utgave nr 12 2003

Båtfolk: Bjørn Wikstrand, havnesjefen som ble TV-stjerne

Publisert Sist oppdatert

I 17 sekundmeters vind utenfor Valer ble Bjørn Wikstrand irritert under et filmopptak. Fotografen var ikke båtvant og gikk ham på nervene. Med kameralinsen i ansiktet gav Sons sterke mann et ultimatum; sitt ned, eller bli satt på land. Selv gleder han seg til akkurat den episoden av Båtliv.

Tekst og foto: Jan Harry Svendsen

Han er for lengst kjendis i den lille bygda ved Oslo-fjorden, og på god vei til å bli rikskjendis. Havnesjefen i Son, Bjørn WIkstrand, er nemlig en av hovedpersonene i NRK sin doku-såpe om båtliv.

Lett å være etterpåklok

- Det hele begynte med at en dame tok kontakt med meg for å høre om hun kunne gjøre noe research i forbindelse med et TV-program. Etter hvert skjønte jeg at jeg skulle få en relativt stor rolle i det hele, og snaut et år etter stod jeg der på brygga, med en liten mikrofon festet til skjorta og en kameralinse i ansiktet.
Nå er de fleste programmene i serien vist, og Bjørn er fornøyd. - Selvsagt er det lett å være etterpåklok, å tenke på at det kanskje hadde vært bedre og gjort ting på en annen måte. Men jeg angrer ikke. Faktisk ser jeg på Båtliv som en del av jobben min. Man får jo en helt unik mulighet til å vise frem Son, og å gjøre det lille tettstedet vårt kjent.

Til tider slitsomt

Bjørn Wikstrand innrømmer gjerne at det har vært tider hvor TV-opptakene har vært slitsomme. - Det gjelder å være skjerpet når man har en kameralinse rettet mot seg. Alt du sier, og alt du gjør blir jo tatt opp på bånd, og det er tider da jeg har vært lei. Siden før påske og til langt utpå sommeren har jeg stort sett hatt med meg et team. Hele dagen fulgte de meg, fra tidlig morgen til sene kvelden. Men jeg har satt grenser. Privatlivet er ikke noe folk har noe med. Jeg er havnesjef og det er det som er viktig, ikke hva jeg gjør etter at kontordøren er låst.

En ekte patriot

Bjørn skifter fokus. Han begynner å snakke om Son og ikke minst om havna. For havnesjefen er tydelig en patriot, og han er stolt av bygda han flyttet til i 1970, og som han har styrt havna i siden 1998. Fra 1976 og frem til 1980 var han dessuten politisk innvalgt i Son havnestyre, og la grunnlaget for utbyggingen av småbåthavna. I tillegg har han vært krovert i bygda, og han har solgt båter fra 43 til 51 fot som var bygget i Taiwan. Ett år på sjøen har Wikstrand også bak seg, og han har i tillegg seilt en lang sommer i områdene rundt Hellas. I dag er ikke båtlivet noen fremtredende fritidsinteresse hos Bjørn. Når arbeidsdagen er over lokker ikke havet. - Jeg er privilegert som får lov til å jobbe med folks fritid. Jeg tror det er en av de mest hyggelige jobbene man kan ha. Båtfolk er alltid hyggelige og blide, enten de ligger fast her i havna eller om de er på besøk. Likevel frister ikke båtlivet slik det gjorde før. - Jeg tror jeg får nok etter åtte timer med båt, det frister rett og slett ikke å bruke enda noen timer på båter. Sånn er det bare, sier Bjørn.

To katter

Han gir oss et lite innblikk i privatlivet. For kveldene går stort sett til å følge opp datteren som er svært interessert i hester. Dessuten har Bjørn to katter som venter hjemme. - Jeg bor alene, og det er veldig hyggelig å komme hjem til kattene. Stort sett sitter de og venter på trappa.
Vi rusler langs brygga i Son. Alle hilser, og mobiltelefonen ringer. Han er populær, havnesjefen. En båteier roper etter oss: - Neste gang du omtaler båten min på TV får du bank! Bjørn smiler, og viser at trusselen er like humoristisk mottatt som det den var ment. - I en av de første episodene viste jeg frem båten hans som et eksempel på en som ikke hadde korrekte fortøyninger, forklarer han.

Godt miljø i havna

I dag er miljøet i havna god, men slik har det ikke altlid vært. - Før jeg overtok var det dårlig samarbeid mellom båtforeningen og havnearministrasjon. Det var noe av det første jeg tok tak i, samarbeid er viktig for trivsel. Men for å få trivsel, må vi ha regler. Det skal være en glede å bruke båt, og båtturen starter ved brygga. Min jobb er å sørge for å tilrettelegge slik at både faste leietakere og gjester har det hyggelig når de er ved bryggene her i Son. Det omfatter alt fra søppel til fasiliteter.

Kjendisstatusen er uviktig

- Hva betyr en serie som Båtliv?
- For Son og det omkringliggende landet er den viktig, men programmet har større betydning enn akkurat det. Ikke minst fordi det utvilsomt vil hjelpe til med å øke den generelle båtinteressen blant folk. Jeg tror at en samlet båtbransje vil merke en økende interesse for båtliv som en følge av denne serien.
- Hvordan er det å være kjendis?
- Det tar jeg med knusende ro. Egentlig merker jeg ikke så mye til det, men det er jo hyggelig å få både e-poster og telefoner fra gamle kjente som ser deg på skjermen. Kjendisstatusen er likevel ikke viktig, det viktige for meg er å sørge for at båtfolket i Son har det bra - og for å gjøre det må jeg innimellom true med havnereglemanget. Men det er ikke vondt ment. Det er det aldri.