TEST: Viknes 8

KRUTTPAKKE: Den nye firesylindrete 250-hesteren til Yanmar er en utrolig sterk motor som imponerer i denne båten.
KRUTTPAKKE: Den nye firesylindrete 250-hesteren til Yanmar er en utrolig sterk motor som imponerer i denne båten.
STIKKØYE: Under dørken i styrhuset er det en egen stikkøye med god lengde og bredde.
STIKKØYE: Under dørken i styrhuset er det en egen stikkøye med god lengde og bredde.
GOD PLASS: Toalettrommet har nesten full ståhøyde, vask og stuveplass. Vi savnet litt bedre ventilasjonsmuligheter.
GOD PLASS: Toalettrommet har nesten full ståhøyde, vask og stuveplass. Vi savnet litt bedre ventilasjonsmuligheter.
UNDER DEKK: 
En sittegruppe som kan konverteres til køye finne forut under dekk.
UNDER DEKK: En sittegruppe som kan konverteres til køye finne forut under dekk.
DIMMING: Tenningspanelet fra Yanmar kan dimmes slik at den kraftige bakgrunnsbelysningen ikke forstyrrer føreren i mørket.
DIMMING: Tenningspanelet fra Yanmar kan dimmes slik at den kraftige bakgrunnsbelysningen ikke forstyrrer føreren i mørket.
GOD KOMFORT: To personer sitter meget bra i det lille styrhuset. Førerkomforten er førsteklasses.
GOD KOMFORT: To personer sitter meget bra i det lille styrhuset. Førerkomforten er førsteklasses.
SIGNATUR: Utvendig styreposisjon er Viknes´ varemerke. Litt dårlig sikt forover er et minus for en person på 176 centimeter.
SIGNATUR: Utvendig styreposisjon er Viknes´ varemerke. Litt dårlig sikt forover er et minus for en person på 176 centimeter.

Full fart tilbake til røttene

Hos Viknes er det andre generasjon som har tatt over styringen. Når brødrene Gisle og Kristian Sivertsen nå lanserer Viknes 8, er det selve DNA'et i Viknes-familien som fornytes. 770 Combi og 770 Sjark la grunnlaget for Viknes-suksessen og nå er en tidsmessig og rask oppfølger sjøsatt.

Publisert Sist oppdatert

Viknes 770 Combi definerte Viknes-konseptet og la grunnlaget for den eventyrlige suksessen som produsenten på Askøy har hatt siden oppstarten. Viknes som konsept og grunntanke er en videreføring av den urtypiske norske sjarken, som er tilpasset nye brukergrupper og nye krav gjennom flere tiår. Derfor står merkevaren og produktene svært sterkt i et marked som er i større forandring enn noen gang tidligere. Viknes 770 Combi kom på markedet første gang i 1991, og ble produsert i cirka 300 eksemplarer. Den ble oppgradert flere ganger, og den siste generasjonen ble produsert fra 2006 til 2012. Sjarkversjonen (med kortere styrhus og større akterdekk) kom på markedet i 1993, noen år etter Combi-versjonen. Den ble det produsert i omlag hundre båter. I lengre tid har produsenten på Askøy jobbet med utviklingen av en arvtaker til Viknes 770 Sjark, ikke minst for å møte konkurransen fra europeiske konkurrenter med et helnorsk alternativ med løsninger tilpasset norske forhold, og med et konkurransedyktig fartspotensiale. På ettersommeren kunne derfor Viknes sjøsette neste generasjon 770 sjark, nå med modellbetegnelsen A8 i fritidsversjon for den aktive brukeren og F8 for fritids- og yrkesfiske.

Testfakta:

VIKNES 8

Spesifikasjoner:

Største lengde: 7,95 meter

Skroglengde: 7,95 meter

Største bredde: 2,72 meter

Vekt tørr båt: 3.500 kg

Vekt fullastet båt: - kg

Kapasiteter i liter

Ferskvann: 45

Drivstoff: 2x150

Septik: 45

Motorfabrikat: Yanmar

Modellbetegnelse: RCD2-4LVX1

Årsmodell: 2019

Drivstofftype: Diesel

Ytelse hk: 250

Antall sylindere: 4

Max turtall ihht produsent: 3.800 o./min.

Motoralternativer: Yanmar 4LV fra 150 til 250 hk

Type fremdrift: Strak aksel

Propeller: Skewback

Materiale: Bronse

Stigning i tommer: 22x24

Antall blad: 4

Batteribank

Forbruk: 1x90 Ah, AGM

Start: 1x90 Ah, AGM

Baugpropell: -

Ladespenning forbruk i volt: 13,8

Ladespenning start i volt: 13,8

Viktige mål i centimeter

Dollbord, bredde: 33

Uteplass akter: 210x400

Badeplattform: -

Ståhøyde:

Hovedlugar: 150

Stikklugar: 215

På toalett: 179

Køyemål

Hovedlugar: 90x200

Stikkøye: 75x180

Designkategori: B

Max antall personer: CE-merking pågår

Max antall pers. og last i kg: CE-merking pågår

Max motorstyrke: 250 hk

Max turtall: 3.860 o./min.

Max fart: 26 knop

Max støy: 82 dBA

Støy ved marsjfart: 80 dBA

Pris fra (inkl. avg.): 1.250.000,-

Pris testet båt (inkl. avg.): 1.350.000,-

Konstruktør: Team Viknes

Produsent: Viknes Båt og Service AS

Produksjonsland: Norge

Ytterligere opplysninger: www.viknes.no

FENDERLIST: Viknes 8 har fått et litt tøffere uttrykk, blant annet med en vesentlig bredere fenderlist.
FENDERLIST: Viknes 8 har fått et litt tøffere uttrykk, blant annet med en vesentlig bredere fenderlist.

Sjøegenskaper

Mens forrige generasjon 770 hadde et fartspotensiale mellom 14 og 16 knop, er Viknes 8 konstruert for vesentlig høyere hastigheter. Produsenten har vært tro mot konseptet og kjører fortsatt med strak aksel på et skrog med markant kjøl. Båten vi testet – en prototype – hadde Yanmars splitter nye firesylindrete common rail-diesel på 250 hk, som vil bli det største motoralternativet. Motoren, med sitt enorme dreiemoment, er intet mindre enn imponerende. Responsen allerede på lave turtall er slående, og gjennom hele fartsregisteret byr denne kompakte kraftpakken med 2,8 liters sylindervolum på utrolige kraftressurser. Ifølge produsenten er båtens fart upåvirket når man fyller den store fiskebrønnen med vann. Vi målte toppfarten til 26 knop, men i den hastigheten viser den tendens til å klatre på kjølen. I marsjfartregisteret mellom 15 og 23 knop er den imidlertid svært retningsstabil. Dette er også det interessante fartsområdet for denne typen båt, ikke minst med tanke på at man kan holde god fremdrift selv under dårlige værforhold. Siden vi kjørte en prototype, gjenstår det fortsatt noe uttesting før båten settes i produksjon. Reduksjon av sjøstøy i forskipet i fartsområdet rundt 10 knop og mer markante sprutlister i forskipet for å gjøre båten tørrere er noe produsenten vil se på før den offisielle lanseringen. Båten har imponerende manøvreringsegenskaper, og svingradiusen begge veier er den klart beste vi har opplevd i en båt med aksel og kjøl.

Uteplassen

Viknes 8 er en rendyrket båt for sin nisje, som består av aktive hobbyfiskere eller kystfiskere og folk som har behov for en båt til transport. Akterdekket på hele to ganger fire meter er så rent som det kan få blitt, omgitt av høye rekker. Avhengig av behov ligger alle muligheter til rette for å rigge båten slik brukeren ønsker det. Dekket er svært godt drenert. Via fire store dekksluker er det adkomst til alle installasjoner under dørken, samt en stor fiskebrønn. På styrbord side er det en åpning i fribordet som gir lett adkomst inn på dekk, og den utvendige styreposisjonen er en nøkkelegenskap ved denne typen båt. Den fungerer utmerket, men for en person på 176 centimeter er sikten over styrhustaket noe begrenset. Styrhuset er plassert off center slik at man får et bredt dollbord på styrbord side frem til fordekket. Her er det høye rekker, og solide griperekker på styrhustaket. Båten er forsynt med seks solide kryssholt, samt en solid redningsstige på akterspeilet.

FISKE OG FRITID: Det trygge akterdekket med utvendig styreposisjon gir mange muligheter både for hobby- og yrkesfiskere.
FISKE OG FRITID: Det trygge akterdekket med utvendig styreposisjon gir mange muligheter både for hobby- og yrkesfiskere.

Styrhuset

Viknes 8 er en ren bruksbåt, med et kort styrhus med komfortabel sitteplass for to personer. Under passasjerplassen på babord side er det en skapmodul med plass til et lite kokeapparat. Førerplassen på styrbord side er meget veldisponert. Gjennom hele fartsregisteret har føreren meget god sikt side- og frontvinduer som er forsynt med skikkelige vindusviskere og defrosterdyser. Komforten gjør det uproblematisk å tilbringe noen timer i førerstolen. I styrhustaket er det to luker som kan åpnes, og i tillegg kan begge vinduene i akterveggen åpnes. Det gir gode luftemuligheter, også i sjøgang. Under dørken mellom fører- og passasjerplass er det en stikkøye med god adkomst når dørken felles opp.

MÅLINGER:

Turtall o./minFart i knopStøy i dBA
3.8602682
3.5602381
3.2602180
2.9601980
2.6601577
2.3601277
2.0601076
TEMPERATUR
Luft:16°C
Sjø:16°C
Vindstyrke:2-5
TANKINNHOLD VED TEST
DIESEL:250 liter
FERSKVANN:0 liter
SEPTIK:0 liter
ANTALL PERS OMBORD1

Toalett

På styrbord side, i akterkant av lugaren, er det et toalettrom med tilnærmet full ståhøyde. Her er det mer enn romslig nok til å gjøre nødvendige ærend, og dessuten vaske hendene. Inn mot skrog bak toalettet er det greit med oppbevaringsplass. Rommet har knagger, men mangler speil. Vi kunne også ønske oss noe bedre ventilasjon.

Motorrom

Den tekniske adkomsten er meget god takket være tre luker som leder ned til de tekniske installasjonene under dekk. Prototypen manglet motorkassett, noe som ytterligere vil redusere støynivået ombord. Adkomst til dieseltanker, varmtvannsbereder, batterier, styring og motor er meget bra.

Hovedlugar

Inn under fordekket har Viknes 8 en sittegruppe med L-formet benk. I akterkant av lugaren, oppunder dekk, er det et lite skap som okkuperer litt av sitteplassen og som dessuten er lett å skalle i. Dette bør få en annen plassering. Benken kan konverteres til en dobbeltkøye når klaffebordet senkes. Det er god belysning på lugaren, og en dekksluke gir både lysinnslipp, ventilasjon og evakueringsmulighet.

FULL ADKOMST: Den tekniske adkomsten er førsteklasses takket være store luker i arbeidsdekket.
FULL ADKOMST: Den tekniske adkomsten er førsteklasses takket være store luker i arbeidsdekket.

Pluss

-Stort akterdekk

-Sjøegenskaper

-Manøvreringsevne

Minus

-Litt våt

-Sikt fra utvendig styreposisjon

Konklusjon

Vi fikk umiddelbart den gode følelsen da vi gikk ombord i Viknes 8. Båten er ikke noe mer enn hva den gir seg ut for, og er en rendyrket fiske- og transportbåt med et imponerende akterdekk, skrog og fartspotensiale. Båten har en svært kompakt, stum og solid konstruksjon – noe man også har lagt vekt på i utviklingen. Den vil utvilsomt bli noe dyrere enn tilsvarende volumprodukter fra fransk/polske produsenter, men løsningene, sjøegenskapene og opplevd kvalitet veier utvilsomt opp for prisdifferansen. Annenhåndsverdien bør også være vesentlig mer stabil over tid. Med noen justeringer frem mot serieproduksjon, tror vi at Viknes 8 vil bli en svært verdig arvtaker etter Viknes 770.