Bringer Maud tilbake til Vollen

Polarskuta «Maud» skal heves fra sin våte grav i Cambridge Bay i Canada og bringes tilbake til Vollen der den ble bygget.

Publisert

Bildet over viser restene av «Maud», tatt i Cambridge Bay da Børge Ousland og Thorleifsson besøkte stedet ifjor sommer. Foto fra ekspedisjonen.

Polarskuta «Maud» ble bygget i Vollen og levert fra Christian Jensens verft St. Hans aften 1918. Med denne båten ville Roald Amundsen gå inn i drivisen og føres tvers over Polhavet til Spitsbergen. Båten endte i Seattle, og etter at Amundsen selv fikk økonomiske problemer ble båten solgt til Hudson Bay Company i 1925. Disse benyttet båten til transport, værvarselstasjon og radiostasjon i Cambridge Bay der båten sank noen år senere.

Nå har brødrene Gudbrand og Espen Tanberg gjennom sitt selskap Tandberg Eiendom lansert planene om å bringe båten tilbake til Vollen. Nylig inngikk de kjøpsavtale med Tore Sigernes om å overta Vollen Handellsted, og planen er å sette opp en egen båthall for båten om ved siden av «Fram» og «Kon Tiki» må være Norges mest berømte båt.

Hva et slikt prosjekt skal koste i kroner og øre er vanskelig å beregne, men ifølge brødrene vil flåte, leie av slepebåt, mannskap og rigging dreie seg om ca 10 millioner kroner. Et vesentlig større beløp må påregnes før skuta står i eget hus i Vollen, men her håper man å sikre kommunal støtte.

Prosjektet vil på en utmerket måte støtte opp om planene som allerede foreligger om å beygge et maritims museum i Vollen.

Powered by Labrador CMS