Innaskjærsleiene mellom Ulvøysund og Lillesand

Selve Blindleia – sjøens E18 mellom Lillesand og Gamle Hellesund – er idyllisk, men også travel om sommeren. Om du vil unngå «kø», og har en båt som ikke stikker så dypt, kan du utforske de mindre trafikkerte ledene gjennom denne skjærgården. Her ligger også de fineste naturhavnene. Se bildespesial.

Publisert

I «Den blinde led» - cirka 14 kilometer lang – kunne man gå usett og godt beskyttet både været og fartøy til havs. Det sies å være bakgrunnen for navnet på denne skjærgården, som er en av de mest berømte i Norge. Stedsnavngranskeren Oluf Rygh mener det er en sammenheng mellom gårdsnavn med adjektivet «blindr» (blind) og Blindleia. Fra fastboende i Gamle Hellesund er vi blitt fortalt at navnet har sammenheng med at her kunne man gå «i blinde» - eller utenfor skuddhold - for skip med mindre gode hensikter, som under kapertiden da legalisert sjørøveri var en av farene som truet utenfor kysten.

Slike trusler bekymrer ikke de som ferierer i Blindleia i våre dager, selv om det til tider kan være alt annet enn fredelig i selve Blindleia midt på sommeren. Derfor har vi gjennom mange år fått en forkjærlighet for denne skjærgården særlig utenom sesongen. Eller grytidlig en juli-morgen, når alle andre sover og leia ligger som et speil. Ingenting er bedre enn å gli sakte over blikkstille vann mellom skjæra fra Brekkestø, via Gibraltar, Knuthavnsund til Nilen, mellom Furøya og Kalvøya og videre inn i leia igjen. Det blir knapt mer sørlandsk enn det. Men om man føler at man har fått nok av sjøens svar på E18, og man er i feriemodus, så er det all mulig grunn til å variere seilasen gjennom Blindleia. Her er tre alternativer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER