Askeladden er populære i Ålesund.
Askeladden er populære i Ålesund.

Håper å passere 100 millioner

Flere førstegangskjøpere og større fart i salget av daycruisere og bowridere løfter Ferd Båt til nye salgshøyder.

Publisert

Båtmagasinet har spurt daglig leder Rune Westad i Ferd Båt i Ålesund om trender i båtbransjen, hvilke modeller han selger mest av, og forventningene til neste år. Ferd Båt har et bredt utvalg av styrhusbåter, daycruisere, skjærgårdsjeeper, RIB-er, joller og vannskutere.

Er du fornøyd med salg og regnskapsresultat i 2019, og hvordan vil du kommentere regnskapet for fjoråret?

–Vi er ikke fornøyd med regnskap og salg i 2019. Vi hadde en nedgang i omsetning og resultat fra 2018. Vi vet årsaken og har jobbet med å snu dette siden høsten 2019 og frem til i dag. Resultatet av dette ser vi blant annet i 2020

Hvordan er 2020 sammenlignet med 2019, er det vekst i omsetning, er det bedring av driftsresultat?

–For 2020 blir det derimot både omsetnings og resultatrekord for oss. Under forutsetning av to normale måneder i november og desember havner vi på ca 99 millioner kroner i omsetning (vi håper å passere 100 mill), noe som er en solid omsetningsøkning fra 2019, men ennå mer gledelig er det at vi ser ut til å mer enn femdoble resultatet vårt for 2020, vi forventer et resultat før skatt på rundt fem millioner for 2020

Hvilke modeller solgte dere mest av i fjor? Hvilke selger dere mest av i år?

–For oss er det åpne, klassiske båter i prisklassen 150 000 til 300 000 kroner som er volumselgere i tillegg til ulike styrhusbåter (Pilot house) i prisklassen 500 000 til 800 000 kroner, og slik har det vært de siste årene. Det samme er tilfelle i 2020, men i år har vi solgt mer av typiske bowrider- og daycruiser modeller enn tidligere.

Større

Hvilke trender generelt ser dere i båtmarkedet nå?

–Vi selger som nevnt mer bowridere og daycruisere enn tidligere i år. I et normalår er det mange av våre trofaste kunder som skifter til nye modeller, slik har det også vært i år men i år har det også vært en større tilgang av førstegangskjøpere. Ellers er det en klar trend at båter med utenbordsmotorer bare blir større og større.

Forventer dere videre salgsvekst i 2021, evt hvor mye? Hvilke båttyper og modeller forventer dere at vil selge bra neste år?

–Vi budsjetterer ikke med salgsvekst for 2021, men forventer at salget vil holde seg stabilt sammenlignet med rekordåret 2020, samt at trenden med mer salg av daycruisere og bowridere holder frem.

Hvordan har Covid19 påvirket din virksomhet i år, og hvordan forventer du at pandemien vil påvirke salget neste år?

–Covid 19 tror vi vil medføre at sesongen starter tidligere i 2021 enn noen gang tidligere, det vil bli vanskelig å skaffe nok båter av de mest populære modellene som en følge av at veldig mange forhandlere har ett langt lavere lager inn i ett nytt år enn tidligere. Flere forhandlere jakter derfor på de samme båtene som er tilgjengelig fra produsent. I tillegg har flere produsenter begrenset kapasitet på grunn av Covid 19 og greier derfor ikke å produsere så mange båter som normalt. Gode eksempel er store leverandører som Jeanneau og Beneteau, som har dårligere kapasitet i 2021 enn normalt.

Det er ikke utenkelig at sommeren blir i Norge i 2021 også, og i så fall er det bare å innstille seg på mye hardt arbeid også neste sesong.

Powered by Labrador CMS