Bruktbåt-test: Fjord 24 Weekender

Velfungerende klassiker

Fjord 24 Weekender var på mange måter en revolusjonerende båt da den ble lansert i 1968. I dag er den gammel, og dukker stadig opp på bruktmarkedet. Hvordan har den gamle klassikeren holdt seg, og hvordan fungerer båten i dag?

Publisert Sist oppdatert

Da Fjord lanserte sin Weekender mot slutten av 60-tallet, vakte båten berettiget oppsikt. Grunnen var stikklugaren, en løsning som til da var fullstendig ukjent. Flere forsøkte å kopiere Fjord, og spesielt frekke var amerikanske SeaRay. For noen år siden serverte de en røverhistorie om at de for om lag 17 år siden hadde gjort en revolusjonerende oppdagelse: Ved å heve førerposisjonen kunne man utnytte plassen under dekk til soveplasser. Regner man seg tilbake i tid, finner man at SeaRay gjorde oppdagelsen om lag syv år etter at Fjord lanserte sin Weekender. 

Løsningen med å heve dørken var smart. Ikke bare kom føreren høyere opp, men plassen under dekk kunne utnyttes til noe nyttig. Vanskeligheten lå i at båten fikk et større vindfang. For konstruktør Eivind Amble bød det på noen utfordringer. Blant annet fordi et større vindfang får båten til å «legge seg» mer mot vinden ved kjøring i sidevind, og da hjelper det lite med dyp V-bunn. Trimplan var heller ingen aktuell løsning - de var nemlig svært dyre på slutten av 60-tallet. Derfor ble stikklugaren laget så lav som mulig, og da fikk det ikke hjelp at konstruktøren fikk litt kjeft for at vinduene i hyttesiden var i laveste laget. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER