
Europas mest populære båter
Europeiske båtjournalister kårer verdens beste båter i forskjellige klasser. Her er et utvalg av favorittene.

En av verdens gjeveste båtpriser er European Powerboat of the Year (EPY), men det finnes også andre prisutdelinger, som Best of Boats (BOB) og Motorboat Awards (MA). Vel å merke så sitter Båtliv i juryen i EPY, men i denne artikkelen ser vi også på de andre prisene.
Cormate igjen
Det er flere norske båtmerker som gjør det bra i år i de ulike kåringene. En norsk designer utmerker seg: Espen Thorup står bak strekene til flere norske båter, men også finske Bella, Flipper og Aquador. Blant annet har han designet Bella 620 Cabin som er nominert i EPY. Samme båt er i tillegg nominert i BOB. Thorup har også utmerket seg i tidligere priser, blant annet med Sting 610 BR som til og med vant i sin klasse i EPY i fjor.
I fjor klarte også norske Cormate å bli nominert til EPY. I år er Cormate nominert i MA med sin U23. Også Marex gikk til topps i både EPY og BOB i fjor, og har dessuten innkassert pris for beste produktdesign fra det tyske designrådet i år, for modellen Marex 310 Sun Cruiser. Båtene er designet av Espen Aalrud og bygges i Litauen.
Windy står sterkt
Et annet norsk merke som utmerker seg i år er Windy. Nyheten Windy 27 Solano er nominert både i EPY og MA. Windy har nærmest klart å bli nominert til priser med samtlige båter de har lansert de siste årene. Norsk Nordkapp 705 Enduro/Avant Ranger er også nominert i MA i år i klassen «Best for fun».
Et annet merke som her til lands for mange anses som norsk, er polskbygde Parker, som i norsk versjon heter Askeladden. I EPY ble Parker 690 DC (Askeladden C65) nominert, mens i BOB ble Parker 750 (Askeladden C76) nominert.
En annen nominasjon, som vi kan kalle norskættet, er Fjord 36 Xpress, som er nominert blant sportsbåtene, samt Fjord 48 Open i klassen sportscruisere i MA.
Tre nominasjoner
Prisene som deles ut i Europa er på ingen måte proteksjonistiske. Her nomineres også båter fra andre kontinenter. I år er det spesielt USA som utmerker seg, og blant de amerikanske båtene er det særlig Sea Ray som får mye oppmerksomhet. Sea Ray Sundancer er en båt som skiller seg ut i mengden, og den klarte da også å bli nominert i alle tre prisene. Men i tillegg har Sea Ray høstet nominasjoner med SPX 230, SLX 310 og med flybridgebåten L550. En annen båt som har klart å få plass blant nominasjoner blant alle de tre båtprisene er Jeanneau NC33.
AZIMUT S7
Karbonfiber gir inntrykk
Bare kleshengerne koster 2000 kroner stykket, men båten vekker likevel begeistring i Europa.
Azimut kaller S7 en «carbon game changer». Den 2,3 millioner euro dyre båten har et skrog med tradisjonell glassfiber, men for å spare vekt er det brukt betydelige menger med karbonfiber. Vi snakker da om karbonfiber for mye av det som er utenom skroget, noe som skal ha gitt designerne mulighet til å øke båtens volum uten å påvirke totalvekten og ytelsen.
Azimut S7 har et skrog som er spesialtilpasset trippel IPS fra Volvo Penta. Dette er altså D13-motorer, og hver av motorene yter 800 hestekrefter.
ASKELADDEN C65/PARKER 690 DC
Plass og komfort
I Polen og store deler av Europa lanseres den som Parker 690 DC, mens i Norden heter båten Askeladden. Årets nominasjon av 22 fot store Parker 690 DC gjelder med det også Askeladden C65. Båten er den første i rekken på den nye C65-skrogplattformen med overbygg tilpasset enkle overnattingsturer. Produsenten har lagt ned ekstra arbeid med å utvikle en ny skrogplattform, med de samme egenskapene som Askeladden C75 og C61. Dette nye skroget skal gi stabil, myk gange i høy hastighet, og samtidig sørge for en tørr båt.
JEANNEAU NC 33
Tetter et lite hull
Da Jeanneau lanserte NC 11 på ny- året i 2010 var det begynnelsen på en ny serie. Med årene er det kom- met re båter i denne serien, fra 9 til 14 meter. NC står for «Nordic concept», altså med fokus på det nordiske markedet.
Nylanserte Jeanneau NC 33 tetter et hull mellom NC 9 og NC 11. Båten har to store lugarer, og byr på åpne eksteriørløsninger. På styrbord side er det et større sidedekk, slik at det skal være lett å bevege seg fram i båten.
Norsk forhandler er Heitmann Marin AS, og daglig leder Oda Lotte Heitmann Sundli har tro på denne båten for det norske markedet. Jeanneau oppgir at startprisen vil være 196.400 euro uten merverdiavgift. Dette bør tilsi en pris fra drøye to millioner kroner og oppover i det norske markedet.
FOUNTAINE PAJOT MY44
Breier seg ut
Med katamaran får denne motorbåten en bo ate og et uteareal som vi normalt nner på langt større båter.
Man glemmer fort at dette «bare» er en 44 foter når man kommer om bord. To skrog som gir en bredde på nesten 22 fot byr på muligheter. I hver av skrogene er det gjort plass til ikke mindre enn til sammen tre bad og tre lugarer med hver sine dobbelkøyer. I tillegg er det en fjerde lugar foran ved baugen, med inngang fra salongen. Prisen ligger på 660.000 euro, som tilsvarer 6,5 millioner kroner.
FAIRLINE TARGA 63 GTO
Kanskje yachtmessens mest populære båt
Den italienske superyacht-desigeren Alberto Mancini har designet Fairline Targa 63 GTO i samarbeide med nederlandske Vripack. Nautic Norway, som er norsk forhandler, forteller at prisen for Targa 63 GTO begynner på om lag 17.5 mllioner kroner inkludert avgifter.
Vi går om bord via badeplattformen, som er stor i seg selv, og med tilgang til egen båtgarasje. Salongen er ganske klassisk, med skapplass og heis til flatskjermen på babord side, og sittegruppen på styrbord side. Byssa er ved siden av førerplassen.
Lagene med lakk til treverket er tilsynelatende mange. Når vi går ned under dekk og samtidig skal ta bilder må vi gi opp forsøket fordi vi får speilbilde av oss selv i treverket. Dørene til hver av lugarene og badene er solide. Treverket er relativt mørkt, men ønsker en ny eier det lysere er det helt sikkert mulig at verftet bruker lysere materialer.
DELPHIA BLUESCAPE 1200
Lang som en hvetebrødsdag
Produsenten Delphia BluEscape 1200 har lagt jobb i at båten skal føles som en luksuriøs leilighet.
Delphia har tidligere prøvd seg på det norske markedet.
Delphia BluEscape 1200 hadde verdenspremiere på Boot Düsseldorf i januar, og ble vist på vannet på Cannes Yachting Festival, der Båtliv tok en liten tur om bord for å få et inntrykk av motorbåten, som ble nominert i både European Powerboat of the Year og Best of Boats. Men hva er det egentlig som fascinerer så mye med denne båten? Den er kanskje ikke typisk norsk Delphia BluEscape 1200 med sin noe «tøffellignende» utseende. Den 41 fot lange båten føles lang å gå gjennom, nesten som en korridor. Akterdekket har grei plass, med en stor døråpning inn til salongen. Her kommer vi først inn til byssa, med sittegruppe litt lenger foran. Store vindusflater gir førsteklasses inntrykk. Selve salongen nærmer seg kanskje litt institusjonspreg for den gjennomsnittlige norske båtbruker. Nedenunder bys det på to bad og to lugarer.
Båten ligger på om lag 145.000 euro, før skatter og avgifter
INVICTUS 370 GT
Lekker enebolig på italiensk
Invictus 370 GT har rikelig med uteplass. Innvendig er båten også overraskende rommelig.
Når vi går om bord i Invictus 370 GT på Cannes Yachting Festival, blir vi møtt av en moderne båt med innslag av lær og børstet stål. Standard båt koster 319.000 euro, før skatter og avgifter. Badeplattformen er hydraulisk, noe som ikke er så vanlig i båter under 40 fot. Dette er en båt der det i det hele tatt ikke er spart på detaljene. Førerplassen består av tre ergonomiske stoler, der man både sitter og står behagelig. Bak disse stolene er det et pantry, og videre er en L-formet sittegruppe som også kan gjøres om til solseng. Ellers er det god dørkplass og lett å bevege seg rundt i båten. Foran konsollen er det vi mer eller mindre kan kalle standard solseng.
Selv om dette er en båt på 37 fot, er det ikke i denne utgaven lagt vekt på at man er mange på tur. Denne egner seg gjerne for et enslig par, i hvert fall om man ønsker å overnatte.
Nede er det en lugar, og resten er komfort. Lugaren er plassert i midtre del av båten, mens det er en salongløsning foran. Om ønskelig kan båten også leveres med to lugarer, på bekostning av salongen. Da er båten bedre egnet for en barnefamilie, eller et vennepar på tur.
SEA RAY 320 SUNDANCER
700 hestekrefter og perfekt for late dager
Sea Ray 320 Sundancer er konstruert for late dager på sjøen, men har også krefter nok for god fart.
Med denne båten har Sea Ray utnyttet båtens plass maksimalt, og komfort er i høysetet. Prisen på båten vi så på Cannes Yachting Festival starter på 230.000 euro før skatter og avgifter. På badeplattformen blir vi møtt av en stor solseng, som også fungerer som en sittebenk om du ønsker å nyte utsikten akterover. Ryggstøtten skyves fram eller til siden, avhengig av om man ønsker benk eller solseng. Og er ikke solsenga stor nok er det lagt til rette slik at bordet kan senkes og legges på en pute. Når det er gjort skal da godt gjøres om du ikke har havnas største solseng i forhold til båtens størrelse.
AMERIKANSK KOMFORT
På styrbord side, bak førerplassen, er det pantry med vask og mulighet for koketopp, om man ikke ønsker med grill som i denne båten. På fordekket er det komfort på amerikansk vis, med tre store seter hvor man sitter som en konge i fartsvind. Det oser av komfort av denne sittegruppen, og man skal være bra fantasiløs om man ikke ser for seg på denne plassen en sval sommerdag.
TO KABINER
Vi går bak vindskjermen igjen og titter inn døra, der vi venter å se en liten kabin. Her er dørken dypt i skroget, og ståhøyden er faktisk ikke så verst. Og plassen er overraskende stor. Salongen i forpiggen kan gjøres om til en dobbelkøye. På styrbord side er et velutstyrt bad, med dusj og toalett, mens det er mikrobølgeovn og kjøleskap på babord side. Bak er en åpen midtkabin med to køyer.
Standard motorisering er dobbelinstallasjon med 260 hestekrefter fra Mercruiser, men ønsker man mer fart leveres den også med dobbelinstallasjon med totalt 700 hestekrefter.
DE ANTONIO D28
Denne er med utenbordsmotor
Nei, det er ikke en innenbordsmotor du nner under solsengen om bord i De Antonio D28.
På Cannes Yachting Festival var D28 stadig ute på prøveturer, men trolig var det de aller færreste som kunne se at denne båten faktisk har dobbelinstallasjon med Mercury Verado. 28-foteren har motorinstallasjonen under solsengen. Hver av dem med 175 hestekrefter i båten som hadde verdenspremiere, men den leveres også med to Veradoer med til sammen 500 hestekrefter. Båten kan også leveres med enkelinstallasjon, om ønskelig. Alle alternativene er med motorer fra Mercury.
Prisen for De Antonio D28 starter på 89.000 euro, altså om lag 880.000 kroner før skatter og avgifter. Ut fra hva Båtliv kjenner til finnes det ingen forhandlere i Norge til denne kanskje mer typiske Middelhavsbåten fra Italia.
HEYDAY WT2
Liten båt, designet for store bølger
Er du ute etter et bedagelig snekke-liv er ikke dette båten for deg. Heyday WT2 har nok få hørt om her til lands, men dette er en båt som er spesialdesignet for vannleker, og da hovedsakelig wakeboard. Den 23 fot store båten har sitteplasser for så mange som totalt 12 personer . For wakeboard kommer båten til sin rett. Den er spesialdesignet for å lage ekstra stor hekksjø. Dette gjør den med å fylle opp noen ballasttanker som gjør den ekstra tung i akterdelen. Under solsengen er bensinmotoren, som yter 350 hestekrefter. Prisen starter på 50.000 dollar.
BAYLINER VR5 CUDDY OB
Liten dagsturbåt på amerikansk
Bayliner er en båt vi ikke hører så mye mer om her til lands, men i store deler av Europa er det en båt som får bra med oppmerksomhet. Dette er også relativ rimelige amerikanske båter. Bayliner VR5 Cuddy leveres både med innenbordsmotor og utenbordsmotor. I European Powerboat of the Year 2018 ble utenbordsvarianten nominert. Dette er en båt som egner seg til enkle overnattingsturer med soveplass for to personer, men også andre vannaktiviteter. Prisen med 150 hestekrefter på badeplattformen ligger på om lag 380.000 kroner før skatter og avgifter inn til Norge.
STEELER NG 52 S OFFSHORE
Gjengangeren
For tredje år på rad var Steeler nominert til European Powerboat of the Year. Dette er en båt som hevder seg godt, og klarer å imponere den europeiske båtpressen år etter år. Dette er ingen billig, masseprodusert båt. Prisen starter på i underkant av en million euro. Båten er designet både for bruk i kanaler og i åpen sjø, og den er til og med CE-sertifisert som A. Båten er bygget i aluminium. Om bord er det to store doble lugarer. Salongen med førerplassen er utstyrt med et stort soltak. Ellers har båten en minimalistisk, men lekker design
SEALINE C430
Fantastisk panoramautsikt
Sealine C430 har ikke spart på vindusflatene. Båten på Cannes Yachting Festival hadde to store lugarer, men kan også leveres med tre lugarer. Alle tre kan da fortsatt ha hver sin dobbelkøye. Midtlugaren er eierlugar, selv om lugaren ved baugen heller ikke er så verst. Båten har i tillegg to store bad med eget dusjkabinett. I salongen er det store vinduer som gir en nydelig panoramautsikt. På varmere dager slipper sommeren inn med en stor takluke, samt en stor skyvedør mot akterdekket som kan åpnes helt. I tillegg kan sidevinduene åpnes, så her er det lagt til rette for god lufting.
Sittegruppen på babord side i salongen er innbydende, og en fiffig løsning er at førerbenken kan mer eller mindre integreres i denne gruppen. På fordekket er det også rikelig med sittemuligheter, med en stor solseng der ryggen kan rettes opp, i tillegg til at pulpiten har et tilhørende setestøtte med en sittepute under.
Standard motor er IPS400, som skal skyve den 13 tonn tunge båten opp i 25 knops fart. Men er mer fart viktig så tåler den også opp til IPS 600 som skal gi en toppfart på 33 knop.
Prisen for denne britiske nyheten ligger på underkant av 3,9 millioner kroner.
BENETEAU GRAN TURISMO 50
Viderefører GT-serien
Her er det plass til liten RIB med vannjet i garasjen. Beneteau har videreført Gran Turismo- serien med en sportscruiser på 50 fot som levers som flybridge eller med hardtop. Den franske båtbyggeren har brukt deres eget patenterte AirStep versjon to. Denne skal være utviklet i samarbeid med Volvo Penta. Verftet mener derfor IPS 600 er den beste motoriseringen. Daglig leder Marius Kragstad hos Kragstad AS, som importerer Beneteau med innenbordsmotorer til Norge, har tro på denne løsningen.
– IPS er noe undervurdert i forhold til eksempelvis tomgangshastighet, og det er virkelig en fordel med manøvrering, sier Kragstad. Han innrømmer å ha endret oppfatningen av dette, etter å ha kjørt en god del båter i denne størrelsen, som da fort havner i fem knop på tomgang.
– Her er det nærmere to knop tipper jeg, sier Kragstad til Båtliv. Prisen for denne båten med flybridge i Norge, begynner på 6,1 millioner kroner.
WINDY 27 SOLANO
Norsk favoritt
Windy slår an i Europa, og deres nye 27-foter er intet unntak.
Dette er en båt med sosial cockpit og grei overnattingsmulighet i kabinen, der det også er et toalettrom i fornuftig størrelse. Men det er ikke noen billig båt. Startprisen er 1,6 millioner kroner med 300 hestekrefter under solsengen. Ønsker du fart opp mot 50 knop så takler også båten opp til 420 hestekrefter. Du kan lese mer om Windy 27 Solano i Båtliv 7 2017.
SERIOUS YACHTS BRIGHTLY 1530
Nederlandsk håndverk
Denne lille yachten måler 15 meter, veier hele 35 tonn, og er bygget i stål. Overbygget er i fem millimeter stål, mens skroget er seks millimeter, og da blir det mye vekt. Kvaliteten er for øvrig mye av den samme som vi finner i langt større yachter. Derav kommer også prisen, som trolig blir avskrekkende for de som søker en liten yacht i denne størrelsen. I Nederland koster den 1,58 millioner euro. Du må dermed fort regne med om lag 17 millioner kroner for denne båten her til lands. Båten har to store lugarer, stor bysse, et hjemmekontor og en stor salong. Båtliv har prøvekjørt stålbåten, og kommer tilbake med prøvekjøring seinere, men vi kan røpe at dette er en båt som imponerer med rolig gange og svært høyt komfortnivå.















