Premiumbåter med klare målgrupper

TO HELÅRSBÅTER: Askeladden P92 til venstre og Ibiza Grand Explorer
TO HELÅRSBÅTER: Askeladden P92 til venstre og Ibiza Grand Explorer

Test av to styrhusbåter: Ibiza Grand Explorer mot Askeladden P92 SUV

Å definere hva man har behov for er avgjørende for å kunne gjøre et klokt båtvalg. Det viser denne testen av toppmodellene til Ibiza og Askeladden. Disse to styrhusbåtene er tilsynelatende like, men gjennom noen timers bruk oppdager man tydelige forskjeller mellom Askeladden P92 SUV og Ibiza Grand Explorer. Begge er et kompromiss mellom ulike løsninger.

Publisert Sist oppdatert

BÅTMAGASINET 12/2020: Utenbordsmotorene gjør sitt inntog i stadig større båtmodeller i segmenter som tradisjonelt har vært dominert av innenbordsmotorer. Da to store aktører på det norske markedet, nemlig Ibiza Boats og Askeladden Boats, lanserte sine nye flaggskip med styrhus i 2019 og 2020, var de begge på over ni meters lengde – og begge var bygget for store utenbordsinstallasjoner.

Begge modellene er forberedt både for singel- og dobbelmontasje. For mindre enn tyve år siden var kombinasjonen av så store båter og utenbords nærmest utenkelig her i Norge på grunn av motorteknologien. Med firetakternes definitive gjennombrudd rundt år 2000 har utenbordsmotorene ryddet innenbordsmotorene helt av veien i mindre day- og weekendcruisere. Den samme utviklingen ser man nå på flere av modellene hos de store produsentene i Europa: Nimbus har båter helt opp i 13 meter med utenbords, og franske Jeanneau har en flybridgebåt på nærmere 11 meter med «påhengere». Nå har denne utviklingen for alvor også nådd Norge, der Ibiza og Askeladden med sine nye modeller har tilpasset seg henholdsvis Yamahas og Suzukis stadig større motorer på opptil 425 hestekrefter.

HELÅRSBÅTER: Flaggskipene til Askeladden og Ibiza henvender seg til litt ulike brukergrupper, men som begge bruker båten gjennom en lang sesong.
HELÅRSBÅTER: Flaggskipene til Askeladden og Ibiza henvender seg til litt ulike brukergrupper, men som begge bruker båten gjennom en lang sesong.

Turbåter

Både Ibiza Grand Explorer og Askeladden P92 SUV aksler seg plass blant konkurrenter som Viknes, Targa og Sargo. Mens den tradisjonelle styrhusbåten med utenbordsmotor i lang tid var mer spesifikt rettet mot fritidsfiske og hadde begrenset bokomfort, er de to båtene i denne testen en krysning mellom praktisk bruksbåt med mulighet for fiske som også tilbyr god overnattingskomfort for en weekendtur. Selv om begge er lukkede styrhusbåter med et stort akterdekk, henvender de seg til litt ulike kundegrupper. Den ene er mer en flerbruksbåt i Viknes-segmentet, mens den andre er mer en familieturbåt i Targa-segmentet. Askeladden sikter seg inn mot en målgruppe som vil bruke båten på ferieturer, men samtidig ha mulighet til å rydde akterdekket for mer aktivt fritidsfiske. Den har en bedre bysseløsning, og det store akterdekket med den modulbaserte innredningen gjør Askeladden til en typisk «vestlandsbåt» med muligheter til å tilpasse båten til ulike sesonger. Ibiza vektlegger den praktiske dekksløsningen for landstedbruk i kombinasjon med mer innvendig bovolum. Ikke like lun innvendig, men derimot oppleves den som vesentlig mer romslig og enklere å bevege seg rundt i. Sidedøren ved førerplassen, det nedsenkede sidedekket med delvis walk around-løsning, og en bedre disponert utvendig førerposisjon gjør båten mer funksjonell ved daglig bruk.

Nye på markedet

Norske Ibiza Boats i Arendal lanserte sin Grand Explorer høsten 2020, mens Askeladdens P92 SUV kom på markedet høsten 2019.

Ibiza Grand Explorer er basert på samme konsept som 811 Explorer. Båten definerer sitt eget segment i segmentet, med styrhus plassert off center og med en bred gangflate på styrbord side langs styrhuset. Også den nye modellen har de karakteristiske designelementene som produsenten var tidlig ute med, blant annet baugfender og kraftige fenderlister. Båten har et V-bunnskrog med steglister på lik linje med de øvrige Ibiza-modellene, med kraftig chine (brede sprutlister i vannlinjen) som gir tørr gange og god sideveis stabilitet også når båten ligger stille. Samtidig er disse sprutlistene så høyt plassert at de demper og gir en myk gange i mye sjø.

EGNET FOR TURER: Askeladden P92 SUV og Ibiza Grand Explorer tar opp konkurransen med veletablerte turbåter.
EGNET FOR TURER: Askeladden P92 SUV og Ibiza Grand Explorer tar opp konkurransen med veletablerte turbåter.

Askeladden har mange års erfaring med styrhusbåtkonseptet, både med innenbords- og utenbordsmotorer. P92 SUV er storesøsteren til P79 og har i likhet med den mindre modellen et skrog med to step. En av ambisjonene med P92 SUV har vært å skape en lukket styrhusbåt som både dekker tursegmentets behov for komfort og den mer aktive brukerens krav til uteplass. P92 SUV er derfor basert på et helt nytt skrog, men deler interiørløsninger og dekkslayout fra styrhusveggen og fremover med den mindre Askeladden P79. Akterdekket på det nye flaggskipet er på hele 5,3 kvadratmeter. Når samtlige benker er montert, byr dekket på komfortable sitteplasser til åtte personer.

Sjøegenskaper

Da Ibiza fornyet hele modellprogrammet for en del år tilbake, designet produsenten et dobbelt chine der det øvre chinet balanserer og demper båten ved stilleligge og ved kjøring i sjø. Dette videreføres på den nye modellen, men med ytterligere et tredje chine. Det gir tørr gange, båten går høyt og økonomisk og har dessuten svært god stabilitet når den ligger ved brygga og folk beveger seg om bord. Grand Explorer har et godt balansert skrog med et bredt fartsregister og lav planingsterskel, noe vi verdsetter høyt på denne typen båter. Muligheten til å gå komfortabelt i mellomregisteret mellom 12 og 18 knop er helt vesentlig i våre farvann, med mye krapp strømsjø som krever at man reduserer farten. Fartsregisteret er svært bredt, og båten planer allerede ved 14–15 knop, noe som gjør at man uanstrengt kan holde en bra marsjfart selv i krapp sjø. Vi testet båten med to Yamaha F150 på hekken. Med denne motoriseringen logget vi 35 knop i toppfart. Grand Explorer er kompakt bygd, noe som gir en høy grad av opplevd kvalitet og komfort ved kjøring også under ruskete forhold.

DOBLE MOTORER: Begge testbåtene hadde dobbeltinstallsjon på hekken, men de er også tilgjengelige med singelmontasje.
DOBLE MOTORER: Begge testbåtene hadde dobbeltinstallsjon på hekken, men de er også tilgjengelige med singelmontasje.

Testbåten fra Askeladden hadde også dobbeltinstallasjon i form av to Suzuki DF250 ATXX på hekken. Denne motoriseringen ga en toppfart på hele 50 knop – hvilket er langt over det de fleste har behov for. Båten kler den ekstra vekten i hekken, men man har lite glede av dette fartspotensialet utover at man kan holde en god marsjfart på drøye 30 knop på et lavt og komfortabelt turtall. Et vesentlig mer aktuelt motoralternativ vil være 2x200 hestekrefter eller en singel 350-hester. Med sistnevnte har båten en toppfart på anstendige 41 knop. Askeladden P92 SUV har, i likhet med de øvrige modellene i Askeladden-programmet, to step. Fordelen med dette er at man ikke behøver å tenke noe særlig på motorenes trimvinkel. Ulempen er at båten i liten grad reagerer på trim.

Det butte forskipet på P92 SUV gir mye innvendig volum under dekk, men som vi har påpekt i en tidligere test får båten lett vann over dekk ved kjøring i grov sjø. Selv om P92 SUV har en relativt marginal planingsterskel, legger den seg først i plan rundt 18 knop, i motsetning til Ibiza som planer allerede ved 14–15 knop. Dermed må man enten helt ut av plan eller presse på litt ekstra ved gange i grov sjø. Begge deler påvirker komforten om bord.

Uteplassen

Foruten forskjellene i skrogdesign, er det først og fremst dekkslayouten som skiller Ibiza Grand Explorer og Askeladden P92 SUV. Med sitt styrhus plassert off center mot babord og et trygt sidedekk på styrbord side, er dette en båt som gjør det enkelt og sikkert å bevege seg fra for til akter ved fortøyning og helårsbruk. Også Askeladdens styrhus er plassert en anelse off center mot babord, men med tradisjonelle dollbord rundt styrhuset som man må opp på når man skal frem på fordekket.

FLEKSIBELT: Med over fem kvadratmeter dørkareal og modulbasert innredning, skiller akterdekket til Askeladden seg fra konkurrentene.
FLEKSIBELT: Med over fem kvadratmeter dørkareal og modulbasert innredning, skiller akterdekket til Askeladden seg fra konkurrentene.

Både Askeladden og Ibiza tilbyr en hardtopløsning med helt eller delvis fast tak over akterdekket. Løsningen er standard, inkludert elektrisk soft top, på Ibiza og tilleggsutstyr på Askeladden. Askeladden tilbyr ulike tilpasningsmuligheter i form av blant annet elektrisk soft top og panoramavindu samt heldekkende sidekalesje. Dermed tilbyr begge båtene mulighet til å lukke akterdekket helt inne på regnfulle dager, men også ekstra, tørr plass om vinteren. En slik løsning med fast tak og tekstilsider, gjør dessuten håndteringen av kalesjeløsningen svært enkel.

STANDARD: Det selvbærende taket over akterdekket i Ibiza gir mulighet til å lukke akterdekket med kalesjetak og -vegger.
STANDARD: Det selvbærende taket over akterdekket i Ibiza gir mulighet til å lukke akterdekket med kalesjetak og -vegger.

Mens Askeladdens dekk er langt og smalt, er Ibizaens akterdekk bredt og kort. På Ibiza er det en fast benk med stueplass på babord side, samt en smart akterbenk der både ryggen og setet kan vippes frem og tilbake. Dermed utvides plassen i motorbrønnen ved behov, samtidig som man kan sitte begge veier. I kombinasjon danner benkene en romslig L-formet sittegruppe rundt et bord. På styrbord side akter har båten en svært funksjonell utvendig førerplass med siktlinjer som forblir uforstyrret gjennom hele fartsregisteret. Via en stor luke i dørken har man god adkomst til alle tekniske installasjoner. Grand Explorer har dype kasser med plass til tauverk og fendere med adkomst fra badeplattformen.

En høy og godt dimensjonert rekke går helt frem til baugen, hvor en bred luke over dreggkassen gjør det enkelt å stige i land eller om bord. I det dype rommet under luka er det plass til tauverk og fendere. Her finnes også en praktisk, hengslet baugstige. Lanternene er montert godt skjermet. Det samme gjelder den kraftige bauglyskasteren. Til sammen har båten seks solide kryssholt.

Askeladden har mulighet til å dekke langbord på akterdekket, med en modulbasert interiørløsning med kasser som relativt enkelt kan settes inn eller fjernes, avhengig av bruk og sesong. Ulempen med denne løsningen er at man har begrenset adkomst ned under dekk via de tallrike lukene i dekket. På akterspeilet er det sløyebenk, og under lokket er det en 150 liters is- eller fiskekum. Denne kan leveres med sirkulasjonspumpe som ekstrautstyr. Båten er også designet for enkel ettermontering av blant annet teinehalere. Rett på innsiden av porten på styrbord side er det innfelt et praktisk fenderstativ.

Også Askeladden er tilgjengelig med en utvendig styreposisjon som gjør det enklere å håndtere båten alene eller når den brukes i forbindelse med fiske. Sammenlignet med Ibiza er imidlertid sikten fra denne dårligere, og plasseringen av den ruvende, elektroniske motorspaken på vår testbåt gjør det besværlig å bevege seg ut på dollbordet når man skal fortøye. Det er absolutt nødvendig å deaktivere motorspaken før man går ut på dollbordet slik at man ikke uforvarende setter motoren(e) i gir. Også Askeladden har seks solide kryssholt.

Muligheten til å bevege seg fra side til side i motorbrønnen er omtrent likeverdig og bra i begge båtene.

Førerposisjon

Begge båtene har godt disponerte førermiljøer. Ibiza har en stor sidedør ved førerplassen som gir direkte adkomst til sidedekket, noe som gjør båten svært enkel å håndtere alene. Førerstolen er montert på en solid søyle og har alle justeringsmuligheter i høyde- og lengderetning.

OVERSIKT: Førerplassen i Askeladden er organisert rundt en stor multifunksjonsskjerm med få øvrige paneler og brytere.
OVERSIKT: Førerplassen i Askeladden er organisert rundt en stor multifunksjonsskjerm med få øvrige paneler og brytere.

Selve konsollen er enkel og ryddig med plass til nødvendig instrumentering, inkludert en stor kartplotter. Her er også 12 volt-uttak på plass. Ved konsollen er det mulig å kjøre både stående og sittende. Det buede, stående frontvinduet er forsynt med solide vindusviskere og defrosterdyser. Svært store glassflater gir både god sikt og en åpen følelse. De store dørene og skyvetaket gir mulighet til å åpne opp for mye lys og luft på fine dager, men også til å lukke båten helt.

GOD SIKT: De store vindusflatene i Ibiza gir førsteklasses oversikt både for fører og passasjerer.
GOD SIKT: De store vindusflatene i Ibiza gir førsteklasses oversikt både for fører og passasjerer.

Askeladdens førermiljø er designet rundt navigasjons- og underholdningssystemet I-Command. Dette består av en stor skjerm som i tillegg til å presentere alt av navigasjons- og motordata, også er et panel for betjening av en rekke funksjoner om bord, blant annet varmeapparatet. Vi hadde litt problemer med å få full effekt på defrosteren under testen. Årsaken var at varmeren regulerer ned viftehastigheten automatisk. Trenger man mer trykk i defrosterdysene, kan brukeren regulere viftehastigheten via skjermen. Førermiljøet er svært ryddig organisert og føreren har god oversikt gjennom hele fartsregisteret. Et armstø som man kan legge armen på ville vært en fordel når man skal regulere turtallet ved kjøring i sjø.

Salongen

Interiøret i Askeladden oppleves som noe lunere enn i Ibiza, blant annet på grunn av tepper på dørken.

TURBÅT: P92 SUV har samme layout som P79 fra bakveggen og fremover.
TURBÅT: P92 SUV har samme layout som P79 fra bakveggen og fremover.

I Ibizaen var det laminatdørk med nater. Til tross for at Ibiza har et bredt, nedsenket sidedekk på styrbord side, har den en romsligere salong enn Askeladden med noe bedre plass i sittegruppen. I 911 Grand Explorer har fire voksne utmerket plass rundt det hev- og senkbare klaffebordet. Hele salongen kan enkelt konverteres til en romslig barnekøye ved hjelp av et smart putesystem. Passasjerbenken har vippbart ryggstø slik at alle passasjerene kan sitte i fartsretningen om ønskelig.

LYST: De store vindusflatene gir alle om bord god sikt fra samtlige sitteplasser.
LYST: De store vindusflatene gir alle om bord god sikt fra samtlige sitteplasser.

Bak førerplassen har båten en byssemodul med kokeapparat og servant med trykkvann. Byssa har både stuerom og kjølekapasitet nok for en ukes tur for et par, men den er enklere enn byssa i Askeladden. P92 SUV har en bysse skikkelige skuffer, avsettingsplass, oppvaskkum, kokeapparat og kjøleskap. Her er det god oppbevaringsplass til både bysseutrustning og mat.

Begge båtene har en stikkøye under salongen. I Ibiza får man adkomst til denne ved å løfte opp det hengslede trinnet i forkant av passasjerplassen. Her er det grei liggekomfort for to personer. I Askeladden er stikkøya mer adskilt fra salongen, men åpningen inn i køya er noe trangere enn på Ibiza.

TO LØSNINGER: Ibiza er tilgjengelig med en helt åpen løsning eller med dør inn til lugaren forut.
TO LØSNINGER: Ibiza er tilgjengelig med en helt åpen løsning eller med dør inn til lugaren forut.

Hovedlugaren

Begge båtene har romslige dobbelkøyer forut som byr på god overnattingskomfort. Mens Askeladden har bedre ståhøyde på lugaren, tilbyr Ibiza en større køye.

I Askeladden er toalett- og sovefasilitetene under dekk adskilt fra styrhuset med en skyvedør. Båten har en fullverdig dobbeltkøye forut. Takket være skrogvinduer og dekksluke er det lyst og god romfølelse under dekk og bra ståhøyde.

Layouten i Ibiza kommer i to versjoner; én med åpen løsning ned til lugaravdelingen og én med dør.

I den åpne versjonen beveger man seg uhindret mellom de to avdelingene. Versjonen med dør gir mer privatliv og også et lunere interiør.

LUGAR: Bokomforten under dekk i Askeladden er bra takket være god høyde og stor køye.
LUGAR: Bokomforten under dekk i Askeladden er bra takket være god høyde og stor køye.

I begge båtene er det et fullverdig toalettrom i forkant av førerplassen på styrbord side. Også i Askeladden gir skrogvinduer og dekksluker både lys og luft. Downlights under dekk og leselampe sørger for rikelig belysning. Det er noe mer oppbevaringsplass på lugaren i Ibiza takket være en modul med hyller og skapplass.

Toalettrom

Både Ibiza og Askeladden har separate toalettrom på styrbord side, i forkant av førerplassen. Ingen har full ståhøyde, men sittehøyden er henholdsvis 150 centimeter i Ibiza og 154 centimeter i Askeladden. Toalettrommene er tilnærmet likeverdige med støpt innredning og vask. Askeladden har overskap, mens Ibiza har et åpent rom i servantbenken. Innredningen i Ibiza oppleves som noe enklere enn i Askeladden, men begge båtene leveres med komplett utrustning i form av toalettrullholder, speil og knagger.

Konklusjon

Teknisk og komfortmessig er Askeladden P92 SUV og Ibiza Grand Explorer premiumprodukter. De tilbyr også mange av de samme løsningene og dekker mange av de samme behovene, men med ulik prioritering av egenskaper og funksjoner. Begge er lukkede styrhusbåter som egner seg for bruk gjennom store deler av året. P92 SUV er noe trangere innvendig enn Grand Explorer, men har en mer fleksibel akterdekkløsning som egner seg bedre for fiske. Den har et akterdekk som man må opp i Viknes-klassen for å finne maken til. Grand Explorer utmerker seg med funksjonell og trygg dekkslayout med tanke på bevegelse fra for til akter, men er mer eget for turbruk enn fiske.

Bokomforten for et par er omtrent likeverdig, men Ibiza har en bedre køyeløsning og romsligere salong enn Askeladden. Utformingen av forskipet og plasseringen av styrhuset langt forut gjør at Askeladden er våtere enn Ibiza. Askeladden har dessuten et mindre fleksibelt fartsregister enn Ibiza.