PASS PÅ:

Innbruddsraid i båthavna

Denne uka har det vært innbruddsraid på flytebryggene utenfor Tollboden i Risør. Samtidig advarer Gjensidige om at mange tyverier først skjer nå båten er kommet på land.

Publisert

Til Aust Agder Blad forteller Torbjørn Østerholt, som er en av flere rammede båteiere at uvedkommende tok seg inn i hans båt. I hans båt var ikke verdisaker stjålet, men mye tyder på at innbruddstyvene var på jakt etter alkohol siden ramma kjøleskapet var montert i, var røsket i stykker, forteller den uheldige båteieren til avisen.

Avisen forteller videre at ingen av de fornærmede båteierne har anmeldt forholdet til politiet siden de antar ordensmakten ikke har ressurser til å etterforske saken.

Båteier Østerholt mener hele havna burde vært kameraovervåket og at det i seg selv ville holdt uvedkommende unna bryggene. Det er høysesong for innbrudd i båt, og det er viktig å ta sine forholdsregler.

Til Båtmagasinet forteller kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige at de så langt i år har mottatt ca. 225 meldinger om tyveri fra eller i båt og utbetalt 9 millioner kroner.

- I hele fjor (2020) registrerte vi ca. 340 skader og utbetalte rundt 22 millioner kroner. Så langt kan det se ut til at det kan bli en liten nedgang i tyveri, men samtidig vet vi at mange tyverier først skjer nå båten er kommet på land. Tenker da spesielt på påhengsmotorer og kostbare deler til ulike motorer.

Når det gjelder skadeverk, så kan skaden i forbindelse med et tyveri bli større enn verdien de tar med seg. Vi har eksempler på der de bruker vinkelsliper for å skjære løs en motor, slik at båten blir kondemnert i ettertid. Tyver klipper over ledninger til motoren forbi der de trenger og ødelegger slik at hele ledningsnettet må skiftes. Det er også en del ekkolodd og GPS som blir stjålet. Et senest denne uken, forteller Voll.

- Vi vet jo av erfaring at båter og spesielt påhengsmotorer er attraktive for tyver. Tidligere har påhengsmotorer som forsvinner, ofte til utlandet - vært et stort problem. Nå kan det virke som om det er noe mindre av dette under Korona, så vi får avvente og håpe denne trenden fortsetter.

Det er likevel viktig å sikre båten godt. Ofte er det bare en enkel knute som skiller fritidsbåten fra og bli stjålet. Likevel vil sikringsutstyr fra noen hundrelapper og oppover gjøre det vanskeligere for tyver.

I det nyeste nummeret av Båtmagasinet kan du lese om kameraovervåking av båt som er en effektiv måte å holde uvedkommende unna.