Utdrag fra arkivet, Praktisk Båtliv 1999:

Sjødyktig møbel på sjøen

Vi fikk anledning til å prøve prototypen av Saga 29 under gode testforhold i lo og le av Stadhavet.

Publisert Sist oppdatert

Ettersom artikkelen ikke er å finne i arkivet presenterer vi teksten i tilnærmet helhet, men er noe redigert ned:

 Saga 29 er i sin konstruksjon og oppbygging et produkt av Sagas lange båterfaring og rike håndverksmessige tradisjoner. Designet er utført i samarbeid med den kjente båtkonstruktøren, Eivind Amble, og alle skrog støpes for hånd for beste kvalitetssikring.

Saga 29 oser av kvalitet og er både gedigen og nøktern på samme tid. Ingen mystiske løsninger eller fjasete luksus-symboler preger skuta. Derimot er konstruksjonsdetaljene meget stilrene, praktiske og holdbare, og designet for å ivareta topp bovennlighet og sjødyktighet. Det helnorske inntrykket er påtakelig, og treinnredningen i lakkert kirsebærtre er både lys, innbydende og solid. Dørken er av teakdecking, og alle dørktepper er spesialsydde med kant. Skuffer og skap om bord holdes på plass med løft-og-dra system og messingsnepperter. Dette er enkle løsninger som holder, og skulle en sneppert mot formodning ryke, kan ny kjøpes for 15 kroner og monteres på to minutter.

 

Gode sitteplasser

Man sitter også godt i det doble co-pilot setet, der ryggen kan vippes over for spiseplass-posisjon. Utsikten er panoramisk fra alle salongens sitteplasser. Ved pantryet er det lyst og trivelig, takket være de store vindusflatene. Det er nok av skuffe- og skapplass, og en Wallas Safeflame keramikk er plassert i den store benkeplaten. Vask og kraner med varmt og kaldt vann er standard, og det er også kjøleskapet under førerstolen. Skjærefjøl og tallerkenskuff er heller ikke uteglemt.

Toalettrommet har dusj og full ståhøyde. En beholder under dørken tar i mot dusjvannet inntil denne blir full - deretter starter man en pumpe fra en bryter på veggen, og vannet pumpes over bord.

Sovekabinene

Trappen fra hovedsalongen fører ned til en sovealkove med en tverrskips dobbeltkøye. Selve nedgangen er forseggjort med en god og bred trapp. Forut fører en dør inn til forpiggen, mens døren i styrbord er til toalettet. Gulvplassen, sittebenken, skapet og de fire skuffene inngår i sovealkovens inventar og utgjør et praktisk hele, og i den store køyen fant jeg meg godt til rette. Selv om den representerte et «bortgjemt» rom i båten, fantes det ingen slurvete innredningsløsninger eller kostnadsbesparende fragmenter av noe slag.

Forpiggen har en stor luke i taket som slipper inn mye lys. En smart detalj er det todelte endestykket til V-køyen (for omgjøring til dobbelkøy). To deler gir blant annet flere tilpasningsmuligheter og lettere bortstuing. Under køyene finnes mange stuerom. 

Tilgjengelig motor

Uteplassen akter er stor. Badeplattformen har tilkomst via en stor port og er forsynt med dusj med varmt og kaldt ferskvann. Både her og forut er Saga 29 klargjort for montering av ankervinsj og tilhørende utstyr. Det er også mulighet for montering av utvendig styreposisjon, om ønskelig. Forut finnes to ankerbrønner med lett adkomst, og alle rekker og beslag er utført i rustfritt materiale og strategisk godt plassert. Man beveger seg trygt og lett langs skandekket, som forøvrig følger hele båtlengden og ikke stopper ved akterdekket.

Motoren ligger bak doble isolasjonsluker under dørken i hovedsalongen. Adkomsten er enkel, og en eventuell ut/inn-motormontering likeså. Hele taket i Saga 29 kan nemlig tas av i en håndvending ved hjelp av små innvendige «ratt» langs taket.

I prototypen stod det en Yanmar på 222 hk, men man kan selv velge motorstørrelser mellom 105 og 222 hk. Med 222 hesteren gjorde båten 18 knop ved marsjfart og 3.100 omdreininger. Da oppførte Sagaen seg meget trivelig, og støynivået var behagelig lavt.

Instrumentpanelet inneholder blant annet timeteller, tankmåler for vann og diesel, en-spaks regulator, brytere for de tre vindusviskerne m/parallellarmer m.m. Alle tanker om bord er av aluminium.

Sluttord

Det håndverksmessige på denne båten imponert storlig og er noe av det beste jeg har sett. Det fantes ikke fnugg av hastverksløsninger, og selv de innerste kroker hadde nøyaktig tilpassede lister, skjæringer og tekstilkledninger. Polstringsarbeidet var også gjennomført og uten glipp og «glemte» soner. Ingen tvil om at nordvestlendingene vet å håndtere møbelrelaterte produkter. Ellers var dette en båt av den typen man blir glad i, og det skulle ikke forundre meg om dette blir Sagas nye ener (etter legendariske Saga 27 med 5000 solgte enheter). Alle proporsjoner i Saga 29 stemmer, og båten er håndterlig både bruksmessig, vedlikeholdsmessig og prismessig. Sjødyktigheten og bovennligheten er i beste Saga-stil. Riktignok en båt for de få (p.g.a. prisen), men uten tvil et båtkjøp av den helt trygge sorten.