
TEST: FJERNOVERVÅKNING
Overvåker båten - men uferdig programvare
Med en SafeCurrent-enhet til under tusenlappen og 29 kroner i måneden er det mulig å fjernovervåke viktige båtdata. Men den nettbaserte delen av dette nye, norske systemet har store mangler.

Kort fortalt sjekker SafeCurrent batterispenning og omgivelsestemperaturen der den kortstokk-store senderen er montert. Via mobilnettet sender enheten sporadisk oppdateringer mange ganger daglig når forholdene endres, for eksempel under ladning, forbruk, oppstart eller gange, litt sjeldnere når forholdene er stabile. I tillegg leverer SafeCurrent omtrentlig lokalisering av båten basert på mobilnettdata.
Avlesning og kontroll skjer via en hjemmeside, og med bruk av egendefinerte verdier kan avvik generere varsler på SMS eller e-post. Stiger spenningen brått? Det kan skyldes uønskede gjester eller tyveri. Faller spenningen unormalt? Da kan lader eller landstrøm ha falt ut. Kanskje lensepumpen i verste fall jobber hardt med å holde en lekkasje under kontroll? Da er en rask SMS-alarm godt å ha.
Testet i sommer
Systemet ble lansert av forhandler og leverandør Seatronic under Sjøen for Alle i mars, og Båtliv fikk tilsendt en enhet for testing. Den lille boksen ble montert i journalistens Nauticat før sommerens ferieturer.
Vi valgte da å koble SafeCurrent til båtens forbruksbank, to gel-batterier som står sammen med startbatteriet i en kryssfinérkasse i motorrommet under salongen. Startbatteriet er skjermet fra forbruk og holder alltid høy spenning. Skulle startbatteriet av en eller annen grunn klappe sammen er det lett å koble inn forbruksbatteriene for nødstart. Vi så det derfor ikke det som påkrevet å montere to enheter.
Denne maskinmonteringen minner mer om klassiske motorbåter enn om typiske seilbåter, og båten brukes også med mye motorgange og drift av strømsultent komfortutstyr. Spenningsovervåkning er da viktig for å ta vare på de dyre forbruksbatteriene og også temperaturen i motorrommet er viktig for god batterihelse.
Lettmontert
Monteringen var lett. Vi koblet SafeCurrent til ett av de parallellkoblete batteriene, valgte å trekke ledningene til oversiden av batterikassen og festet SafeCurrent til lokket med dobbeltsidig tape, sikret med en bit gaffa. Vi ville foretrukket at det også var «ører» for skruer eller bolter på enheten.
Ledningene og terminalene er nokså spinkle og uten synlig sikring, men terminalene passer greit over en standard batteriklemme. Jobben tok under ti minutter og en LED-lampe blinket deretter noen ganger. Først ble dette tolket som dårlig kontakt ettersom den syltynne bruksanvisningen kun sier «sjekk at rødt lys på enheten tennes». Dette ble feilaktig oppfattet som at lysdioden skal lyse permanent.
Faktisk måtte alle monteringsvalgene tas på basis av egne erfaringer. Utfyllende informasjon med råd og tips for montering og bruk bør straks på plass.
Registrering og betalingsinfo
Neste trinn var å logge seg på SafeCurrents hjemmeside, registrere navn og bankkort og skrive inn IMEI-nummeret på boksen. En QR-kode gjør dette lettere med mobiltelefon. Informasjonen suppleres med fartøynavn og andre data, og etter en stund dukker enheten opp på hjemmesiden, med informasjon om spenning, temperatur og omtrentlig posisjon.
Kontrollert med multimeter viser det seg at spenningsmåleren er nøyaktig, og også temperaturen er mer enn presis nok. Vi har heller ikke opplevd at mobildata faller ut, selv ikke ved turer utaskjærs, der mobiltelefonene sliter med dekningen. Selv om SafeCurrent er montert langt nede i bunnen av båten er den korte antennen effektiv. Merk imidlertid at SafeCurrent kun vil virke i Norge, dette opplyser ikke forhandleren om på sine hjemmesider.
Fungerer i sanntid
I praksis fungerer SafeCurrent godt for en rask oppdatering av båtens helsetilstand via nettet. Etter litt plunder med å sette opp varselsystemet kommer det også epost og/eller tekstmeldinger om dataene faller utenom oppsatte verdier. Men skuffende nok gjelder dette kun spenning. Og ikke temperatur eller posisjon.
Nå er ikke dette siste så viktig. Selv om SafeCurrent stort sett treffer bra kan posisjonen innimellom hoppe til andre siden av fjorden. Dette er ingen GPS-enhet og SafeCurrent lover ikke mer enn omtrentlighet. Likevel burde det vært mulig å få meldinger om båten «beveger seg» mer enn noen kilometer. Det er heller ikke mulig å lage eller lagre «tracks» på kart.
Verre er det at det ikke er mulig å sette opp varsler for temperaturavvik. Dette er særlig interessant i kuldeperioder om vinteren. I vårt tilfelle kunne vi fått en rask melding om for eksempel landstrømmen til avfukter og den lille varmeovnen skulle falle ut.
Ifølge programutvikler skal varsel for temperaturavvik raskt komme på plass.
Lurvete web-løsning
Det var også gjentatte feil når visningsvalgene ble strukket ut på flere dager.
SafeCurrent skal tilby data for henholdsvis siste døgn, sju døgn og en måned tilbake, men stort sett viste SafeCurrent kun to-tre dager tilbake. Videre dukket det opp serverfeil ved sletting av varslinger og «kalenderen» bruker engelske ukenavn eller rekker med 12 am og 6 pm, uten ukenavn og uten dato.
Det finnes heller ikke SafeCurrent-apper og det er heller ikke konkrete planer om å lage dette. Litt synd ettersom mobil-versjonene av websiden er nokså klønete i bruk.
SafeCurrent lover imidlertid at de viktigste web-manglene skal utbedres og ettersom systemet har såpass mange gode sider vil vi fortsette å teste boksen gjennom høsten og vinteren i håp om at løftene følges opp.
