NORGESFERIE: Mange skal på båtferie i sommer, og gjestehavnene forbereder seg på storinnrykk

Gjestehavner forbereder seg på storinnrykk

Langs hele kysten forbereder gjestehavnene seg på storinnrykk i sommer. Enkelte bemanner opp, og strammer inn på hygienereglene.

Daglig leder Kjell Anders Olsen i Kristiansand Gjestehavndrift AS forventer godt besøk i sommer. Med 150 gjesteplasser, og nærhet til Dyreparken og kaptein Sabeltann, er havnen et populært utfartsmål for båtfolk i fra vest og øst.

– Vi forventer godt besøk, og vil ha flere havneverter på bryggene for å hjelpe til med fortøyning og andre ting våre gjester trenger hjelp til. Vi bemanner for å kunne ta imot mange båter, gi et godt tilbud, og gjennomføre hyppige vaskerutiner av serviceanlegget. Det vil kun være båtfolk som vil få tilgang til anlegget. Og vi øker frekvensen på vask av toaletter og dusjer, sier Olsen til Båtmagasinet.

Kristiansand Gjestehavndrift har oppgradert internettdekningen i havnen i løpet av vinteren, og lokker i sommer med nettbutikk for ferske bakervarer fra byens beste bakeri. Sykkelleie blir også en mulighet i havnen i sommer.

Korona

Stavangerregionen Havn holder gjestehavnene åpne i sommer, så fremt ikke koronasituasjonen endrer seg drastisk, opplyser Stavangerregionene Havnedrift AS. Landstrøm og vann er tilgjengelig for båtgjestene, men servicebygget i Børavigå gjestehavn stengt inntil videre. Dusj, toaletter og vaskerom med vaskemaskin og tørketrommel, er dermed ikke tilgjengelig.

Stavanger har planer om å utvide gjestehavnskapasiteten fra dagens 47 til 124 noen år fram i tid. – Ellers ønsker vi at alle skal få en fin og sikker sesong. Følg godt med når du ferdes på sjøen så blir det dette en god sommer for oss alle, hilser maritim sjef Dag Matre.

I Tromsø er gjestehavnen åpen som normalt, og markedsansvarlig Harriet Willassen forventer bra med besøk i sommer, mest fra båtfolk i Nord-Norge.

Sverige

I den andre enden av Norge er Skjærhalden Gjestehavn siste stopp før svenskekysten. Gjestehavnen holdt koronastengt fram til 14. april, og har hatt svært godt besøk etter åpning, selv om sanitæranlegget fortsatt er stengt.

– Vi forventer mye besøk fremover siden vi er siste større gjestehavn før svenskegrensen, og Strømstad og Koster-skjærgården for tiden ikke er tilgjengelig for nordmenn, sier daglig leder Erik Nordum i Skjærhalden Gjestehavn AS. Han kan fortelle at bestilling av plass kan skje uten smittefare via havnens nettside.

Skjærhalden har 120 gjesteplasser å tilby, og har ingen spesielle restriksjoner med hensyn til avstand mellom båtene, slik situasjonen er nå.

Seilskutebyen Risør har åpnet gjestehavnen, men foreløpig uten betjening og serviceanlegg. Fra 15. mai blir det noe betjening og redusert havneavgift, og fra 15. juni er det full betjening.

Også i Risør forventes en større pågang enn noensinne. Havnen vil samtidig begrense kapasiteten noe for å overholde avstandsregler, men begrensingen vil først og fremst merkes i «topp-uka», ellers bruker det å være greit med plass, melder daglig leder Odd Arne Børset i Risør Gjestehavn.

Mange har gjennom flere somre satt pris på den gode servicen i den hvite Sørlandsbyen, men i år blir det ingen utdeling av rundstykker, beklager Børset, som likevel lover maksimal service fra havnevertene.

Hjemmekontor

Også mindre havner i skjærgården vil holde åpent i sommer. Bolærne er en populær gjestehavn i Vestfold skjærgården. Også der forventer de mer besøk enn normalt, og forbereder seg til sommeren blant annet med å bytte ut til nytt strømanlegg i havna. Det blir også hyppigere rengjøring av toaletter og dusjer enn ellers på grunn av koronasituasjonen.

Lenger inn i fjorden kan Oscarsborg Gjestehavn melde om godt besøk allerede, særlig i hverdagene. Mange tar hjemmekontor ombord, opplyser hun. ­– Foreløpig har havnen redusert kapasitet, men dersom smitten går enda mer ned til sommeren, regner jeg med at vi kan kjøre omtrent som vanlig i skoleferien, sier Berit Fredheim. Da blir også dusjene åpnet.

Havnekroa på Oscarsborg holder åpent, og er nøye med renhold, hygiene og avstand, melder hun.