Ekstrembåt: Grand Banks 47 EU

Arven fra bankene

Kan dette være ekstremt, tenker du kanskje. En Grand Banks, en fiskebåt bygd i Østen? Vi kastet loss med trawleren og dro på tur. Vestover fra Valle til Kragerø… Egentlig hadde vi lyst til å reise over Atlanteren – for å oppdage hva arven fra Newfoundlands/ bankene egentlig er.

Publisert Sist oppdatert

Om de ikke bygges i New England eller på Newfoundland, så er det definitivt der sjelen til Grand Banks har sine røtter. De store bankene ligger sørøst for kysten av Newfoundland – en forkastning i havbunnen som sammen med mektige havstrømmer gjør dette til et av verdens absolutt rikeste fiskeriområder. En sterk europeisk påvirkning har satt sine spor her – helt siden de første spanske og portugisiske fiskerne reiste hit allerede på 1400-tallet. 

Men som i mange grøderike områder, er fruktene også i The Grand Banks krevende å få tak i. De sterke havstrømmene og dybdeforholdene, som ofte ikke er mer enn 20 meter, gjør dette til et område som stiller både sjømenn og fartøyer overfor de tøffeste prøver. Og generasjoners erfaringer fra det brutale havområdet manifesterte seg i fartøyer bygget for å fungere under de betingelser som miljøet og oppgavene stilte dem ovenfor. Nettopp derfor er det lett å tenke at en Grand Banks 47 EU minner om en fiskebåt. Men det er fordi vi i vår fordomsfullhet forveksler tradisjonsbåter med noe konservativt og kjedelig. Saken er at lite overgår tradisjonsbåten når det kommer til den ene, avgjørende suksessfaktoren på sjøen: Sjømannskap. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER