ANDRE ÅRSAKER: Manglende flyteplagg, fall fra brygge og promille er de vanligste årsak til dødsulykker med fritidsbåt - og ikke normal, hyggelig bruk som dette. Illustrasjonsfoto: Amund Rich. Løken.

14 omkom fra fritidsbåt første halvår

Sjøfartsdirektoratet har registrert 14 omkomne ved bruk av fritidsbåt første halvår. Ingen av de omkomne brukte flyteutstyr, minst halvparten var alkoholpåvirket og 8 personer mistet livet mens båten lå fortøyd i havn.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har sett flere tragiske ulykker i år der folk har falt mellom båt og brygge, og ikke har klart å komme opp igjen. Vi oppfordrer ansvarlige for brygger og havneanlegg, både offentlige og private, å sjekke at sikkerheten er ivaretatt, sier sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide i en pressemelding i dag.

Ingen brukte flyteutstyr

Flere av de omkomne kunne sannsynligvis ha reddet livet dersom de hadde brukt vest. – Selv om det ikke er påbudt å ha flyteutstyr på seg når båten ligger fortøyd, kan det være lurt å ta på vesten før man går ut på brygga, legger Hareide til.

Løft blikket og følg med rundt deg

Tre personer mistet livet etter grunnstøtingsulykker første halvår. I tillegg har Sjøfartsdirektoratet merket seg at det har vært flere alvorlige kollisjon- og grunnstøtingsulykker med skadde hittil i år. Med over 1 millioner fritidsbåter i Norge, er det viktig at de som ferdes på sjø og vann løfter blikket, senker farten og holder seg edru når de fører båt.

– Dersom båten benyttes som fremkomstmiddel til og fra steder der det serveres alkohol, er det viktig å avtale på forhånd hvem som skal holde seg edru for å føre båt og passasjerer trygt hjem, understreker Hareide.

Godt voksne menn topper fremdeles statistikken

Alle som har mistet livet hittil i år, var menn. Med unntak av ulykken der et barn på seks år mistet livet, var samtlige over 40 år. Den eldste var 85 år.