Test av åtte bergkiler

Vi har testet åtte ulike bergkiler og gjort noen oppsiktsvekkende observasjoner. De vanligste kilene er nærmest verdiløse.

Publisert Sist oppdatert

Det gjelder å ha godt feste for båten i en naturhavn. Det gjelder både ankeret og festet i land. I mange naturhavner er det alt laget fester i berget, men om du ønsker å ligge for deg selv, gjelder det å lete opp nye steder. Det kan også hende at festepunktet i berget har rustet, eller ikke gir nok feste etter forholdene. Da er det bra med en bergkile.

Verdiløst metall

En standard kile er bare et flattjern i galvanisert stål som bankes ned i en sprekk. En slik kile kan fungere med krefter i én retning, men har en lei tendens til å løsne i løpet av natten om vinden eller strømmen snur. Litt bedre er versjonen sveiset i en L-form. Begge disse løsningene mener vi har gått ut på dato siden det finnes bedre produkter på markedet. De tradisjonelle kilene kan fungere om man i tillegg har med en trekile og banker denne fast sammen med metallkilen. Da sitter kilen bedre, og berget blir spart for ødeleggelser.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS