utgave nr 11 2003

I byssa: Laksefilèt à la Kildebo

Publisert Sist oppdatert

Når min beste kompis Ole Øystein og jeg reiser på guttetur til Blindleia, har vi næringsrikt kosthold i fokus. I sommer kostet hummeren 599 kroner kiloen i Lillesand. Det ble en lise for ganen og dårlig handel for fiskehandleren. To glade hobbykokker på bryggekanten kom langt med laks og hjerteskjell.

TEKST: ATLE KNUTSENFOTO: ATLE KNUTSEN OG OLE ØYSTEIN KILDEBO

Hummeren lå feit og fin i kummen hos fiskehandleren i Lillesand og påkalte umiddelbart vår kulinariske oppmerksomhet. Det spares ikke på noe under den tradisjonsrike gutteturen til Furuøya i Blindleia, men 599 kroner kiloen var i drøyeste laget. To hoder ble tilført bløtt under en lunsj, og idéene strømmet på. På hytta har vi kun enkle midler å hjelpe oss med, men det hindrer oss ikke i å frembringe velsmakende retter. Og årets herremåltid overgikk selv forventningene vi hadde til hummeren. Med litt fantasi, fløte, Kviteseidsmør og andre gode råvarer er det uproblematisk å lage en smaksbombe på grillen.
Overfor fiskehandleren ga vi til beste vår hjertelige mening om prisnivået på oppdrettshummer og havneavgifter i Lillesand, og lot øynene falle på en flott laksefilet og noen hjerteskjell. Fiskehandleren mente vi hadde treffsikker smak.
Kjøpmann Olsen hadde ertebukker og andre grønnsaker, samt en pose Sandefjordsmør som vi i vår fantasiløshet antok ville smake godt til laksen. Når utgangspunktet er som rarest, blir resultatet originalest, som det heter på godt norsk.

Susen i sausen

På brygga fikk vi fyr i onkel Håkons nye gassgrill og fantasien ble ytterligere stimulert. Sjelden har vi vært sikrere i vår smak enn da råvarene var anbrakt på bordet og ei sjekte gled østover forbi brygga på kobberfarget vann. Vi begynte med sausen. Sjalottløk ble hakket og stekt gyllen i Kviteseidsmør. Deretter tilsatte vi en kaffekopp hvitvin i kjelen, og dampet skjellene til de åpnet seg. Kremfløte er en selvsagt turkamerat, og skjellene fikk selskap av en god skvett. Så fikk vi det mest originale innfall av alle - vi drysset tre-fire spiseskjeer av sauspulveret fra Sandefjordsmøret i blandingen. Det gjorde susen i sausen, som ble en sjeldent god smaksopplevelse. Vi satte kjelen til side og ga oss i kast med potetene.

Blindleiapoteter

Under en av våre turer til Blindleia, ble det opplest og vedtatt at poteter i sin enkleste form, nemlig kokt, er ganske kjedelig. Men det skal ikke mye til for å heve kulerunde nypoteter opp på et nivå som virkelig egger spyttkjertlene. Blindleiapotetene fikk sitt navn en hustrig vårkveld med T-benstek på menyen. De passer minst like godt til laksefilet. Man koker ganske enkelt vaskede nypoteter med skallet på. Samtidig varmer man en god slump olivenolje i en kjele. Når potetene er ferdigkokt, legger man dem forsiktig ned i den varme oljen og vender dem i den til skallet er blitt gyllenbrunt. Drysser man i tillegg litt parmesan over potetene når de er lagt på tallerkenen, får de en helt ny dimensjon.

Laksen

Laksen fikk den behandling fiskehandleren foreslo. Den ble anbrakt i et stykke aluminiumsfolie, saltet og pepret med sitronpepper. Over den krystet vi en halv sitron. Deretter smurte vi oversiden inn med Créme Fraîche, pakket aluminiumsfolien rundt den og la pakken på grillen. Et par ganger tok vi pakken til side og lot fisken hvile, og etter ca 15 minutter var den klar for servering. I følge med dampede ertebukker og mini-asparges, og en god, tørr hvitvin smakte retten fortreffelig. Laks á la Kildebo er heretter en fast festmeny under gutteturen, som det sterkt anbefales andre å forsøke.

Dette trenger du

1 stk laksefilét, 250 gram pr. pers
Hjerteskjell
1 boks Créme Fraîche
1 boks kremfølte
Godt smør
Sjalottløk
1 pose Sandefjordsmør
Ertebukker og/eller asparges
Aluminiumsfolie
Nypoteter
Olivenolje
Parmesanost
Hvitvin
Sitron
Salt
Pepper