SOMMERBÅT: Og yrkesbåt.
SOMMERBÅT: Og yrkesbåt.

Sommeren da speedsjarken ble gjort om til turbåt

Det er en tøff, hardbarket yrkesbåt, men når korona-situasjonen legger helt nye føringer for sommerferien, kan også en rask Selfa Arctic fungere temmelig bra som turbåt.

Yrkesfisker Jarl Ove Kvalsvik og konen Bodil Kopperstad hadde i alle fall ingen betenkeligheter med å fjerne en del av redskapene og deretter legge ut fra Sævik ved Fosnavåg og sette kursen sørover med speedsjarken. Salongforholdene er ikke de beste og forlugaren er temmelig trang, men båten er svært rask, enormt trygg og «broen» er absolutt komfortabel. Dessuten er jo akterdekket rett og slett gigantisk! Ekteparets medbragte sykler forsvinner nesten.

Degger med båten

– Dette er en Selfa Arctic 35 utstyrt med en 500 hestekrefters Cummins, forteller rederen.

– Den ser jo temmelig ny ut. Er dette første gangen dere bruker båten som turbåt?

PÅ TUR: Vi traff yrkesfisker Jarl Ove Kvalsvik og konen Bodil Kopperstad.
PÅ TUR: Vi traff yrkesfisker Jarl Ove Kvalsvik og konen Bodil Kopperstad.

– Ny er den ikke, det er en 2011-modell, sier Jarl Ove - mens Bodil straks forklarer, muntert-ironisk:

– Han degger og degger med båten hele tiden. Tenk om jeg hadde vært like påkostet og stelt!

«Speed sjark» vil si at modellen er helplanende og marsjer på 20-22 knop. Og den gedigne, bunnsolide konstruksjonen er definitivt beregnet for et krevende yrkesliv på havet.

Roer farten i tung sjø

– Så her takler du det meste av uvær i god fart?

– Båten tåler mye, men den er bred og tung. I stor sjø får folket om bord temmelig mye bank. Det slår mye, sier Jarl Ove Kvalsvik - og legger til at i motsetning til mange andre planende båter, fungerer Selfaen svært godt også som deplasementbåt når forholdene blir krevende

Ruten så langt har gått via Kalvåg, Værlandet, Fedje, Bergen og til sist Bekkarvik, der vi treffer ekteparet på kaien en solfylt onsdag formiddag i starten av juli. Hvor turen går videre før kursen legges tilbake mot Sunnmøre er ikke helt bestemt.

– Men vi må vel se etter makrell underveis. Dette er jo en fiskebåt, ler Jarl Ove Kvalsvik.

Powered by Labrador CMS