Stor båtutleieguide

UTLEIE: Hundrevis av private båter er nå til utleie på nett
UTLEIE: Hundrevis av private båter er nå til utleie på nett

Her kan du leie båt i sommer

Har du ikke båt, men vil på sjøen i sommer? Det er mulig å leie båt, og tilbudet vokser. Se oversikt over båtutleie her.

Publisert Sist oppdatert

Til forskjell fra Middelhavet og Karibia, er det få utleiebåter i Norge. Forklaringen er den korte båtsesongen her i landet. Med delingsøkonomien har likevel leiemarkedet vært i vekst de siste årene.

Danske Boatflex, franske Click&Boat og amerikanske Boataround er eksempler på nettjenester der private kan leie ut sin egen båt, slik vi kjenner fra boligmarkedet med Airbnb. Her kan vanlige folk finne båter til leie for overkommelige priser. En del seilforeninger tilbyr også båter til utlån.

Privat leie

På Boatflex kan du leie båt av privatpersoner langs hele norskekysten. For tiden er det 300 båter til leie i Norge, og hele 16 000 båter i hele verden. Du finner både seilbåter og motorbåter i ulike prisklasser langs Norges kyst. Nettsiden har et kart hvor du kan se hvor utleiebåtene ligger, slik at du kan finne båter til leie der du helst vil feriere i sommer.

Boatflex har 300 private båter til utleie på nett.
Boatflex har 300 private båter til utleie på nett.

–De fleste stedene i verden er det krav om at båtleier må ha sertifikat, men i Norge gjelder dette kun for folk født etter 1980. For de som er eldre, finnes det ikke noe krav om dette, men utleier står fritt til hvem hun/han vil leie båten ut til, sier Peter Bojesen i Boatflex. Han mener at den gode dialogen mellom utleier og leietaker på deres digitale plattform danner grunnlaget for trygge og gode opplevelser. –Når båten leies ut privat får man ofte også noen gode tips og råd til havner og opplevelser i farvannet man besøker, sier Bojesen.

Delingstjenesten Hygglo byr på ca 200 båter samt nær 400 kajakker og kanoer til utleie. Franske Click&Boat har et 40-talls båter til utleie i Norge når dette skrives. Leieprisene er oppgitt i annonsene. Enkelte båter leies ut for en dag, andre på ukesbasis. Det er båteieren selv som bestemmer leiepris, og som stiller krav til leierens erfaring med båtkjøring. Enkelte båteiere tilbyr seg også å være med som skipper, og da særlig på de større båtene.

På Boatflex kan du leie småbåter for noen hundrelapper dagen til snekke og daycruisere for rundt en tusenlapp dagen, men det finnes også luksusbåt til leie for 65 000 kroner.

Abonnement

Skipperi er en finsk tjeneste basert på app og internett. Her kan du abonnere på båter i sommerhalvåret. Tjenesten er nylig etablert i fire havner i indre Oslofjord. Båten er klar til bruk når du går om bord. Prisen for et halvt år er 25 770 kroner for leiepakken som omfatter skjærgårdsjeepene Cross og daycruiseren Yamarin DC 63.

Norske Kruser har i flere år allerede vært på markedet med et lignende tilbud. Krusers tanke er å tilby bekymringsfritt og miljøvennlig båtliv. Her kan man også kjøpe seg inn tilgang til båt i sommerhalvåret. Kundene kan velge mellom en komfortpakke bestående av elektriske båter fra Greenwave eller Rand til 26 400 kroner. De tilbyr også en premiumpakke med rask daycruiser fra Hydrolift med en utenbordsmotor fra norske Evoy på hekken. Kruser har båter i en rekke havner både på Østlandet og i år også på Vestlandet.

Seilforeninger

Mye av båtlivet i Norge er organisert i seilforeninger og båtforeninger. Kongelig Norsk Seilforening har dannet en boatpool som består av fem J/70-båter og tre J/80-båter. Ved å være medlem i Boatpool-ordningen kan medlemmene booke båter for regattaseiling, trening eller bare fritidshygge. – Boatpool-medlemmene har tilgang til mer enn bare båtene, de blir nemlig også en del av et seilernettverk der de møter nye crew-medlemmer og venner, opplyser KNS til SEILmagasinet.

Lenger ut i fjorden har Asker Seilforening to Expresser til utlån til medlemmer med prioritet for ungdom, dameseiling og paraseiling. En rekke foreninger tilbyr også kurs der unge og gamle kan prøve båtlivet.

Charter

Dream Yacht Charter er verdens største charterselskap, og etablerte seg høsten 2019 i Stavanger-området i Norge. Selskapet har fire seilbåter til utleie i Norge. –I fjor vinter var det kun utlendinger som booket leie i Norge, men nå får vi seks-syv henvendelser ukentlig fra nordmenn, sier daglig leder Paul Vidvei Worre. Selskapet tilbyr også såkalt Yacht Management der du blir deleier av en båt mot avtalt utleieperiode.

På sjøen uten egen båt

Her er noen ulike alternativer for leie av store og små båter samt tokt med seilskip:

Boatflex.com er nettsted med ca 300 private utleiebåter

Hygglo er nettsted med ca 200 private båter og 400 kanoer og kajakker til utleie

Kruser byr på boatpool med tilgang til elektriske.

Skipperi tilbyr abonnement på båter i Oslofjorden.

Canalboats har seks elbåter som de leier ut fra Porsgrunn i Telemark.

Finn Båt har i februar 83 båter annonsert for utleie.

SeilNorge tilbyr ekspedisjoner, kurs og turer.

Boreal Yachting har 12 båter til utleie i Nord-Norge.

Dream Yacht Charter tilbyr seilbåter til utleie.

Olsbø`s SeilCharter har både seil- og motorbåter.

Yachtevent tilbyr yachtferier, båtturer og events ved sjøen.

Nautic Charter tilbyr utleie i Norge og utlandet.

Kongelig Norsk Seilforening har boatpool for medlemmer.

Asker Seilforening har boatpool for medlemmer.

Christian Radich tilbyr ukestokt langs kysten og i Nordsjøen i sommer.

Statsraad Lehmkuhl byr på skjærgårdsturer i vår og sommer.

Fjord Norway tilbyr opplevelsesturer med båt, RIB Charter og kajakk utleie.

Visit Norway har oversikt over korttidsleie på campingplasser.

Den Norske Turistforening (DNT) arrangerer kajakk- og kanoturer.

SeiNorge kombinerer seiling med toppturer, brevandring, fiske og festivaler i Nord-Norge. Her kan du også booke familieferie i båt, og SeilNorge arrangerer kurs langs store deler av kysten.

Olsbø’s Seilcharter har drevet utleie i Norge i flere år. –Utleie av seilbåter nådde nye høyder i fjor sommer, og jeg ser den tendensen i år. Det er også etterspørsel etter motorbåter uten mannskap, og vi har noen båter rett under 50 fot. Etterspørselen er der, og prisene er overkommelige, sier daglig leder Steinar Olsbø.

I fjor var det Ytre Oslofjord, Sørlandet og Lofoten som var mest populært. I vanlige år kommer utlendinger for å leie luksusbåter på Vestlandet, forteller Olsbø.

Enkelte tilbyr båtturer kombinert med ski i norske fjorder til eventyrlystne utlendinger. Det finnes også noen luksusyachter til utleie for rikfolk.

Dreamline Yachts leier ut luksusbåter i samarbeid med The Thief hotekk. Lignende tilbud har Yachtevent, som skilter med lang erfaring med utleie i Norge.

GreenBoats leier ut små, elektriske båter til en svipptur på fjorden fra Aker Brygge for under en tusenlapp.

Fjordturer

I tillegg til nettbasert utleie av private båter, samt charterselskaper og seilekspedisjoner, finnes det en rekke arrangører av fjordturer for selskaper, rorbuer med fiskebåter, campingplasser med korttidsutleie, RIB-turer og lokale kajakkforeninger.

Den norske Turistforening er blant flere som leier ut kajakk og kano langs hele kysten. Visit Norway har lokale tilbud. En god idé er å søke på nett for mer spesifikke områder du har lyst til å besøke.

Vi gjør oppmerksom på at Norsk Maritimt Forlags eierselskap har et samarbeid med Boatflex.