Engelsk el-båt med vannjet

VANNJET: Engelske Pixii er i ferd med å utvikle en elektrisk båt i aluminium med vannjet.
VANNJET: Engelske Pixii er i ferd med å utvikle en elektrisk båt i aluminium med vannjet.

Lover null utslipp

Stadig kommer det nyheter om el-båter. Det engelske selskapet Neva Group lanserer nå en el-båt som skal være produsert av resirkulerbare materialer - med vannjet.

Publisert Sist oppdatert

Pixii, som den nye båten heter, er en del av en ny serie med el-drevne dagsturbåter. Inspirasjonen til navnet kommer fra Hippolyte Pixii, en instrumentprodusent fra Paris som bygde det første apparatet til å generere en vekselstrøm fra en roterende magnet.

Neva-gruppen har som ambisjon å lansere et nytt sortiment med bærekraftige båter for å redusere miljøpåvirkningen på verdenshavene.

FAKTA: PIXII SP 750

Lengde: 7,5 meter

Bredde: 2,5 meter

Vekt: 2500–3000 kg

Batteri: 150 kW

Selve skroget er produsert i aluminium, som dermed skal gjøre den hundre prosent resirkulerbar. Fremdriften besørges av vannjet i kombinasjon med el-motor. Hvorfor produsenten har valgt nettopp vannjet, som er kjent for sitt betydelige effekttap sammenlignet med konvensjonell propellfremdrift, er uklart.

For å lade båtens batterier og gi strøm til kjøleskap og lydsystem ombord, vil produsenten benytte solcellepaneler.

Pixii-skroget er designet av Whitehouse Yacht Design. Den første modellen er Pixii SP 750. Den får en estimert toppfart på nær 40 knop og en driftstid på 8–10 timer ved 12–14 knop. Noen nærmere detaljer om batterienes ytelser eller el-motorens strømforbruk har vi ikke fått tak i.

Foreløpig ligger båten an til å få en pris på rundt 3,3 millioner norske kroner.

Powered by Labrador CMS