Sommertokt 2019

– Risør er perlen

Gutta på «slaveskipet Brede» har seilt mange steder, og utroper Risør til havneperla.

Publisert Sist oppdatert

Båtliv og VGs sommertokt har ankommet Risør. Her treffer vi Roger Christensen og Bjørn Helge Kristiansen fra «slaveskipet Brede», som viser seg å være en Kragerø 26, som Christensen har innredet selv. De to ekssvogerne pleier å seile på svenskekysten om sommeren, men i år går ferden sørvestover i eget land.

Les også: 20 gode naturhavner

–      Vi var i Kragerø i går. Der er det som regel alt for mye folk, men det var fint i går, men det er Risør som er perla, sier de to herremennene i 60-årene. De lovpriser servicen i havnen. – Vi la oss til på feil sted her en gang. I stedet for å bli jaget, kom havneverten med boller og ba oss om å legge oss et annet sted neste gang, sier en Christensen.

Risørflekken

Risør er en sjarmerende by med hvitmalte hus og trange gater, og er en av Sørlandets eldste byer. Trelasthandelen på 1500- og 1600-tallet gav grunnlag for bydannelsen med utgangspunkt i en god havn ved utløpet av elver fra skogsdistriktene rundt. En vesentlig del av trelasthandelen stoppet imidlertid opp ved slutten av seilskutetiden og førte til en langvarig tilbakegang for byen.

Risør hadde som de andre sørlandsbyene en sterk vekst mot slutten av 1800-tallet, men fikk et tilbakeslag ved overgangen fra seil til damp i skipsfarten. Under seilskutetiden malte man en av knausene over byen hvit. Den såkalte Risørflekken er et navigasjonsmerke som kan ses 12 nautiske mil til sjøs. Stangholmen fyr er en nyere navigasjonshjelp, som nå er omgjort til restaurant i havgapet utenfor byen

Sommer

Sommeren er kommer til Sørlandet. Da Båtliv seilte (kjørte) sørover i dag vår Sealine C330, som vi tester på sommertokt, så vi folk sole seg på svabergene helt ut i havgapet på Fuglehuk. I Risør er det liv på sjøen og bryggene. Vi fikk låne bryggeplassen til redningsskøyta, og betaler 250 kroner i døgnet i havneavgift for 33-foteren.

Les også: Uthavnsidyllen Portør (for abonnenter)