
Slik shiner du opp gummijolla
Slitne gummibåter kan bli «som nye». Men ikke alle råd hjelper.
Vi har en reportasjebåt som rimelig nok benyttes en del gjennom sesongen; fra april til oktober. Den er fra 2007 og vi har holdt den godt vedlike opp gjennom årene, men nå trengte den litt ekstra pleie. Vi henvendte oss til Geir Peter Sletaune hos firmaet Rammsalt i Asker – med et håp om at reportasjebåten skulle få tilbake sin opprinnelige glans. Det viste seg ikke å være så enkelt.
Rammsalt er spesialister på gummijoller og RIB-er (Rigid Inflatable Boat), spesielt innenfor salg og reparasjoner, men de har også god kompetanse på rengjøring og vedlikehold.
Gjennomfargede flekker
Vi kommer med RIB-en på tilhenger og Sletaune står klar for å fjerne ulumskheter på vår røde gummi. Men;
– Det virker som dere har fått noen gjennomfargede flekker i båten som ikke forsvinner, forteller han oss etter at han begynner å vaske og skrubbe.
Vi blir selvfølgelig skuffet, og hos Sletaune går det ut over yrkesstoltheten. Ok, så finnes det ikke et vidundermiddel som kan ta alt. Men det er nesten.
I tillegg forteller han oss at rød er den verste fargen. Den både falmer og er vanskeligst å holde ren…
Det finnes mange produkter på markedet som er beregnet til gummibåter og de store produsentene har alle sine spesialtilpassede produkter, men hos Rammsalt sverger de til middelet New Magic. Et middel de bruker på det aller meste av gummibåter for oppfriskning.
– Vi har prøvd mange alternativer, men dette er det beste vi har falt ned på, forteller Sletaune.
Selv om våre svarte flekker ikke forsvinner, blir vår røde VSR 5.8 penere. Det skjer på denne måten: Først bruker man et vaskemiddel som man spruter på et begrenset område, så lar man det virke noen minutter. Deretter rubber man med en svamp. Bruk gjerne oppvasksvamper som du får kjøpt i butikken. De er effektive og billige. Etter at du har fått løs skitten, tørker du av med et frottéhånkle. Det trengs ikke å skylles etterpå.
Pass på liming
Etter at du er ferdig med rengjøringsdelen, skal du pusse med «New Gum Cream» fra den samme produsenten. Dette metter gummien og gir den glans og motstandsdyktighet mot skitt og smuss.
– Det er viktig at du ikke bruker løsemidler på gummien, legger han til.
De aller fleste gummibåter, eller RIB-er er i dag lagd enten av PVC eller Neopren. Sistnevnte er, ifølge Sletaune, et bedre materiale, rent kvalitetsmessig og spesielt når det kommer til holdbarhet.
– Når det kommer til vedlikehold som vask og vårpuss, er det de samme produktene man bruker på alle typer, enten det er PVC eller neopren, sier Sletaune.
– Men om du skal lime og reparere, er det noe helt annet. Da må du bruke korrekt lim til de forskjellige materialene.
Funker
Selv om vi ikke fikk se de helt store resultatene på vår reportasjebåt, fikk vi se det til gangs på en båt Rammsalt hadde stående innendørs.
På en lys grå gummibåt demonstrerte Sletaune produktet og beviste at det fungerer godt.
– Et annet råd jeg kan gi, er å gjøre dette på høsten. Om våren kan det være verre å få av skitten og den har en tendens til å gro ekstra fast gjennom vinteren, sier han.
Vi besøkte også båtutstyrsbutikken Maritim for å høre hva de tilbyr sine kunder med møkkete gummibåter.
– Det er spesielt et produkt vi selger mye av, forteller Anders Dahl hos Maritim.
– Jeg har ikke prøvd det selv, men vi har fått mange gode tilbakemeldinger, legger han til.
Produktet kommer fra Polymarine og selges både enkeltvis og i en pakke med alt du trenger.









