Ally for alle

Selv med bare én person ombord og ingen last i baugen, ligger kanoen ganske så rett i vannet

Bergans sammenleggbare kano

Bergans Ally sammenleggbare kanoer er blitt et begrep blant padleentusiaster som ønsker seg en lett og bærevillig kano. Styrken er høyere enn man skulle tro, og den kan pakkes i sekk. 

Hvis du klarer å rive dette i stykker, skal du få kanoen, sier oppfinner og fabrikkeier Ragnar Jensen til meg idet han langer over et stykke PVC. På forhånd hadde han skåret en 10 cm flenge i duken - jeg skulle bare rive flengen helt opp for hånd. Det er god plass til hendene og jeg tar skikkelig spenntak, samtidig som jeg «forbereder» Jensen med å si at jeg er sterk når det gjelder…!

Den nye generasjon Ally-kanoer fra Bergans består av tre nye modeller som alle er bygget opp av kryssvevd glassfiberduk rundt et rammeverk av saltvannsbestandig aluminium. Duken er i tillegg dekket av et plastlag som gjør den 100 prosent vanntett. Strekkstyrken er på hele 70 kg, og det var (dessverre) ikke mulig for meg å forlenge prøvedukens flenge med som mye som en millimeter. Til sammenligning er strekkstyrken til lin, som blant annet «moderne» Grønlandskajakker bygges av, på bare 6-7 kg. Av erfaring vet jeg at selv disse farkostene tåler en støyt. Skulle man likevel få hull i en Ally, er ikke det noe stort problem. Ved hjelp av det medfølgende reparasjonssettet kan man lime og lappe skadestedet på under fem minutter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER