utgave nr 11 2003

Test av Falconeye beredskapslykt: Drømmelykt til guttebåten

Publisert Sist oppdatert

Falconeye beredskapslykt er den heftigste "lommelykten" vi har prøvd. Under reportasjetoktet i sommer tok vi med et eksemplar for test. Lykten innfridde de mest kresne forventninger - men til sin pris skulle det bare mangle.

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Lommelykter, store eller små, har en tendens til aldri å virke når du trenger dem mest. Batteriet er flatt, pæra har gått eller kontakten er dårlig. Klok av erfaring lot vi oss derfor lett overtale til å ta med den norske lykten Falconeye ut på sjøen en måneds tid. Lykten er utviklet av det norske firmaet Merlin design og leveres hovedsakelig til Forsvaret og andre som har behov for utstyr som tåler en støyt. Det er ikke uten grunn at denne lykten blant annet brukes som operasjonslys (!) av Forsvarets kirurgiske enhet i Kabul.
Illusterende for lyktens kapasitet er at ideen ble unnfanget en mørk høstkveld da oppfinneren skulle ut og lystre krabber. I mangel på en god lykt tok han landingslyset til et DC9 passasjerfly og monterte det på et rør som han stappet fullt av batterier. Kort og godt en lysende idé. Etter flere års utviklingsarbeid tok produktet form. En lykt som veier 2,7 kg og har både 50W og 30W pære. Batterienhetene består av 10 stykk 1,2 volt 5 Ah Sanyo NiCD D-celler med elektronisk hindring av dyputlading og reversering av batteriene. Lykten kan leveres med alt tenkelig ekstrautstyr, blant annet lader for 10-39 VDC innespenning og lader for 230 VAC. Laderen er mikroprosessorstyrt og overvåker batterienes tilstand under ladeprosessen. Selve laderen er en brakett som kan monteres på skottet og som holder lykten på plass under de fleste forhold. Elektronikken i lykten sørger for å slå automatisk over fra 50W pære til 30W pære etter ca én times bruk slik at man beholder lyset i ytterligere 30 minutter. Alternativt vil den lyse to og en halv time når bare 30W pæren er i bruk. Ladetiden er to timer. Selve bryteren er elektronisk og danner overhodet ikke gnister, og således får man heller ikke dårlig kontakt.
Det er ingen tvil om at lykten er utviklet for profesjonelle brukere, og antakelig et skudd over målet for de fleste - ikke minst på grunn av prisen. På alle andre måter er den et herlig bekjentskap, med gode brukeregenskaper. Ikke uten grunn har den fått Merket for God Design. Falconeye gir et ekstremt kraftig lys, og i kombinasjon med mange lademuligheter, solid utførelse og gode festemuligheter er det ingen tvil om at den er drømmelykten i guttebåten. En finesse man lærer seg å sette pris på er at lykten kan skrus på når den settes på lading. Når lykten står i laderen vil den automatisk slukkes, men dersom ladestrømmen brytes tennes den automatisk. Ved å utstyre lykten med et UV-filter, vil man ifølge produsenten også kunne lyse gjennom tåke og røyk, noe som er nyttig når man ferdes i oppmerkede leder med reflektorer på sjømerkene.
Falconeye introduseres nå på det "sivile" markedet og koster 6.820 kroner. Ytterligere opplysninger får du hos Merlin Design AS, Oslo, telefon 22 60 44 33, Internet: www.merlindesign.no