GRUNT VANN: Helena Neraal finner både østers og hjerteskjell på sandbunn helt inne ved stranden.
GRUNT VANN: Helena Neraal finner både østers og hjerteskjell på sandbunn helt inne ved stranden.
FRUITS DE MER: Hjerteskjell, østers og blåskjell er frukter fra sjøen som du kan plukke ved å vasse i vannet.
FRUITS DE MER: Hjerteskjell, østers og blåskjell er frukter fra sjøen som du kan plukke ved å vasse i vannet.
LAGRING: Sank skjellene i en bøtte med litt vann. Der kan de holde seg i mange dager.
LAGRING: Sank skjellene i en bøtte med litt vann. Der kan de holde seg i mange dager.
ENKELT: Østers sanker du i fjæra. Skjellene åpnes med en kniv og er serveringsklare.
ENKELT: Østers sanker du i fjæra. Skjellene åpnes med en kniv og er serveringsklare.
GLEDE: Kokebokforfatter og restaurantinnehaver Helena Neraal synes rå østers er herlig.
GLEDE: Kokebokforfatter og restaurantinnehaver Helena Neraal synes rå østers er herlig.

Verdens beste råvarer under kjølen

Noen av de dyreste delikatessene på franske restauranter finner du i fjæra langs hele kysten. Å plukke skjell kan bli en av sommerens familieaktiviteter for båtfolket.

Publisert Sist oppdatert

Nesten alle barn elsker å gå i fjæra og finne krabber, skjell, tang og tare. Kanskje er det et jeger- og sankerinstinkt i oss mennesker. Våre forfedre har plukket østers, kamskjell, hjerteskjell, blåskjell og andre skjell fra tidenes morgen. Maten er supersunn, og enkel å få tak i, og regnet for det ypperste av delikatesser i store deler av verden.

Fruits de mer heter det på eksklusive restauranter i Frankrike, og retten består nettopp av østers, blåskjell, hjerteskjell, strandsnegler, skalldyr og kanskje kråkeboller, kamskjell og fisk. Det meste av dette finner vi båtfolk under kjølen eller på nærmeste strand. Det er på tide at vi oppdager hvilke fantastiske råvarer vi kan høste av gratis.

Les også: Slik får du fiskelykke i sommer

Rumpa i været

Ikke et vondt ord om makrell, reker eller torsk, men Båtliv anbefaler også sanking i fjæra som familieaktivitet i sommer. Både små og store kan glede seg over å kjenne solen steke, mens bølgene klapper rundt bena, og man jakter på dagens fangst. Blåskjell, østers, strandsnegler og hjerteskjell finner du helt oppe ved vannkanten. Egentlig er det rart at vi ikke ser flere mennesker med rumpa i været og nesa i sjøen langs norske strender. Maten i fjæra scorer jo full pott på mange av dagens verdier: Skjell er sunt, godt, delikat, enkelt og miljøvennlig. Ta østers for eksempel: Skjellene sanker du enkelt ved å vasse i fjæra, og de er klare til å spises straks du har åpnet dem med kniv. På franske restauranter skviser de litt sitronsaft over, og voila, delikatessene er klare til å inntas med god hvitvin og kanskje litt brød til.

Nasjonalrett

Blåskjell, hjerteskjell og strandsnegler kan kokes, dampes eller grilles. Blåskjell og pommes frites med majones er nasjonalretten i Belgia. Blåskjell kan dampes naturell eller med vin eller øl med nesten alle grønnsaksvarianter og urter du kan tenke deg. Jeg har vært på restaurant i Brussel med hundre forskjellige varianter på menyen. Når det gjelder hjerteskjell er jo pasta vongole en klassiker på italienske bord. Skjellene er også gode i en skalldyrssalat eller den spanske risretten paella.

Kysten vår er faktisk blitt invadert av franske oppdrettsøsters de senere årene. Å spise denne delikatessen er også en innsats for miljøet. I det hele tatt snakker vi her om kortreist mat uten avfallsproblemer. Skjellene kan med hell gå tilbake igjen til havet, og helst på litt dypt vann så ikke folk tråkker på dem. Ikke noe plast her, nei. Og spiser du ikke opp alle skjellene du har sanket, kan de oppbevares dagevis i en bøtte med saltvann.

Sjekk spiseligheten

Et godt råd er å laste ned Mattilsynets blåskjellapp på mobiltelefonen (det er også mulig å ringe blåskjelltelefonen). Langs hele kysten er det målestasjoner som varsler om skjellene er spiselig, og dette gjelder alle skjell selv om det kalles blåskjellvarsel. Om varselet er grønt er det bare å hive innpå. Til og med ungene spiser skjell når de selv har vært med å sanke dem. Velg bare de skjellene som er levende og lukker seg.

Så unn deg litt luksus i sommer, sank verdens beste sjømat i fjæra og inviter venner eller nabobåten på fruits de mer. Server skjellene og sneglene gjerne på et fat med reker og krabbe eller sjøkreps også. Og så smaker det jo veldig godt med en kjølig Chablis til.

Men en liten advarsel på slutten: Allerede de gamle romerne kjente til østersens elskovsfremmende virkning, og klassifiserte den som afrodisiakum (kjærlighetsmat).

 

Gode viner til makrell og skjell

VIN: Vin smaker godt til sjømat

Hva er godt å drikke til makrell og østers? Båtliv har spurt Vinmonopolet om råd.

–Den klassiske makrellretten har agurksalat, poteter og rømme til. En vin med god fylde og konsentrasjon gjør at vinen ikke forsvinner mot makrellen. Diskret fatpreg kan gå fint så lenge fruktigheten og friskheten er god, sier rådgiver Anne Enggrav hos Vinmonopolet.

De vil ikke reklamere for enkeltprodukter, men anbefaler Sauvignon Blanc fra New Zealand, Grüner Veltliner fra Østerrike, Chardonnay fra Macon, Silvaner fra Tyskland eller Frankrike eller hvitvin fra Sicilia. Øl er også utmerket til makrell, og da gjerne Pilsner, Saison, Geuze eller Dubbel fra Belgia. Sider og eplemost kan været et godt alternativ.

Østers naturell smaker av sjø og hav. Det er rene og delikate aromaer som er flotte å kombinere med drikker som smaker av det samme. Viner med klar, sval og livlig fruktighet og aromaer som er tydelige og tiltalende, som god sjølukt. Chablis passer veldig godt til sjømat naturell. Østers er klassisk champagnemat, men også en mer hverdagslig pose reker eller en enkel blåskjellgryte får nye dimensjoner ifølge med de friske boblene i vinen. En Muscadet av god kvalitet er lett og forfriskende til østers naturell. Aromaer av eple, lime og våt stein passer perfekt til.

Det mest overraskende kombinasjonen til østers er den totale kontrasten: Stout. Et slik svart øl er svart og tett med innsalg av brent malt. Og supert sammen med østers.

Til pasta vongole anbefales vin med mineralisk stil: Chenin blanc, Riesling og Soave er gode forslag. Sider fra Norge eller England og hveteøl sklir fint inn mellom skjell og pasta. Og norsk eplemost blir aldri feil, mener ekspertene hos Vinmonopolet.