
Norske råskinn med tusenvis av hestekrefter
Når Predator 447-R starter motorene på til sammen 2700 hestekrefter blir det nærmest beundrende stille blant publikum på den store båtmessa i Cannes. Er det dette som er øredøvende stillhet?
Predator er neppe det første navnet du kommer på, når du skal ramse opp norske båtprodusenter. Men Predator Boats holder til i den gamle båtbyggerbastionen Arendal, der hele produksjonen foregår.
Vind ingen hindring
De to båtene som ble stilt ut i Cannes var Predator 347 SS-R og Predator 447-R. Begge to er råskinn og fremstår som svært solide båter, som er verdige konkurrenter til Nor-Tech. Det blåste så mye under messa i Cannes at de aller fleste prøvekjøringer ble avblåst, bokstavelig talt. Vi klarte å få 347 SS-R ut en liten prøvetur. Det blåste 10-12 sekundmeter, og vi var nesten eneste båt ute på slutten av messen. Likevel lå vi jevnt og behagelig i 50 knop, og Erik Eriksen som sto til rors fikk vist hvor godt denne båten klarer seg under slike forhold. Båten var også overraskende tørr, og virker svært godt sammenskrudd, uten noen som helst ulyder.
Selv om dette er en norskbygd båt, så fremstår den som veldig unorsk, og de aller fleste ville vel ha gjettet på at dette er en båt som kommer fra USA. Og apropos, den andre modellen på messen, Predator 447-R, var hentet fra USA, ene og alene for å være med på Cannes Yachting Festival.
Mye lyd
Lyden og motoriseringen av disse båtene er et kapittel for seg selv. Da Eriksen startet motorene på 347 SS-R, var det mye folk på brygga. Kommentarene kom fort, og enkelte brølte etterhvert at vi måtte slå av monsteret med 800 hester, slik at det kunne være mulig å snakke sammen på bryggekanten. Da hadde ikke Eriksen startet 447-R med 2700 hestekrefter, ennå.
Bare for å repetere. 447-R er hentet fra USA, og der er det gjerne fri eksos, med eksosrør som kommer ut over vannet, og ikke under vann slik man vanligvis ser i Europa - både av hensyn til folk og miljø. Det finnes muligheter for å koble på en liten ekstra del som sender eksosen under vann, men siden denne skal tilbake til USA var det ikke gjort her. Etter å ha beundret de to Mercury-motorene med topp i karbonfiber, og med en ytelse på til sammen imponerende 2700 hestekrefter, lukker Eriksen motorrommet. Han starter båten, og det blir et brummende brøl med en bass som overkjører det aller meste man har hørt. Folk på brygga stopper. De peker og smiler. Noen prøver å kommentere, men de som er nærmest må gjenta. En russer med sønnen kommer straks ned, og har fått interesse for denne røde doningen. Lukter vi et kjøp, ti minutter etter messeslutt?
…og enda mer lyd
Mens kvelden nærmer seg blir lyssettingen i båten mer fremtredende. Dette er ikke båten for de som skulle være redde for å stikke seg ut på gjestebrygga. Cockpiten lyser rødt, i stil med fargen på båten, som etter hvert avtar i mørket. Mer oppmerksomhet? Lydanlegget er i klasse til å ta over etter motoren, med store høyttalere plassert rundt i båten, hver av dem på størrelse med en subwoofer. Et knappetrykk, og det heises opp hydraulisk noe som i første øyekast kunne vært en flatskjerm, men som viser seg å være enda flere høyttalere for å komplettere behovet den perfekte lyden for båteieren.
Prisen for 447-R lå på om lag 12 millioner kroner i Cannes. Men selv om dette ser mest ut som racerbåt, så har den god inneplass. Først kommer vi inn i noe vi kan kalle en minisalong, men med god sitteplass for seks personer, og kanskje til og med to personer til, om det er behov. På babord side er et bad, og ved forpiggen er det en kabin med køyeplass for to. God tur!