Mange bryter reglene på sjøen

Båtfolk irriterer seg over andre som kjører fort

Over halvparten av alle båteierne har opplevd at andre båtførere er til sjenanse og bryter fartsgrensene til sjøs.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige viser at 54 prosent av alle som eier og disponerer båt oppgir at de har opplevd sjenanse på sjøen. De to siste årene har det vært preget av korona og ferie i eget land, mange ved sjøen.

- Med økte priser på utenlandsreiser, streikefrykt, krig i Ukraina og mye usikkerhet, tyder alt på at det blir en ny rekordsommer ved sjøen innenlands, også denne sommeren, sier Arne Vol, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

- Høy fart, uvettig kjøring og liten kunnskap om å føre båt, er noe av det som irriterer mest, sier Voll. Bare de to siste årene har andelen som plages av dette økt med rundt 15 prosent i forhold til tidligere.

Vannscooter

Undersøkelsen

Ipsos har intervjuet i overkant av 4000 personer over 18 år. Av disse er det 1100 som eier eller disponerer båt. 36 prosent at de opplever sjenanse til sjøs av og til og 18 prosent ofte. Totalt 54 prosent.

I fjor druknet 75 personer, noen av dem fra fritidsbåt er enkelte av ulykkene skyldes høy fart og promille. I tillegg til å være en fare for seg selv er disse også en trussel mot andre som ferdes i eller ved sjøen.

- Vi ønsker at fleste mulig skal skaffe seg kompetanse før de setter seg i en båt. Vi ser helt klare tendenser til at motorstørrelse og fart har økt betydelig de siste årene, sier Voll. Frem til i dag har Gjensidige alene mottatt 730 skader (fritidsbåter i 2022) som skyldes ytre påvirkning med utbetalinger på rundt 32 millioner kroner.

Etter at det ble lov å bruke vannscooter har dette med økt støy også blitt et mulig problem for flere. I tillegg holder mange mindre hurtiggående båter på nærme land, og Voll tror en del båtførere ikke er klar over at de kan være en plage for andre.

- Senk farten og ta hensyn til omgivelsene. Da blir det sikrere og ikke minst, mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, sier Voll.