El-planer i Drammen:

NORSK NYHET: Strømsø Electric Folkboat.

Ny produsent satser elektrisk

I samarbeid med nederlandske teknologimiljøer planlegger Strømsøboat i Drammen en veldig tradisjonell, men likefullt hypermoderne el-båt for «folk flest».

Publisert Sist oppdatert

Strømsø Electric Folkboat blir en 26-fots deplasementbåt med trekk vi kjenner fra kontinentale fiskebåter og fritidsbåtmodeller fra for eksempel franske Rhéa: En lukket båt med styrhus, stort akterdekk, høy baug og lukket hekk. Fremdriften skjer med to hydraulisk styrbare, elektriske podmotorer fra nederlandske Arka i kombinasjon med Aces-batterier, også dette en nederlandsk produsent. Systemet gir 360-gradersstyring uten behov for thrustere.

Motoreffekten er i første omgang 2x4 kW. Dette kan virke lite, men som for den elektriske storbåten Deplhia 11, som vi nylig prøvekjørte, er stikkordene rent deplasementskrog og meget moderate hastigheter. Da skal det ikke mye effekt til for å drive skroget gjennom vannet på en stille, komfortabel måte. I toppfart, rundt sju knop tømmes naturligvis batteriet raskt, men det er enorme gevinster på å dra spakene litt tilbake.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER