Har båten noen skrap og hakk etter fjorårets sesong? Enkle overflatereparasjoner kan man gjøre selv. Det kreves minimalt med utstyr, men det er utfordrende å gjøre en reparasjon uten fargeforskjeller mellom gammel og ny gelcoat.
Glassfiberlaminat er et solid og sterkt materiale. Mekanisk påvirkning fra skarpe og harde gjenstander som beslag på en brygge eller et dunk mot et fjell kan imidlertid føre til skader. Riper og små flenger i det ytre, vanntette gelcoatsjiktet oppstår lett under bruk, og det kan være lurt å utbedre dem etter hvert. Vårpussen er en fin anledning. Større og dypere skader der det kan ha oppstått delaminering bør man overlate til profesjonelle folk å reparere.
Fakta: Gelcoat
Gelcoat er det ytterste sjiktet på en glassfiberbåt. Tykkelsen er vanligvis 0,4 - 0,8 millimeter. Gelcoat skal blandes med 1 til 1,5 prosent herder. Reparasjonen bør gjøres i en lufttemperatur på minst 18 grader. Gelcoat herder ikke fullt ut i kontakt med luft, noe som gir en klissete overflate. For at den skal herde må man sørge for at det ikke kommer til luft under herdeprosessen. Gelcoat finnes i en mengde ulike farger og fargekoden bør finnes i båtens brukerhåndbok.
Topcoat er gelcoat som er iblandet 3-4 prosent parafinvoks.
Fargeforskjeller
En overfladisk gelcoatskade er enkel å reparere, men ulike fargenyanser kan gjøre det utfordrende å få til et visuelt perfekt resultat. Heldigvis finnes det produkter i handelen med ulike fargealternativer. Men selv om man får tak i gelcoat med riktig fargekode skal man være klar over at fargeforandringer som følge av slitasje og sollys vil gjøre det utfordrende å få en homogen overgang, særlig på fargede båter. Derfor er slike reparasjoner enklest på hvite båter, og på en ganske ny, hvit båt kan man utføre en reparasjon som knapt er synlig om den blir riktig utført. Under vannlinjen har ikke fargen noen betydning.
Temperaturen er en forutsetning for å oppnå et bra resultat. Arbeidstemperaturen bør helst være over 18 grader for at reparasjonen skal herde skikkelig.
Annonse
For å utbedre små riper holder det som oftest med å legge i gelcoat med pensel en eller to ganger i såret. Optimal tykkelse er 1 millimeter. Legger man derimot på flere lag med gelcoat, kan den bli klissete og da må man avslutte med topcoat for å kunne slipe området. Topcoat er en blanding av gelcoat som er tilsatt 3–4 prosent parafinvoks.
Ved dypere skader kan det være behov for å fylle ujevnheten med en gelcoatsparkel. Gelcoatsparkel finnes også i ulike farger. Når man legger sparkelmasse i tykke lag risikerer man at det oppstår luftbobler. Ved reparasjon av større skader, og fremfor alt på et større område, bør man konsultere fagfolk.
Trinn for trinn
Her beskriver vi hvordan man går frem for å reparere små overflateskader. I dette eksempelet har vi kun brukt gelcoat, slipepapir og rubbing.
Annonse
TYPISK: En vanlig gelcoatskade etter sammenstøt med en spiss kant på en brygge. Skaden går helt inn til laminatet og bør repareres.
SLIPING: Slip inn i skaden med 120-papir slik at alle skarpe kanter blir rundet av. Puss lett noen millimeter rundt det skadede området, men vær ytterst forsiktig. Sliper du ned gelcoaten for mye i området rundt såret, har du plutselig et større problem enn i utgangspunktet.
MASKERING: Tape med vanlig maskeringstape rundt hele skaden, med cirka en centimeter klaring.
BLANDING: Nå er det tid for å blande gelcoat og herder. Blandingsforholdet er mellom 1 og 1,5 prosent. Tilsetter man for mye herder risikerer man større fargeforandringer. Ikke bland en større mengde enn du kan bruke på 20 minutter.
PÅFØRING: Fyll skaden med gelcoatblandingen med en pensel og sett en lufttett tape over skaden for å hindre sig og sørge for at gelcoaten herder fullt ut. Vær oppmerksom på at de fleste typer tape og plastfolie løser seg opp i styrengass. Bruk derfor en tape som er egnet til formålet.
HERDING: Etter et døgn i romtemperatur bør gelcoaten ha herdet. Sjekk med fingeren om gelcoaten føles fast og ikke er klissete. Fjern tapen.
TRIKS: På en hvit båt kan det være vanskelig å se hele arbeidsflaten som nå skal slipes. Litt blyantpulver eller en strek med blyant kan være til god hjelp.
SKRAPE: Er underlaget rundt skaden flatt kan man begynne med å skrape bort det øverste laget med overflødig gelcoat med en skarp malingsskrape.
SLIPING: Om man ikke er komfortabel med å bruke en malingsskrape, må man slipe. Begynn med 120-papir. Også her kan det være smart å markere med blyantpulver slik at man ser ujevnhetene tydelig. Deretter fortsetter man med et finere slipepapir, først 400, så 800 og avslutter med 1200.
POLERING: Når man har oppnådd en jevn flate uten kanter, avsluttes reparasjonen med rubbing. Det vil i praksis si at man sliper med enda finere korning enn 1200. På en hvit båt kan det være tilstrekkelig å bruke Autosol og poleringsmaskin på lavt turtall med en lammeullspad. På båter med farget gelcoat kan det lett oppstå «roser» når man bruker en grov rubbing som Autosol. Bruk derfor en rubbing med finere korning, for eksempel R10.