Jakten på «havets tiger»

HARPE: Med en enkel, rimelig harpe fikk vi raskt fisk – mer enn vi trengte.
HARPE: Med en enkel, rimelig harpe fikk vi raskt fisk – mer enn vi trengte.

Tilbereding av makrellen

Det er knapt noe som smaker mer av Sørlandet og sommer enn stekt makrell. En halvtime tok det oss å fylle en pøs med «Sørlandets nasjonalfisk» - som vi varmrøkte.

Publisert

Makrellen er en fisk med ikonstatus. Den er myteomspunnet, foraktet og elsket. Og den har hatt så stor kulturhistorisk betydning for Sørlandet at det i 2011 ble utgitt en fabelaktig bok som kort og godt heter «Makrell». Boken er et oppkomme av interessant og underholdende kunnskap om fisken som også er blitt omtalt som «skomaker-laks». Scomber scombrus, som er det latinske navnet på den atlantiske makrellen, er en fascinerende fisk som hører sommeren til langs kysten, og som smaker fabelaktig stekt i smør med nypoteter, agurksalat og rømme – og rabarbrasuppe til dessert.

Nå er tiden

Makrellen er en grådig fisk med stripemønster langs sidene, noe som også har gitt den tilnavnet «havets tiger». På forsommeren kommer den inn langs kysten av Sør-Norge. «Makrellen dukker opp i slutten av mai og holder seg langs kysten vår til utpå seinhøsten», skriver forfatterne av boka «Makrell». Nå i juli og august er det bare å ta med seg en harpe og kaste ut et snøre rundt odder og nes der strømforholdene, og dermed mattilgangen, er god, og vente på napp. For den utålmodige fisker, er makrellen en drøm. Med litt lokalkunnskap, skal det godt gjøres å ikke få en middag på kroken. Og finner man en makrellstim, så sitter det gjerne en vilter makrell på hver krok du har ute. Siden makrellen ikke har svømmeblære, må den hele tiden være i bevegelse for å ta opp nok oksygen. Derfor er den torpedoformede fisken også særdeles spenstig, og når fem-seks makreller motvillig har bitt seg fast på et dirrende snøre, er det vanskelig å begrense seg til fiskene man strengt talt trenger.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS