
Kystens spisesteder

Ramsalt mat på Skotholmen
I Herøy på Sunnmøre – omtrent så langt vest i landet man kommer – er det nesten ingenting virker umulig. Heller ikke å reise ut på en holme og spise middag sent i november. På restaurant. I storm. Og få servert krabbesuppe i toppklasse.
Det er først de siste ti-femten årene at det er vokst frem en rekke imponerende spisesteder langt utenfor allfarvei langs kysten som byr på matopplevelser basert på lokale råvarer. Kami Skotholmen utenfor Fosnavåg er en slik restaurant.
Flytedress
På vei ut mot Skotholmen kan du såvidt skimte Statt i syd på en godværsdag. Nærmeste naboer i vest er Færøyene eller Island. Den kvelden i november da Båtmagasinet tok turen ut til Skotholmen, satt vi i et halvåpent styrhus iført flytedress og så ikke så mye annet enn sjødrevet som ble lyst opp av lanternene da det føk over båten. Det blåste ikke stort mer enn en sterk kuling, kanskje en liten storm. Ikke noe å snakke om på Sunnmøre, mente reisefølget. Likevel ble det litt styr å få fortøyd da vi ankom den lille sjøbua øst for Færøyene i bekmørket. Ikke minst fordi brillene forsvant i et vindkast og en horisontal hagelbyge gjorde det umulig å holde øynene åpne da vi sto på dekk og forsøkte å få en tamp i land. På tredje forsøket fikk vi det til – etter at kokken bokstavelig talt stormet til på brygga og fikk fatt i fanglina.
I døra blir vi møtt av drivkraften Magnus Bergseth – lidenskapelig sjømatkokk og ildsjel bak Skotholmen. Han er midt i en litt korona-amputert julebordsesong, men holder åpen restaurant på den veiløse holmen mellom Remøybrua og Nerlandsøybrua, sør for Remøya i Holmefjorden – lengst vest på Sunnmøre.

«Ureist» mat
– Menyen må tilpasses været. Både i forhold til mengde, farger og smaker. I dårlig vær vil folk ha mer smak og mer mat, er filosofien til Magnus Bergseth, som er kontinuerlig bevegelse gjennom lokalet. Han skjenker oss et glass musserende i det ene øyeblikket og presenterer rettene for gjestene i det andre.
I det åpne kjøkkenet med vinduene vendt mot storhavet, er kokkene godt i gang med forberedelsene av kveldens meny. Når stormen tar tak, kan man se vindusglassene bule mens grønnsaker kuttes «julienne» og krabbesuppen putrer.
– Menyen varierer hele tiden, så gjestene vet ikke hva de får før tallerkenen har kommet på bordet. Jeg liker ikke å basere meg på ukes-menyer, da blir en fort lat, mener Magnus, som setter sammen en ny meny hver dag.
Han har høyt ambisjonsnivå, og sier at en forutsetning for å kunne overleve på et sted som Skotholmen, er at man alltid leverer førsteklasses opplevelser.
På Skotholmen snakker man derfor om «ureist» fremfor kortreist mat - så ferskt og nylig fisket det kan bli. I kombinasjon med fremragende viner, som den sommelier-utdannede kokken Magnus legger mye arbeid i å velge.

Krabbesuppe
Mens vi venter på kveldens servering, legger skyssbåten «Skreddaren» til ved brygga med en gruppe fra Fosnavåg. De kommer seg raskt i hus, og snart settes aftenens første rett foran gjestene. I alt syv retter blir servert gjennom kvelden, samtlige basert på tilgjengelige råvarer og unike for dagen. Men én rett er en gjenganger, nemlig krabbesuppa. Den krydrete, aromatiske og kremete suppa kokt på krabbeskall er blitt en signaturrett som virkelig varmer i stormen.
Fra 1595
Siden 2016 har Magnus Bergseth fra Ulsteinvik, med bakgrunn fra den velkjente sjømatrestauranten Cornelius på Holmen på Bjorøy sør for Bergen, skapt et eksepsjonelt spisested i den gamle sjøbua i Herøy.

Skotholmen har lange tradisjoner som handelssted og fikk handelsbrev allerede i 1595. Under krigen var Skotholmen transittlager for Shetlands-Larsen, så det sitter mye historie i de rustikke veggene. Bygningsmiljøet er bevart og byr på en tidsreise når en går rundt i det unike lokalet hvor det drives vekselbruk mellom lukkede selskaper og vanlig restaurantdrift.
– I 2018 utvidet vi bryggekapasiteten for de som vil besøke oss med egen båt. Nå har vi rundt hundre meter med flytebrygger med lys og strømuttak slik at vi også kan ta imot båtturister på gjennomreise, avslutter Magnus Bergseth – på Norges kanskje mest ramsalte restaurant.