
Prøvekjørt: Targa 27.2
Mer praktisk og fortsatt like tøff
En god båt er blitt enda bedre, men Targa holder seg likevel trofast til konseptet med 27.2. Dette er den tredje generasjonen av klassikeren som opprinnelig ble lansert helt tilbake i 1991.
Targa-fansen vet dermed hva de får: En bunnsolid, velbygd, sjøsikker og eksklusiv walkaround med brukbare fartsområder og fin, bastant komfort. Men det er også noe de ikke får, noe som gjør at konservative Targa kanskje etter hvert bør ta steget litt videre i fornyelsesprosessen. Mer om dette senere i artikkelen.
Bare eksperter kan med hånden på hjertet si at de kan skille tredje generasjon Targa 27.2 fra forgjengerne på litt avstand. Men detaljendringene er utallige, faktisk er det kun grunnkonseptet som er beholdt. Nesten alt annet er fornyet, og selv om undervannsskroget er direkte basert på forgjengeren, er også skroglengden økt – med 29 centimeter.
Dette er en uhyre viktig båt for Targa, som i likhet med mange andre båtbyggere har hatt noen temmelig tøffe år. Med totalt 220 ansatte er familieeide Botnia Marin en hjørnesteinsbedrift for både Malax og Nykarleby. Mange familier er avhengig av at denne nyheten slår an og så langt peker pilene rett vei. Botnia Marin kan notere et stort antall forhåndsbestillinger av 27.2 og allerede nå er det over et halvt års leveringstid for nyheten.
Merkbare justeringer
Båtliv prøvekjørte 27.2 i Finland i juni og ble som vanlig imponert over Botnia Marins kompromissløse tilnærming til båtlivet. Og de varslede endringene er faktisk svært merkbare. Særlig merkes dette i styrhuset, som er blitt adskillig bredere og som nå slett ikke føles småtrangt om det er mer enn tre-fire personer om bord. Nå har 27-foteren også plass til to personer ved siden av føreren. Prisen for den rommelige salongen er noe smalere sideganger uten at det i praksis er noe problem.
Tilsvarende er lugaren utvidet noe, linjene er mer moderne og «jagerbroen» med plass til tre personer er både litt større og bedre beskyttet.
Den glimrende førerplassen er derimot stort sett uendret. Det samme gjelder det klassiske konseptet med sidedører til skandekk, fast aktervegg og altså en liten flybridge. Dekksplassen er visstnok redusert i antall kvadratcentimeter, men endrete proporsjoner på sittebenker og annen layoutjustering gjør at dette ikke merkes. En finsk styrehusbåt må ha skikkelige dekk både forut og akter. Det har Targa 27.2.

Tung, stødig, stabil
Å kjøre en Targa 27.2 under relativt rolige sjøforhold sier ikke så mye. Båten er uhyre stillegående og meget lettkjørt, og alle kontroller er logiske og vel disponerte. Utsikten gjennom det store frontvinduet er flott. Bølger fra andre båter blir nærmest oversett av det relativt tunge og brede skroget. Ute i større skvalpesjø viser det seg at rullingen er minimal og kursstabiliteten prima. Tross det høye overbygget er tyngdepunktet lavt og vekten av den store D6-motoren under akterdekket ødelegger på ingen måte den finstemte balansen.
De som hevder at å kjøre en Targa er som å kjøre buss har nok misforstått noe av poenget med båtene. Targa 27.2 er knapt nok blant de mest sportslige modellene på markedet, men det er en svært lettkjørt båt som er bygget mer for proffer som skal takle virkelige vanskelige forhold, enn for hvermannsen som er ute på en rolig søndagstur.
Testbåten var utstyrt med Volvo Penta D6 400 og nådde da en toppfart på 37,5 knop. 400 hestekrefter er altså ingen overmotorisering av båten. Selv om det er mulig å spare noen kroner på å velge en 330-utgave er det kanskje like greit å gå for største motorversjon med én gang.
Ifølge Targa er det mulig å montere doble D3-maskiner i det nye og større motorrommet, men fabrikken regner ikke med at dette er en versjon som vil bli videre etterspurt, i alle fall ikke i det viktige nordiske markedet.
Ingen familiebåt
Så, hva er det da Targa 27.2 mangler? Jo, evnen til å kunne konkurrere som familievennlig bobåt med de marginalt større modellene fra store, nasjonale konkurrenter. Både Nord Star 28 og Sargo 28 byr på bobåtmuligheter og to rommelige, separate lugarer, men den som ønsker slik luksus fra Targa må gå helt opp til Targa 30, som er en betydelig dyrere båt. Targas innspill i bobåtklassen et stykke under 30 fot venter vi fortsatt på.
Nå må det straks noteres som et stort komfortpluss at Targa 27.2 har fått inngang til toalettrommet fra salongen som standardløsning, men toalettet er montert dypt nede i båten og ankomsten ned de bratte trinnene blir vrien for alle som ikke er så spreke til beins. Selve toalettrommet er derimot svært rommelig, med – naturlig nok – enorm takhøyde og god gulvplass.
Også lugaren akter, som nå både består av en dobbeltkøye på babord side og to enkeltkøyer på styrebord side, entres via en svært bratt trapp. Lugaren fungerer fint til nødvendig søvn etter en lang dag på sjøen, men selv om Targa har gjort tekstiler og treverk mest mulig innbydende, er og blir følelsen av å klatre ned i et hull påtagelig. Det er heller ikke så mye skapplass i lugaren og det store veggmonterte skapet på akterveggen lyver litt. Det ser digert ut, men er svært grunt.
Adkomsten skjer på vanlig Targa-vis ved å løfte opp og slå sammen de midterste sitteputene i akterbenken. Disse sikres med en stropp, og det anbefales ikke å gå under uten sikring, noe denne skribenten erfarte da han fikk det tunge konstruksjonen i hodet da han «bare skulle» hente en linse fra kamerabagen. Heldigvis har treverket mykt avrundete kanter, men det tok noen dager før kulen forsvant.

Fantastisk byggekvalitet
Byggekvalitet, monteringsdetaljer, materialvalg og tekniske løsninger holder det vanlige Targa-nivået, det vil si ypperste klasse. Det er få produsenter i verden som er så konsekvent kvalitetsbevisste som denne finske båtbyggeren. Ulempen er naturligvis at prisene blir temmelig stive, med en startpris på 2,13 millioner kroner med minste motor. Men prisene er ikke så forskjellige fra andre finske kvalitets-båtbyggere, og annenhåndsverdien er normalt meget god for Targa. I motsetning til hva som kjennetegner en hel del andre båter, kan et Targa-kjøp sees på som en langsiktig investering, både takket være produsentens gode rykte og det faktum at Targa beholder modellene lenge og kun endrer detaljer etter nøye vurdering, uten hensyn til moteluner. Dessuten har Targa vært litt mindre raus med teak-bruken enn på andre modeller og kjøpere kan nå få båtene levert med alternative dekksbelegg. Verden går tross alt fremover, også blant konservative, finske stasbåtbyggere.