Strengere krav, bedre løsninger

Miljøet blir vinneren og mye tyder på at det kan skje uten at båtfolket lider. Vi har testet det som kan være fremtidens bunnstoff, og sett på andre alternativer.

Publisert Sist oppdatert

LEAF står for Low Emission AntiFouling og fungerer etter et annet prinsipp enn vanlig bunnstoff. Også LEAF inneholder gift, eller biocider, som produsentene kaller det.

Vanlig bunnstoff slipper hele tiden ut små mengder biocider. I Leaf er biocidene kapslet inn og blir aktive først når larvene fra rur og skjell forsøker å feste seg til skroget. Fordi bunnstoffet holder på biocidene, skal det ha en effekt i mange år. Virkestoffet i LEAF er Ivermectin. Det blir i dag bruk som medisin mot parasittsykdommer. Ivermectin dyrkes frem av bakterier. Bakterien Streptomyces Avermitilis har vist seg å være svært effektivt, og har gitt grunnlaget for to Nobelpriser i medisin.

På grunn av bunnstoffets spesielle oppbygging er det mulig å bruke langt mindre gift enn vanlig. I et kobberbasert bunnstoff utgjør kobberet 30 prosent av innholdet. I LEAF utgjør virkestoffet kun 0,1 prosent. Mens vanlig bunnstoff hele tiden slipper ut små mengder gift for å hindre groe, holder det nye bunnstoffet på giften. Det er først når groen forsøker å feste seg, at bunnstoffets gift virker inn. Om teorien virker i praksis, skal bunnstoffet gi effekt over mange år.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS