
Verdens beste råvarer under kjølen
Noen av de dyreste delikatessene på franske restauranter finner du i fjæra langs hele kysten. Å plukke skjell kan bli en av sommerens familieaktiviteter for båtfolket.
Nesten alle barn elsker å gå i fjæra og finne krabber, skjell, tang og tare. Kanskje er det et jeger- og sankerinstinkt i oss mennesker. Våre forfedre har plukket østers, kamskjell, hjerteskjell, blåskjell og andre skjell fra tidenes morgen. Maten er supersunn, og enkel å få tak i, og regnet for det ypperste av delikatesser i store deler av verden.
Fruits de mer heter det på eksklusive restauranter i Frankrike, og retten består nettopp av østers, blåskjell, hjerteskjell, strandsnegler, skalldyr og kanskje kråkeboller, kamskjell og fisk. Det meste av dette finner vi båtfolk under kjølen eller på nærmeste strand. Det er på tide at vi oppdager hvilke fantastiske råvarer vi kan høste av gratis.
Les også: Slik får du fiskelykke i sommer
Rumpa i været
Ikke et vondt ord om makrell, reker eller torsk, men Båtliv anbefaler også sanking i fjæra som familieaktivitet i sommer. Både små og store kan glede seg over å kjenne solen steke, mens bølgene klapper rundt bena, og man jakter på dagens fangst. Blåskjell, østers, strandsnegler og hjerteskjell finner du helt oppe ved vannkanten. Egentlig er det rart at vi ikke ser flere mennesker med rumpa i været og nesa i sjøen langs norske strender. Maten i fjæra scorer jo full pott på mange av dagens verdier: Skjell er sunt, godt, delikat, enkelt og miljøvennlig. Ta østers for eksempel: Skjellene sanker du enkelt ved å vasse i fjæra, og de er klare til å spises straks du har åpnet dem med kniv. På franske restauranter skviser de litt sitronsaft over, og voila, delikatessene er klare til å inntas med god hvitvin og kanskje litt brød til.
Nasjonalrett
Blåskjell, hjerteskjell og strandsnegler kan kokes, dampes eller grilles. Blåskjell og pommes frites med majones er nasjonalretten i Belgia. Blåskjell kan dampes naturell eller med vin eller øl med nesten alle grønnsaksvarianter og urter du kan tenke deg. Jeg har vært på restaurant i Brussel med hundre forskjellige varianter på menyen. Når det gjelder hjerteskjell er jo pasta vongole en klassiker på italienske bord. Skjellene er også gode i en skalldyrssalat eller den spanske risretten paella.
Kysten vår er faktisk blitt invadert av franske oppdrettsøsters de senere årene. Å spise denne delikatessen er også en innsats for miljøet. I det hele tatt snakker vi her om kortreist mat uten avfallsproblemer. Skjellene kan med hell gå tilbake igjen til havet, og helst på litt dypt vann så ikke folk tråkker på dem. Ikke noe plast her, nei. Og spiser du ikke opp alle skjellene du har sanket, kan de oppbevares dagevis i en bøtte med saltvann.
Sjekk spiseligheten
Et godt råd er å laste ned Mattilsynets blåskjellapp på mobiltelefonen (det er også mulig å ringe blåskjelltelefonen). Langs hele kysten er det målestasjoner som varsler om skjellene er spiselig, og dette gjelder alle skjell selv om det kalles blåskjellvarsel. Om varselet er grønt er det bare å hive innpå. Til og med ungene spiser skjell når de selv har vært med å sanke dem. Velg bare de skjellene som er levende og lukker seg.
Så unn deg litt luksus i sommer, sank verdens beste sjømat i fjæra og inviter venner eller nabobåten på fruits de mer. Server skjellene og sneglene gjerne på et fat med reker og krabbe eller sjøkreps også. Og så smaker det jo veldig godt med en kjølig Chablis til.
Men en liten advarsel på slutten: Allerede de gamle romerne kjente til østersens elskovsfremmende virkning, og klassifiserte den som afrodisiakum (kjærlighetsmat).