Viksund 700 Cabin

VIKSUND 700 CABIN
VIKSUND 700 CABIN
ALT PÅ ETT PLAN: Kabinen er lys og luftig, fin til dagsturer og en spartansk båtweekend.
ALT PÅ ETT PLAN: Kabinen er lys og luftig, fin til dagsturer og en spartansk båtweekend.
GREIT: Batteriplasseringen er bra, men sveisekabler på batteriet var en ny vri. Dimensjonene er det ikke noe å si på.
GREIT: Batteriplasseringen er bra, men sveisekabler på batteriet var en ny vri. Dimensjonene er det ikke noe å si på.
TUNGVINT: Tanken bør helst holde seg ren, her må det sages om den skal ut.
TUNGVINT: Tanken bør helst holde seg ren, her må det sages om den skal ut.
FRITT VALG: Fiskekum, stuerom eller isboks? Velg selv.
FRITT VALG: Fiskekum, stuerom eller isboks? Velg selv.
VASK: Pantry er på plass.
VASK: Pantry er på plass.
SOSIALT: Førerposisjonen helt bak i kabinen gir god kontakt med passasjerene ? så får heller de håndtere dugg-kluten.
SOSIALT: Førerposisjonen helt bak i kabinen gir god kontakt med passasjerene ? så får heller de håndtere dugg-kluten.
BEKVEMT: Styreposisjonen akter er komfortabel og vindskjermen fungerer godt.
BEKVEMT: Styreposisjonen akter er komfortabel og vindskjermen fungerer godt.
IKKE PLASS TIL PLOTTER: Enkel og grei førerplass, selv om plotteren ikke kan felles inn.
IKKE PLASS TIL PLOTTER: Enkel og grei førerplass, selv om plotteren ikke kan felles inn.

Sjøsikker budsjettbåt

Viksund 700 Cabin er en annerledes fiskebåt, med mye sjarm og en sympatisk prislapp.

Publisert Sist oppdatert

Modellen har hatt en kronglete tilblivelse. Først kom den svært ålreite Viksund 635 Combi, som i 2009 ble oppgradert og relansert som bakveggbåten Viksund 635 Cabin. Denne båten manglet overraskende nok et skikkelig akterdekk. Viksund erkjente bommerten, og 635 ble fort erstattet av 700.

Samtidig ble importøren av de små Viksund-båtene en del av det rekonstruerte hovedkonsernet, et selskap som fikk navnet Viksund Boats as. Men fortsatt bygges småbåtene av Jostein Viksund Design & Model Centre på Sri Lanka.

Forvirret? Det er du ikke alene om. Men nå er forhåpentlig modellhoppingene og selskapsendringene en saga blott, og vi kan konsentrere oss om å se nærmere på en av de mer originale styrehusbåtene på det norske markedet.

For dette er en småpussig hybrid, basert på et eldgammelt With 20-skrog og forsynt med et overbygg som best kan beskrives som retro-futuristisk. Avslutt med at båten har to femtitallsbil-lignende baklys, og det er lett å skjønne at mange blir skeptiske til asiaten fra Askøy. Men det er det ingen grunn til. Viksund 700 er slett ikke perfekt i alle detaljer, men den duger som en komfortabel og rimelig rask fiskebåt og fjordkrysser for et enkelt og trivelig båtliv året rundt.

VIKSUND 700 CABIN

FARTSMÅLING
VURDERING
STØY
VIKSUND 700 CABIN

Tekniske data
Lengde:7,00 meter
Bredde:2,30 meter
Vann:35 l
Bensin: 95 l Vekt:1100 kilo (med motor)
Dybde:0,30 meter
Antall pers.:7
Sitteplasser:7
Soveplasser:2
CE-kategori:C
Batteri:95 Ah
Motor:40-115 hester, lang stamme
Pris med Suzuki 70 hk 4t og dobbel hydraulisk styring:309 000 kr.
Produsent:www.viksund.no

For større motorer beregner Viksund et påslag på 1000 kr/hk.

Skroget imponerer

Skrogkonstruksjonen stammer fra en tid da det var tett sammenheng mellom lengde og bredde, lenge før virkelig store påhengsmotorer ble allemannseie. 700 er dermed flere desimeter smalere enn konkurrentene, den har heller ikke markerte chines, tydelig V-bunn eller oppblåst bæring. Kort sagt: et gammeldags skrog. Heldigvis!

For i sjøen viser det seg straks at Bror Withs Drommedille-design ennå fungerer. 700 er lettkjørt, og med to personer om bord er det knapt nok behov for å trimme motoren. Planingsterskelen er umerkelig, og der de ellers fine, polsk-franske styrehusbåtene gjerne slår i krapp fjordsjø, går Viksund mykt, tross det flate skroget. Også større bølger fra en passerende lastebåt tar 700 på strak arm, uten mye krengning og uten å skjære ut i medsjø. Samtidig er stabiliteten i toppklasse, båten krenger minimalt når to mann står ved rekken.

Båten har utendørsstyring som standard, noe som både gjør den tung på rattet og krever at føreren sjalter manuelt mellom styreposisjonene. Dette kan løses med hydraulisk dobbeltstyring. Styreposisjonen ute er ellers god. «Jagervindskjermen» fungerer flott, og den behagelige, støpte stolen kan reguleres. Inne i salongen er imidlertid sitteputen på førersetet i korteste laget. Vipperyggen har ingen praktisk anvendelse, og hadde ryggstøtten vært montert på akterveggen, kunne setet blitt noen centimeter dypere.

Sikten er fin forover, men båten har svakt sotete frontvinduer. Dette er kanskje ok på Sri Lanka, men ikke i Norge. Vinduene er i tillegg av plastmateriale. Vel er plasten solid, men viskeren bør uansett brukes minst mulig for å unngå nedmatting. Neste år kan båten få samme sjarkvindu-front som den kommende storebroren 880. Da bør Viksund også montere vinduer av klart sikkerhetsglass.

Stereoanlegg er på plass i en takmontert boks, og Viksund har montert et lettlest kompass som standard. Dessverre står ikke dette midt i siktlinjen, og det er heller ikke plass til å felle inn plotter eller ekkolodd i styrekonsollen.

Under vår prøvetur ba vi småbåtavdelingsleder Rune Heide om å lukke bakdøren under støymålingen. Da ble det straks klart at Viksund har laget en stillegående båt, tross det store volumet i kabinen. For her er det mye plass og delvis full ståhøyde på ett plan. Dette er en sosial og trivelig løsning, og med køyemuligheter, pantry med vann og vask og portapotti er alt man trenger for en helgetur på plass. Belysningen er kun en enkel taklampe, men det er lett å supplere med et par batterirdevne LED-lamper.

Problematisk dørlås

Siden introduksjonen har Viksund forbedret batteriplasseringen, og båten har i motsetning til 635 fått tett akterluke, slik at ikke brottsjøer skyller inn på det store, praktisk akterdekket. Badestigen er lett tilgjengelig, men med såpass smale dollbord burde det vært et ekstra gripehåndtak på enden av hyttetaket.

Båten er utstyrt med gode kryssholt og springfester midtskips. På dekket finner vi støpte benker og to separate, drenerte stuverom som kan doble opp som fiskekummer. På fordekket er pulpiten fint dimensjonert, det er et rommelig stuverom i baugen, men dekket nær forluken hadde en viss svikt. En ekstra tverrbjelke bør støpes inn.

Også under akterdekket er det godt med stuverom, men tanken er montert i en fast ramme og kan ikke renses uten demontering av akterdekket.

Batteri og hovedbryter er lett tilgjengelig, men el-anlegget virker improvisert. Den elektriske lensepumpen burde ikke stått i samme rom som bensintanken - og selv om en sveisekabel sikkert er helt ok som batterikabel, får dette oss til å lure på hvordan de skjulte delene av systemet er satt sammen.

Et annet minus er at pleksiglassdørene og den aktre kabinluken kun kan stenges fra dekket. Døren kan da ikke åpnes innenifra. Dette er ikke bare upraktisk, men også et sikkerhetsproblem. Sitter skipperen ute og lukker døren for å redusere motorstøyen i kabinen, er passasjerene innelåst. Døren må sparkes opp. Vil et barn klare det om båtføreren får et illebefinnende eller blir kastet over bord i en grunnstøting? Neppe.

Bra pris med moderate motorer

Introduksjonsprisen ved lanseringen var imponerende 299 000 kroner med Mercury Optimax 90. I dag er startprisen basert på en 70-hesters Suzuki, men dette er fortsatt en rimelig vei til gode dager på sjøen.

Vår testbåt hadde en sprek 115-hester med stålpropell på hekken, noe som klemmer prisen opp i vel 340 000 kroner. Dette er ikke sjokkerende billig, sammenlignet med typiske polsk-franske minisjarker, men der disse krever relativt store maskiner for å fungere, kan V-700 C ifølge fabrikken klare seg med motorer helt ned mot 40 hester. Båtliv har tidligere testet 635-vesjonen av With-skroget, og da duget 60 hester godt med tre personer om bord.

Også i den andre enden av effektskalaen viser skroget sin fleksibilitet:

– Vi prøvekjørte modellen med en 200-hester. Det gikk radig unna, men båten taklet farten uten problemer, sier en smilende Rune Heide.

Men med så store maskiner må skroget forsterkes, og Viksund anbefaler derfor ikke større motorer enn 115 hestekrefter.

Min mening

Av Jan Hanchen Michelsen

700 Cabin er slett ikke feilfri, men også konkurrentene har sine svakheter, og Viksund leverer mye båt for pengene. Båtens sterkeste side er det lettdrevne og lettkjørte skroget, svakhetene er i første rekke frontvinduene og den lite gjennomtenkte dørlåsen.