk Maritim Museum på Bygdø 29. november, hvor utstillingen «Linge i 100» for tiden er åpen. Her blir det bokbad, der Jørgen Sommerfeldt-Colberg møter tidligere NRK-journalist Anniken Mihle.