OMFATTER MANGE BÅTER: De aller fleste båtene på en messe faller inn under den nye skatten. Illustrasjonsfoto fra Cannes Yachting Festival.

Frykter luksusskatt på fritidsbåter

Canadiske myndigheter vil innføre ekstra skatt for luksuriøse fritidsbåter. En ordning som båtbransjen frykter vil gi store økonomiske tap og tapte arbeidsplasser.

Båtbransjen i Canada frykter at myndighetenes forslag om innføring av luksusskatt på nye båter vil føre til betydelige tap av arbeidsplasser, og at det vil redusere inntektene. Luksusskatten vil gjelde båter som koster mer enn 250.000 canadiske dollar, som med dagens kurs tilsvarer om lag 1,8 millioner kroner. Det er anslått at tapet for bransjen vil bli minst 90 millioner canadiske dollar i året, i tillegg til tap på minst 900 årsverk. I tillegg fryktes det at den nye avgiften vil omfatte ansatte ved marinaer og de som driver med båtservice.

En av de kanadiske produsentene som frykter den nye skatten er Bryton Marine Group som har KingFisher Boats.

– Dette skjer på nippet til en skjør øknomisk oppgang. Vi har ikke råd til en annen skatt som vil sette gode middelklassejobber i fare. De fleste av våre båter vil omfattes av den nye skatten, sier administrerende direktør Byron Bolton til avisen Business Examiner.

Luksusskatten som vil legges til for de aktuelle båtene er om lag 22 prosent, og er planlagt innført 1. januar 2022. Avgiften vil også omfatte dyrere biler og privatfly.

Også norske politikere ønsker mer skatt på fritidsbåt. Da Båtmagasinet spurte de politiske partiene i forkant av valget svarte Arbeiderpartiet, SV og Rødt at de ønsker Hk-avgiften gjeninnført.