Strøm

UTFORDRINGER: Blindleia er idyllisk, men i nærheten av Statnetts elektrodeanlegg i Høvåg kan det være klokt å ikke la båten ligge for lenge om man vil unngå korrosjonsproblematikk, mener seniorforsker Ole Øystein Knutsen ved SINTEF.

Båter i Blindleia utsatt for ekstreme korrosjonsangrep

Investor Øystein Tvenge har en prakteiendom på Grosøya i Blindleia. Et skår i gleden er at en av de nærmeste naboene til stadighet går til angrep på båtene hans.

En av de nærmeste naboene til investor Øystein Tvenge er ikke i dette tilfellet beboer i et av de andre flotte husene i sommerparadiset Høvåg. Det er Statnetts elektrodeanlegg i Grosøysøyla, i bukta som ligger bare et steinkast unna, et anlegg som har en viktig støttefunksjon for de fire sjøkablene som sender strøm fra Kvåsefjorden ved Kristiansand til Jylland i Danmark. Ved kraftoverføringer, hvor lange og dyptgående sjøkabler er i bruk, er det nødvendig å bruke likestrøm for å transportere strømmen. Både i Danmark og Norge er kraftledningsnettet basert på vekselstrøm. En slik bipolar kabelforbindelse vil ha et elektrodeanlegg for å ivareta overføringen selv om det oppstår feil på en kabel. Både her i Høvåg og på dansk side er det elektroder i sjøen. Det er med andre ord nokså høy konsentrasjon av strøm i vannet nærmest anlegget, og det er bare få meter fra bryggene til Øystein Tvenge.

«Ikke et nytt fenomen»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER