Praktisk: Renovere gammel båt?

Under dørken

Båtmagasinets mannskap har god erfaring med at begrepet bruktbåt kan ha flere meninger. Vi har testet de vakreste og teknisk flotteste eksemplarene, for så å ha kommet over i andre båter av samme type og årsmodell med totalt fraværende vedlikehold.

Publisert Sist oppdatert

«Uta blank – inni krank»

BENSINTANK FØR:
 Vær sikker på 
at den gamle bensintanken er 100 
prosent og kan brukes videre.
BENSINTANK FØR: Vær sikker på at den gamle bensintanken er 100 prosent og kan brukes videre.
BENSINTANK ETTER:
 Etter innvendig rengjøring og utvendig stell 
er den gamle tanken klar for flere 
nye år. Ha alltid et mannhull lett til-
gjengelig for fremtidig inspeksjon.
BENSINTANK ETTER: Etter innvendig rengjøring og utvendig stell er den gamle tanken klar for flere nye år. Ha alltid et mannhull lett til- gjengelig for fremtidig inspeksjon.

Slikt er kanskje ikke så lett å oppdage ved første øyekast og kan by på kjedelige overraskelser for deg som skal i gang med en samvittighetsfull oppussing. Men la oss anta at du som ny båteier har tilbragt noen timer med «baken i været» for å danne deg et godt bilde av situasjonen.

Sannsynligvis har du oppdaget skitt og møkk og gammel stivnet olje fra slurv ved skifte av olje og filtre. Begynn med rengjøring: kraftvask og vann, gjerne forsiktig spyling med høytrykk og varmtvann, gir oversikt og bedre arbeidsmiljø når du skal i gang med renoveringen. Rene komponenter, ren bunn og motor gjør feilsøking enklere og det blir lettere å oppdage komponenter som eventuelt bør byttes ut.

Ny stoppekran viktige enn stæsj

Samtidig har du nå en glimrende anledning til å gå over alle komponentene, sjekke at bunnvann har fritt leide gjennom lenseåpninger og slanger. Du skal kontrollere alle slager og slangeklemmer, forvisse deg om at skroggjennomføringene og stengeventilene er forskriftsmessige og i god stand. Må noe skiftes, ikke nøl med å gjøre det. Her kan vi smette inn med et godt råd i forhold til budsjettet ditt; ikke gjør for mange innkjøp av utstyr og stæsj før du har sett behovet her under dørken. Båtutstyr er dyrt. Det du trenger av fornying her nede er viktigere enn pynt i lugaren.

DET VIKTIGSTE:
Det som ikke synes i 
en båt er som oftest 
det viktigste.
DET VIKTIGSTE: Det som ikke synes i en båt er som oftest det viktigste.

Om å forberede for fremtiden

Går du til innkjøp av en båt av litt eldre dato, kan du være nokså sikker på at det elektriske anlegget er dimensjonert for datidens bruk og ikke beregnet på alt hva du i dag krever av moderne elektroniske hjelpemidler til navigasjon, god bo-komfort og underholdning. Innkjøp av det nyeste og råeste er knalldyrt og kan lett knekke selv et ambisiøst budsjett. Uansett, om du ikke anskaffer noe nytt, eller bare litt, skal du legge størst vekt på å oppgradere det elektriske anlegget til å tåle fremtiden. Det betyr større dimensjon på kabler, bedre batterikapasitet, hovedstrømbrytere og et sikringspanel designet og dimensjonert for strømkrevende utstyr. Er grunnlaget på plass, er det så mye enklere å utvide med nytt utstyr etter hvert som lommeboka tillater det. For du kan være sikker på at når båten er tatt i bruk kommer «vil ha»-tanken til å melde seg ganske fort.

MØKKETE BUNN:
 Utrolig hva 
som kan skjule seg i bunnen av en 
båt. Du må få tilbake kontrollen; 
vaske, rydde og sørge for at kildene 
til uønsket vann oppdages og repareres.
MØKKETE BUNN: Utrolig hva som kan skjule seg i bunnen av en båt. Du må få tilbake kontrollen; vaske, rydde og sørge for at kildene til uønsket vann oppdages og repareres.

Vi skal gi deg et godt tips til, før du legger dørkplatene på plass; når du først har åpnet opp for sjekk og forbedringer av de tekniske og elektriske installasjonene, bør du benytte anledningen til å legge et godt dimensjonert trekkerør mellom enhetene, med utgangspunkt fra batterier og motor til styrekonsoll eller styrhus. Igjen har du gjort fremtiden enklere for deg. Du kan nemlig være nokså sikker på at det dukker opp nye, spennende instrumenter og utstyr som vil kreve spesialkabler. Den dagen har du en rørgate som gjør den installasjonen til en lek.

KABELGATE:
 I tillegg til oppgradering av det elektriske anlegget 
bør du legge et kabelrør som gjør 
fremtidige installasjoner mye 
enklere.
KABELGATE: I tillegg til oppgradering av det elektriske anlegget bør du legge et kabelrør som gjør fremtidige installasjoner mye enklere.