TESTET | Askeladden 645 Spider med Mercruiser 1,7 D 116 hk

Trygt og tregt fra Askeladden

Spider har et pent og sportslig utseende, men imponerer ikke med en 116 hk dieselmotor

Publisert Sist oppdatert

LES HELE TESTEN AV WALKAROUNDBÅTER MED INNENBORDSMOTORER HER

Er WA-båten dermed lite brukervennlig? Absolutt ikke. Men man må ha klart for seg hvilket behov man har, og hva båten skal brukes til. Ønsker du å ta partneren din med på en lengre båtferie, vil du kanskje sette kabin-komforten først. Da ville vi i stedet for en WA-båt valgt en DC med bred vindskjerm og optimal inneplass. Er du glad i å fiske, trenger båt til å frakte utstyr til hytta, og ikke har behov for soveplass, vil det greieste være å kjøpe en skjærgårdsjeep.

Dersom du ikke har helt klart for deg om det er DC-båten eller skjærgårdsjeepen som passer for deg, kan WA’en tilby litt av begge deler, og faktisk være et godt alternativ. Ferdes du mye innaskjærs og ofte går i land på holmer og skjær, er det greit med god tilgang til dekket, noe WA-båten gir.

Men man kan få mistanke om at «Walk-Around» båten er et utfall av et sterkt ønske om fornying - en fornying som hverken ­skulle koste for mye eller innebære for stor risiko. Resultatet er blitt en trendy båt som i bunn og grunn ikke tilbyr stort mer enn hva de eksisterende modeller på markedet alt har. Skroget er ofte det samme på skjærgårdsjeeper, daycruisere og WA-båtene.

Vi har til sammen testet åtte WA-båter, fem med utenbordsmotor og tre med innenbordsmotor. Første del i forrige nummer av Praktisk Båtliv tok for seg utenbordsmodellene, mens vi her tar for oss innenbords­modellene.

Som den påfølgende testen viser, er det variasjoner i båtene som gir dem forskjellig grad av brukervennlighet – men alt vil selvsagt avhenge av hvilke behov du setter høyest: Uteplass, inneplass, kjøreegenskaper eller praktiske løsninger.

Askeladden 645 Spider med Mercruiser 1,7 D 116 hk

Pent dashbord og godt ratt. Pluss for koppholder av metall i underkant.
I motsetning til bensintanken er det lett å komme til motoren fra alle kanter. Pluss for fint motorrom og god isolering, noe som trengs i en dieselbåt.
Pene, stripete puter, Porta Potti og sove- plass for to personer. Enkelt, men trenger du mer?
Et stort pluss er de gode førerstolene i Spider 645. Kvaliteten gjør dem imidlertid fyldige, noe som skaper plassproblemer når de skal utgjøre en sittegruppe med bord på akterdekk.
En mindre kabin gir utslag i et romslig fordekk. Her går det mye bagasje, eller man står trygt og fisker. Teakdekket er limt og boltet, og ser bra ut.

Askeladden 645 Spider

Tekniske Data:
Lengde:6,45 m
Bredde:2,50 m
Vekt:1 600 kg
Motor:116 hk Mercruiser 1,7 liters diesel
Pris:405.700 kroner
Produsent:Henrik J. Askvik Sønner, Hagavik
Telefon:56 30 87 90
Infowww.askeladden.no

Trygt og tregt fra Askeladden

Askeladden 645 Spider setter komforten i høysetet, bokstavelig talt. Ingen kan matche setene til Askeladden i denne testen, enten du sitter på akterbenken eller i førerstolene. Sistnevnte kan også brettes opp og gi en hevet sitteposisjon, noe de andre førerstolene i denne testen ikke tilbyr.

Spider 645 er 10 cm lengre og 5 cm bredere enn lillesøster 635 WA, som vi testet i del 1 (6/2003). Størrelsesforskjellen holder likevel ikke til å gi nok albue­rom om bord, i hvert fall ikke bak kabinen. Skal man snu de fyldige førerstolene mot akterbenken og montere spisebordet blir hele oppsetningen alvorlig trang, spesielt dersom du har lengre ben enn gjennomsnittet.

645 Spider er en mer ekte WA enn lillesøsteren, mye på grunn av en betraktelig mindre kabin. Dette gir bedre plass på dekket forut, hvor man beveger seg trygt med høye fribord og støtte fra pulpit både langs rekka og rundt vindskjermen. Nede i kabinen er det soveplass til to, men disse skal være gode venner. Det er mer romslig her enn i Uttern S 64, men noe mindre enn i Ryds 23. En Porta Potti er plassert under midtplaten. Grei finish.

Spider er en småpen båt, med et sportslig preg og fokus på tredetaljer. For å gi et allsidighets «touch» har Askeladden montert metallrør for feste av fiskestenger, to på hver side. Vindskjermen dekker godt, førerposisjonen kjennes behagelig og sikten er god. Når Askeladden får rettet på småfeilene, blant annet kabindøren som knekker nøkkelen mot dashbordet, kan dette bli en testvinner.

Askeladden 645 Spider

PLUSS

+ Gode seter

+ Pent utseende

MINUS

– Trang cockpit­løsning

– treg med dieselmotor