
Hydrolift SX-22

Herlig hyttebåt
For første gang siden de gamle T 20-skrogene er Hydrolift tilbake med en båt for utenbordsmotorer. 22 SX er så definitivt en landstedsbåt for viderekomne.
Les sammenlikningstest mellom Hydrolift SX-22 og Goldfish 23 Tender her
De har allerede solgt 10 stykker av 22 SX, men å kalle det en folkebåt av den grunn blir vel kanskje å ta i. Hydrolift er uansett tilbake med en mindre båt med utenbordsmotor som ivaretar Bård Ekers enorme sans for form, finish og sportslige egenskaper til en overkommelig pris. I dette tilfellet er overkommelig pris 580 000 kroner med 150 hk Mercury Verado-motor.
FAKTA
Hydrolift SX-22 | |
Lengde: | 668 cm (22 ft) |
Bredde: | 230 cm |
Vekt: | fra 1000 kg (inkl motor) |
Sitteplasser: | 4-8 personer |
Fart: | 45 - 65 knop |
Pris: | Fra 580.000,- |


S.U.B
Denne båttypen er den første i en helt nye serie båter fra Hydrolift i Fredrikstad kalt S.U.B, som står for Sport Utility Boat. Neste båt ut er 28-foteren, som får det samme fendersystemet langs sidene, men her dreier det seg om en walkaround med minikabin i konsollet (les mer om denne nyheten på aktuelt-sidene i dette bladet).

Steppet skrog
Bård Ekers sans for enorme stepp er videreført i SX 22. To søkk store som Grand Canyon på hver side gjør selvfølgelig sitt til at denne båten oppleves som en kjøremaskin. En effektiv luftsmøring kommer nok enda bedre til sin rett med dobbelt så stor motor som det vi kjørte. Da øker også fartspotensialet drastisk, og hastigheter opp mot, og like over, 60 knop bør denne båten klare fint. Vi har tidligere kjørt storebroren C-27 og hadde ingen problemer med å kaste båten inn i en sving i 50 knop. Vi gjorde det samme med SX 22 i 40 knop. Båten sitter som limt til vannet, mens vi har store problemer med å bli sittende om bord. Sentrifugalkraften er det eneste som virker belastende.
Når vi fokuserer på farten er det for å understreke hva som er mulig. SX 22 er en lettplanende båt som kan gi kjøre glede i massevis selv med en mindre og lettere motor (Veradoen veier 231 kg). Vi noterte en topphastighet på 45,6 knop med full tank og to voksne om bord. Da skjønner man jo raskt potensialet selv med motorstørrelser ned mot 115 hk.
Idealturtallet ligger rundt 4300 omdreininger, da marsjer Hydroliften i 27 til 28 knop. Slipper vi oss ned til 3500 omdreininger gjør den cirka 20 knop. At dette er et godt skrog ser vi på målingene vi har gjort mellom 5000 omdreininger og opp til maksturtallet på 5800. Her øker hastigheten fra 34,1 knop til 45, 6 knop. En ganske formidabel prestasjon.

Integrerte fendere
22 SX kan leveres med det nye integrerte fendersystemet hvor Eker bruker elementer fra RIB-båtene. I stedet for en tykk luftfylt pølse (pongtong) har han laget en kraftig fjærende skumfylt fenderlist som absorberer trykk, og som virker som en fender når du kjører den mot en bryggekant, for eksempel. Den kraftige fenderlisten tar også av for vannsprut og leder vannet tilbake mot sjøen, samtidig som den gir båten et helt spesielt designmessig uttrykk.
Og noe av det som imponerte oss mest under denne prøvekjøringen var 22-foterens evne til å kaste unna vannet. Vi opplevde ikke én gang å bli bløt. Den kraftige sjøen rundt oss var mer enn tøff nok til å drukne oss om vi hadde vært i mange andre båter. Bildene er vel kanskje det beste beviset i så måte. Vi må understreke at båten vi kjørte ikke var en defender-utgave, men var altså likevel veldig tørr.
Bruksbåt for alle penga
Hydrolift 22 SX Defender er ingen prangende båt. Denne gangen handler det om en skikkelig allround bruksbåt. Den er like egnet for solfylte dager som bruksbåt for sportsfiskeren eller for de som driver med dykking. Badeplattformene er lett tilgjengelige for alle typer vannsport. Ikke like barnevennlig, så lenge de ikke kan stenges med en grind
Når vi bakket med båten kom det store mengder vann inn på dørken. Vi likte heller ikke løsningen med badestigen/redningsstigen, som er umulig å få ut når du ligger i vannet. Den var rett og slett gjemt i en boks, og var av den solide typen som tåler en dykker uten problemer, men som blir tilsvarende tung. To elementer som drar ned på karakteren vi har gitt for sikkerhet om bord.
Vindskjermen kan heves og senkes elektrisk for å tilpasses vær og vind eller hvor beskyttet du ønsker å sitte. Foran er det en sengeløsning som følger midtlinjen i båten. Under denne enkeltsengen lagrer man puter til å lage stor solseng som dekker hele frontpartiet i båten. I denne benken er det også god plass til vannski. Stolene har god sidestøtte, og puta kan felles opp slik at de blir gode å stå i om nødvendig.
Instrumentpanelet er ryddig og forholdsvis enkelt lagt opp. Plotteren sitter sentralt plassert og lett å se; selv i høy fart. Ellers var det Mercurys originale Smartcraft-instrumenter, som både har analog og digital visning, og som også kan vises på plotterskjermen. Kunden kan selv velge «rett fra hylla» hvilket utstyr som skal om bord og det er fullt mulig å velge tilpassede innredningsløsninger. Selv bruker Eker uttrykket modulbåt om sin nye baby. Apropos, innfelt i instrumentpanelet fant vi en egen beauty-bag med Hydrolift-logo og plass til både leppestift og barberskum.