VERNET: Den populære og velkjente trefergen MS «Rigmor» i Indre Oslofjord har fått status som «vernet skip» av Riksantikvaren. Foto: Hanne Fonn.

M/S «Rigmor» er vernet av Riksantikvaren

Alle med fritidsbåt i Indre Oslofjord har et forhold til trefergen M/S «Rigmor». Hun er en institusjon i fjorden, med base i Sandvika. Nå har hun fått status som «vernet skip» av Riksantikvaren.

FORNØYD: Skipper og eier Bjørn Salomonsen, populært kalt Bjørn Rigmorfar, er stolt av Riksantikvarens beslutning om å verne fergen sin. Foto: Privat.

I dag starter M/S «Rigmor» på sine årlige opplegg med skolebarna fra Asker og Bærum, før hun senere starter sin sommerrute mellom øyene i Vestfjorden. Alle skoleelever i Bærum har siden 1973 hatt skoleundervisning om bord. I tillegg seiler den populære båten på minicruise. Hun leies også ut med mannskap til firmaoppdrag.

Norges eldste rutegående treferge

-Sesongen er i gang, sier en oppriktig fornøyd skipper og eier Bjørn Salomonsen til Båtmagasinet. Sammen med M/S «Rigmor», utgjør den tidligere Flekkerøyfergen M/S «Rigfar» den andre halvparten av det kjærlige ekteparet, smiler Bjørn Rigmorfar.

-Det er ikke så mange steder i Norge man finner en treferge som seiler i ordinær fergetrafikk på” gamlemåten", sier skipperen til Båtmagasinet.

Og humøret til den glade skipper er på topp. For ikke mange dagene siden fikk Norges eldste rutegående treferge status som «vernet skip» av Riksantikvaren.

Kan få økonomisk støtte

-Det er alle de gode tilbakemeldingene fra våre gjester som gjør at vi har inspirasjon til fortsatt drift, sier ildsjelen. -Vi har alltid hatt en genuin interesse for å ta vare på fartøyet for å sikre dens fremtid. Dog er det mye jobb og kostbart å ivareta trefergen, men med den nye statusen er det nå også mulig å søke økonomisk støtte til dette arbeidet, så lenge en følger de antikvariske prinsipper som Riksantikvaren og vernemyndighetene setter som vilkår, sier han.

- Det er flere år siden vi ble oppfordret til å søke status som vernet skip, men det er først det siste halve året vi har tatt tak i saken, sier Salomonsen og legger til:

- Så må du få med at jeg retter en spesiell stor takk til spesialrådgiver Alexander Ytteborg i Viken Fylkeskommune som har vært meget behjelpelig i prosessen.

Og faktisk er også arbeidet med å få vernet M/S «Rigfar» i startgropa.