Juvelen i Oslofjorden

Det finnes perler og så finnes det noen få juveler. Et slikt sted er Oscarsborg med alle tilliggende herligheter.  Historien, maten og opplevelsene passer alle aldre.

Publisert Sist oppdatert

Etter en  opplevelsesrikt uke avslutter Båtlivs sommerturne på Oscarsborg. Neste uke drar en ny gjeng ut fra redaksjonen for å møte båtfolket langs sommerkysten. Oscarsborg er og blir en pærle i Oslofjorden. Den har alt. Gallerier, krigshistorie, museer, skumle tunneller, god mat, trivelige vertskap.

La oss begynne med havnesjef Rita Fredheim. Hun og mannen Per Otto Hansen har med egne hender bygd ut gjestehavnen til det den er i dag. Med egenkonstruerte pælebøyer klarer de å skvise inn over 100 båter i den lille men superkoselige havnen.

-Vi merker at flere faktisk kommer inn fjorden for å besøke havnen vår. Stadig flere båtfolk fra Horten, Moss og Fredrikstad tar turen inn hit for å oppleve øyas spesielle historie, god mat og spennende flora, sier Rita Fredheim.

I fjor hadde de 7000 gjestedøgn, og allerede i år har de passert 2000.

-Mange gjester kommer tilbake og ligger her i helgene i for- og ettersesongen som strekker seg helt fra april til november, sier Fredheim.

Hun benytter samtidig muligheten til å minne om femknopsregelen som gjelder fra grønn stake ved innseilingen nordfra til søndre spiss på Håøya.

Hvis ikke folk overholder dette går det først og fremst ut over andre sjøfarere som ligger i vår havn. Dette syndes det veldig mye mot så herved går oppfordringen ut om å slå ned på farten når du nærmer deg Oscarsborg, sier Fredheim.

Nok en institusjon på Oscarsborg er Didrik (Dingstad). Han driver Havnekroa  sammen med Eyolf Kopperud på Kaholmen, som er en del av Oscarsborg sinnrike økosystem. Didrik har gjort seg selv til en legende her ute. Han svinser rundt og serverer gode historier ( ikke alle er beregnet på barn) og god men enkel mat. Her eksisterer ikke noe menykart. Didrik lager alt ut fra husken og han leverer etter regelen om at man tager hva man haver. Her eksisterer heller ingen priser, men vi kan garantere at du spiser ikke rimeligere og morsommere andre steder. Når vi var der kunne vi velge mellom reker, fiskesuppe eller toast. Hvis vi orket å vente litt skulle han fyre opp grillen og da kunne vi få hamburger eller sommerkoteletter. Hvis han fant noen i fryseren vel og merke. Det ble en uforglemmelig aften!

Apropos opplevelser. Våre unger mente de hadde sett et av fjesene om bord i en event-RIB som ankom Havnekroa. ”Things goes better with Petter”, sa Don Johnson i toeren av ”Lange Flate Ballær”. Da mente han Petter Jørgensen fra Edgarasjen. Nå var Petter på Oscarsborg, og han hadde ingenting i mot å bli tatt bilde av sammen med ungene. Nok en flott opplevelse fra dette sommertokte som kan føres inn i loggboken. 

Skip O`hoi fra Nina, Christian, Alexander, Jenny og Frode. Båtlivs sommercrew i uken som var. Sjøen er full av fine folk synes vi!