Elbåten Strana og tresjekta "Oscar"

KONTRASTER: 70 år skiller snekka "Oscar" i forgrunnen og elbåten Strana i bakgrunnen. Bruksområdene er de samme, teknologien forskjellig.

Et stille møte mellom fortid og fremtid

Vi lot den moderne eldrevne båten Strana møte den bensindrevne sjekta «Oscar» - begge syv meter lange – i Risør. Aldersforskjellen er 70 år mellom båtene, som rent funksjonelt dekker samme behov: En tur på vannet i sakte fart med familie og venner.

«Oscar» ble bygget for en trelasthandler i Lillesand i 1951, mens Strana fra Orust E-boats AB er ny av året. 70 års teknologisk utvikling skiller de to båtene, men det er også en hel del likhetstrekk mellom dem.

Det slår oss når vi går ombord i Strana hvor stabil den er. Batteriene og alt av styringssystemer ligger skjult og forseglet under dørken, og sørger for et lavt tyngdepunkt. Hele layouten er basert på samme funksjonelle grunntanker som en snekke, med benker på hver side forut og to sitteplasser akter, der også «rorkulten» i form av en elektronisk styrestikke befinner seg på en konsoll mellom setene. Båten er i nesten alt og ett en snekke, men må kunne sies å havne i kategorien plattgatter, selv om den ikke har noe egentlig akterspeil. I stedet har den en solseng og en badeplattform. Siden motoren sitter i selve poden, så er plassen under solsenga utnyttet til et stort stuerom.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER