ELEKTRISK: Snart vil japanske Tohatsu lansere flere elektriske utenbordsmotorer. Teknologien blir utviklet i samarbeid med marinedivisjonen hos Ilmor. Foto: Produsent.
ELEKTRISK: Snart vil japanske Tohatsu lansere flere elektriske utenbordsmotorer. Teknologien blir utviklet i samarbeid med marinedivisjonen hos Ilmor.

Tohatsu klar med elektrisk påhenger - 68 år etter

Én etter én kommer anerkjente motorprodusenter med elektriske modeller som svar på kravet til utslippsfri teknologi. Nå er det Tohatsus tur, 68 år etter at deres første påhengsmotor så dagens lys i Japan.

Publisert Sist oppdatert

Japanske Tohatsu har gått i allianse med amerikanske Ilmor MarinSSSe om utvikling av en ny serie elektriske utenbordsmotorer. Ilmor, som ble grunnlagt for 40 år siden, gikk inn i den maritime industrien 2001 og er ikke minst kjent for utvikling av avanserte fremdriftssystemer. Deres teknologi brukes hos mange båtbyggere, blant andre Master Craft, Formula och Aviara. Første resultatet av samarbeidet med Tohatsu er en 6 kW motor som kommer allerede i år.

Integrert tilt og trim

Motoren på 6 kW skal ha en integrert tilt og trim, en touch-skjerm for systemstyring og flere varianter av stammelengder og propellvalg. Neste motor blir en 4 kWs motor som etter planene lanseres i 2025. Den vil i følge Tohatsu være designet for å prestere lignende akselerasjon som en Tohatsu 4-takts 8 hestekrefters utenbordsmotor. Prototypen ble nylig vist på den internasjonale båtutstillingen i Miami.

Viktig milepæl

– Partnerskapet mellom Ilmor Engineering representerer en viktig milepæl i Tohatsus historie, sier presidenten for Tohatsu Corporation, Isami Hyuga i en pressemelding.

– Sammen tar vi fatt på en storsatsing for å lage motorer som ikke bare oppfyller krav og forventinger, men som også tar mål av seg til å sette nye standarder for bransjen, sier han.

Bærekraftig partnerskap

– Dette partnerskapet representerer et stort fremskritt innen maritim fremdriftsteknologi, sier Mike Lindberg, visepresident for marineavdelingen hos Ilmor. Begge selskapene samarbeider for å møte den økende etterspørselen etter bærekraftige og effektive løsninger, sier han.

 Kellox har importert og distribuert Tohatsu påhengsmotorer til det norske markedet siden 1975. I de senere årene har selskapet også utvidet med distribusjon av Tohatsu i Sverige og Danmark.