Praktisk Dieselvarmer

ÅRET RUNDT: I reportasjebåten går dieselvarmeren drøyt 400 timer i året. Etter åtte år, og 3308 driftstimer, valgte vi å bytte til en ny, tilsvarende varmer.
ÅRET RUNDT: I reportasjebåten går dieselvarmeren drøyt 400 timer i året. Etter åtte år, og 3308 driftstimer, valgte vi å bytte til en ny, tilsvarende varmer.

Full effekt er best

Etter drøye 3300 driftstimer var det på tide å bytte dieselvarmer ombord i reportasjebåten. Den elektroniske loggen viser at varmeren har gått med full effekt nesten hele tiden.

Publisert Sist oppdatert

I reportasjebåten, en Targa 27.1, installerte vi en Eberspächer D2 (2,2 kW) da båten var ny 2012. Vi kunne ha valgt en D4 (4 kW) for å få mer varme, men fulgte anbefalinger vi fikk, og konkluderte med at det er bedre å la en litt mindre varmer gå med full effekt hele tiden enn å ha en varmer som man må regulere ned temperaturen på fordi det blir for varmt ombord. I forhold til det innvendige volumet som varmeren skal varme opp, var derfor en D2 mest egnet. Ved å la varmeren gå på full effekt jevnlig, så brenner den rent og lever lengre før den må vedlikeholdes eller byttes. Etter 3308 problemfrie driftstimer, hvorav 2980 timer på full effekt, var vår varmer kommet til pensjonsalderen. Selve varmeren er det fortsatt mye igjen av, men vi måtte overveie om vi kun skulle bytte vifte eller hele varmeren. En ny vifte ville kostet rundt 3000 kroner pluss montering. Selv om en ny varmer koster rundt tre ganger så mye, valgte vi å sette inn en ny varmer på grunn av driftssikkerheten.

Viftetrøbbel

I desember i fjor stoppet dieselvarmeren på natten. Vi fikk den i gang igjen etter noen timer, men vi hørte at vifta gikk ujevnt. Hovedmotoren i båten nærmet seg 1800 driftstimer, men hva var status for dieselvarmeren? Øivind Evensen hos Eberspächer AB koblet seg til varmeren med et diagnoseverktøy og kunne konstatere en feilkode på vifta. I tillegg slo han fast at varmeren hadde gått hele 3308 timer på åtte år, eller drøyt 400 timer i året. Antatt levetid for en D2-varmer er cirka 2500 timer. På den nye generasjonen D2-varmere, som ble lansert i 2019, er levetiden doblet til cirka 5000 timer, ifølge Evensen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS