Foilende Candela under testkjøring i Oslofjorden våren 2023.
Candela er elbåt på foiler, som vises på Lydløsfestivalen i Arendal denne helgen,

Viser frem elbåter i Arendal i helgen

Endringer preger båtbransjen, og nå i helgen stilles elbåter, ladesystemer og nye drivlinjer ut på Lydløsfestivalen i Pollen i Arendal.

Ståle Almenning fra Innoventi er prosjektleder, og har store forventninger til årets festival:

–Vi merker en økt interesse for elbåter, og det kommer etter hvert flere serieproduserte modeller som er tilgjengelige i markedet. Vi ønsker å vise at for flere segmenter i båtmarkedet finnes det allerede attraktive, utslippsfrie alternativer, sier han.

Peder Tellefsdal er pressesjef for festivalen, og har i opptakten til festivalen intervjuet en rekke aktører i norsk og internasjonal båtbransje.

–Det er åpenbart mange utfordringer med elektriske drivlinjer og energitetthet i batterier i dag, men det er flere av utstillerne som har satt seg fore å løse dette uten å kompromisse på design eller ytelse, sier Tellefsdal.

Pascal Technologies har utviklet drivstofføkonomisk skrog med luftputeteknologi. Testing i Oslofjorden sommeren 2023.
Norske Pascal Technologies har utviklet drivstofføkonomisk skrog med luftputeteknologi, som Nimbus vil satse på.

- For at det skal bli en bred appell for utslippsfritt båtliv må folk oppleve at utslippsfrie båter over tid blir mer attraktive enn bensin- og dieselbåter. Vi tror mange vil bli overrasket over flere av de båtene som allerede er i markedet, sier han.

Blant utstillerne er den lokale produsenten Ibiza med sine nye 601 cruiser med elektrisk påhengsmotor fra Stream propulsion. Øvrige utstillere er:

● Candela C-8 - en imponerende helelektrisk foilbåt som ble kåret til European Powerboat of The Year i klassen for elbåter.

● Pascal Technologies - Pascal Technologies har utviklet en ny skrogtype med luftputeteknologi, slik at skroget løfter seg fra vannet, minsker motstanden og øker rekkevidden dramatisk.

● Goldfish X9 - med Evoy 800 HK fullelektrisk innenbordsmotor - en av verdens raskeste serieproduserte elbåter.

● Viking Norsafe E-Mako-655 og E-GES 52 - Viking Norsafe i Arendal viser frem både elektrisk redningsbåt og livbåt for publikum.

● Green Waves - Green Waves viser frem sin nye drivlinjeserie, First Wave X. Enkelt å installere i nye båter, samt i eksisterende båter.