STRØM

FRA BLY TIL LITIUM: En ny veiledning gir en rekke anbefalinger til dem som vil bytte fra eldre batteriteknologi til litium-ion i båt.

Klare anbefalinger ved bytte til litium

En ny veiledning om bruk av litiumbatteri i fritidsbåt utgitt av Norboat gir råd om hvilke vurderinger og hensyn man må ta hvis man skal erstatter gamle bly/syre eller AGM-batterier med litium. En ekstra batterimonitor og dynamo med regulator med temperaturregulering er blant anbefalingene.

Publisert Sist oppdatert

Per i dag så finnes det ikke en ISO-standard for installasjon av litiumbatterier i fritidsbåt. For å bøte på behovet for informasjon i påvente av et regelverk på området, en såkalt «harmonisert standard», har en arbeidsgruppe bestående av Sjøfartsdirektoratet, batteriprodusenten Farco, Norboat, Inventas og Evoy, utarbeidet det som ifølge arbeidsgruppen per dags dato er det beste dokumentet som viser hvordan en litiuminstallasjons bør gjøres. Dette er første versjon av veilederen, men det er grunn til å tro at det vil komme reviderte versjoner før en ISO-standard er på plass.

Krever tiltak

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER