
Her er Norges mest populære bobåter
Bavaria er det mest populære båtmerket over 30 fot. Scand kommer på annenplass, og deretter følger Viksund.
Kriserammede Bavaria er Norges mest populære båtmerke over 30 fot, når vi legger antall registreringer i Småbåtregisterettil grunn.
Fortsatt er det svært mange båter av merket Viksund og Scand rundt om i norske fritidsbåthavner, selv om produsentene er borte. 80-tallets bestselgere må imidlertid se seg slått av båter bygget på landsbygda i Bavaria. Nesten en av ti båter over 30 fot i Norge er en Bavaria. På de neste sidene kan du lese om hvilke merker og modeller som er de mest populære bobåtene i Norge, ifølge statistikken fra Småbåtregisteret.
Vi finner 1315 eksemplarer av det tyske merket i Småbåtregisteret i juni 2017. Dette er nesten dobbelt så mange som neste merke på listen, norske Scand, men vel og merke omfatter Bavaria også seilbåter. Også de franske kusinene Jeanneau og Beneteau er populære og ligger som henholdsvis fire og fem på listen, og en stor andel av båtene her er seilbåter. Det er ingen hemmelighet at de tyske og franske seilbåtene i mange år har vært svært populære i Norge. Salget av større motorbåter har gått noe tregere, og da særlig for franskmennene.
Korrigert for seilbåter havner nok de franske kusinene bak kjente motorbåtmerker som Princess, Saga og Fairline. Også selvbygd kommer høyere på listen, selv om dette ikke strengt tatt er noe merke, men en samlepost for ulike båter som folk har bygget selv. Mens de serieproduserte båtene på listen her er bygget i glassfiber, vet vi at selvbyggerprosjekter gjerne omfatter en rekke ulike materialer som stål, ferrosement og tre, foruten glassfiber. For noen tiår siden var det populært med selvbyggerprosjekter her i landet, men aktiviteten på dette området har avtatt i takt med velstandsveksten.
I tillegg er båter blitt rimeligere de siste tiårene sammenlignet med bolig og fritidsbolig. Industrialiserte båtbyggingsprosesser har presset prisene nedover samtidig som eiendomsprisene har skutt i været her i landet.
Les her om Norges mest populære båter mellom 20 og 30 fot
Skipsregisteret
Småbåtregisteret omfatter fritidsbåter opp til 50 fot (15 meter). Skipsregisteret tilbyr registrering av fritidsbåter ned til 7,5 meter. Sistnevnte er et realregister, det vil si et register som kan benyttes til pantsetting.
I alt er 8540 fritidsbåter registrert i Sjøfartsdirektoratets skipsregister. Her finner vi langt på vei samme mønster som i Småbåtregisteret: Bavaria topper klart også denne listen med 500 registrerte båter. I skipsregisteret utgjør seilbåter en enda større andel av totalen enn i Småbåtregisteret. Derfor kommer også Beneteau og Jeanneau høyt opp også her. Princess utgjør også en stor andel båter med over 200 registrerte båter i skipsregisteret.
Vestlandet
Etter Bavaria og Scand følger Viksund med 606 registrerte eksemplarer over 30 fot. Viksund ble inntil for få år siden bygget i Strusshamn ved Bergen, og er fortsatt et av landets aller mest utbredte båtmerker.
Gjennombruddet kom i 1971 med Viksund 25 Colombi, som var en fritidsbåtvariant av kystsjarken. Mange oransje og drektige motorseilere ble bygget i årene som fulgte. Fra slutten av 70-tallet var Viksund Norges største båtbygger. Finanskrisen satte en stopper for eventyret med konkurs i 2009. Og selv om det ble gjort nye forsøk på produksjon av båtene også i årene som fulgte, var det kroken på døren i fjor for siste forsøk med Askøy Båtsenter.
Bergen er på mange måter hovedstaden i båt-Norge, og det er særlig synlig når det gjelder større båter. Blant de mest populære båtene over 30 fot har mange produksjonen eller importkontoret på Vestlandet. Saga bygges på Selje og er inne på ti på topp-listen til Småbåtregisteret i denne klassen. Legendariske Saga 27 ble kåret til århundrets båt av Båtlivs lesere for litt over ti år siden. Mens Viksund er borte, bygger Saga fortsatt kvalitetsbåter for norske båtfolk som setter pris på bokomfort og håndverkskvalitet. Flere av dagens modeller er såkalte deplasementsbåter, eller halvplanere, som er gode sjøbåter også i lavere fart.
Ikke overraskende finner vi også Princess blant de ti mest utbredte båtene over 30 fot. De engelske flybridgebåtene har for mange nordmenn vært selve symbolet på det gode liver på sjøen. Norsk Båtsenter i Søreidgrend omsatte i sine velmaktsdager båter for en halv milliard kroner i året, og hovedeier Arne Høvik sto oppført med større inntekt enn Trygve Hegnar. Hvert år gikk konvoier av nye Princesser over Nordsjøen til Norge. 341 Princesser er nå registrert i Småbåtregisteret. De siste årene har det imidlertid vært dårlig stelt også med Princess-salget, og i år kom agenturet på svenske hender da Princess Yachts West Sweden kjøpte restene av Nye Norsk Båtsenter.
Også Fairline er det registrert mer enn 300 eksemplarer av, og dette engelske merket ligger som nummer ti på listen over de mest vanlige båtene i denne størrelsen. Fairline driver aktiv produktutvikling, og batliv.no omtalte nylig deres satsing på en nye generasjon båter.
Generasjoner
Hver tiende båt over 30 fot i Norge er altså en Bavaria, om Småbåtregisteret er representativ for den samlede norske fritidsbåtflåten. Og markedsandelen er voksende. I fjor ble det registrert 75 Bavariaer i Småbåtregisteret, og vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at dette ikke nødvendigvis er nye båter, men også omfatter registreringer av eksisterende båter, enten disse har fått nye eiere eller rett og slett ikke er blitt registrert tidligere.
Også Jeanneau seiler opp på listen godt støttet av en dyktig forhandler i Heitmann Marin, som selger både seilbåter og motorbåter. Gode, gamle Viksund henger godt med også i 2016, mens Viknes klatrer oppover på listen. Askøy-bedriften har kapasitet til å bygge over 100 båter i året.
– Ordreinngangen vår er nå den beste på fire år. Årets produksjon ender nok på rundt 80 båter, sa daglig leder Kristian Sivertsen da Båtliv besøkte bedriften i fjor. Viknes er en typisk familiebedrift, startet av Jan Inge Sivertsen i 1988. I dag er far styreleder, mens to sønner er involvert i daglig drift, Kristian Sivertsen som daglig leder, og Gisle Sivertsen som konstruktør.
Båtliv har testet en rekke av Bavarias modeller. Abonnenter med digital tilgang kan lese alle testene uten vederlag på batliv.no eller i Båtliv-appen.
Les mer om Scand 9200 Dynamic: Tidløs daycruiser
Les mer om Scand 29 Batic: Båten som aldri går av mote
Les mer om Viknes 1030: Vestlandsbåten alle vil ha
Les mer om Sagas 315: Bobåt uten stress
Les mer om Windy 31 Zonda: Moderne retro i toppklasse