Båtsalget

NORGE: Finske båtprodusenter solgte båter til Norge for nær 600 millioner kroner i 2021
NORGE: Finske båtprodusenter solgte båter til Norge for nær 600 millioner kroner i 2021

Finsk båtbransje setter rekord

Finsk båtbransje omsetter for nesten ti milliarder kroner, sysselsetter 3500 personer, og i fjor ble det eksportrekord.

Publisert Sist oppdatert

For den finske båtnæringen var 2021 et sterkt vekstår. Bransjens somsetning økte med 40 prosent, og båteksporten satte ny rekord.

Båtbransjen sysselsetter rundt 3500 personer i Finland og Finnboats medlemsbedrifter omsetter for nesten én milliard euro, skriver Finnboat i en pressemelding.

Selskapenes annonserte eksportfakturering for hele året beløp seg til 518 millioner euro, hvorav andelen båteksport var 442 millioner euro. 76 prosent av båtene produsert i Finland ble eksportert.

Luksusbåtprodusentene i Jakobstad, der Swan og Baltic er kjente merkevarer, solgte i fjor båter til 200 millioner euro til utlandet. Finsk båtbransje solgte båter til Russland for 16 millioner euro i fjor. Finnboat tror ikke at handelsforbindelsene østover vil ta seg opp igjen på mange tiår, etter den russiske invasjonen av Ukraina med påfølgende sanksjoner.

Norge

De viktigste eksportmarkedene er Sverige og Norge, selv om De britiske jomfruøyene rykket opp til andreplass takket være salg av luksusyachter. Eksporten til Sverige steg med 26 prosent til i overkant av 6000 båter. Eksporten til Norge var også i sterk vekst på 21 prosent, melder Finnboat. Vi nordmenn kjøpte finske båter for 58,2 millioner euro (nær 600 millioner kroner) i fjor.

Også i Finland vokste båtsalget i 2021, og det var særlig fart i salget av båter under ni meter, melder Finnboat.